NHL overweegt no-touch icing na ernstige blessure Taylor Fedun

Door

De pre-season wedstrijd tussen de Edmonton Oilers en Minnesota Wild werd gisteravond overschaduwd door de ernstige beenblessure van Oilers-speler Taylor Fedun, die bij een race voor de puck in een icing-situatie werd getript door Eric Nystrom. Bij de daaropvolgende botsing met de boarding brak Fedun zijn dijbeen, waarna hij schreeuwend van de pijn van het ijs werd geholpen.

Deze blessure is de zoveelste gevaarlijke situatie die ontstaat vanwege het feit dat de NHL vooralsnog heeft geweigerd om de regels rondom icing niet aan te passen. Icing is de regel dat een puck niet van achter de middenlijn tot achter het doel van de tegenstander mag worden gespeeld. Doe je dat wel en raakt het verdedigende als eerste de puck aan, dan volgt er een automatische face-off in het vak van de tot op dat moment aanvallende ploeg.

In Europa is daarom jaren geleden al gekozen voor no-touch icing of hybrid no-touch icing. Dat is een variant van deze regel waarin automatisch de face-off aan de verdedigende ploeg wordt gegeven zodra de puck over de achterlijn verdwijnt. Ze proberen daarmee te voorkomen dat verdedigers en aanvallers in een race voor de puck terecht komen in valpartijen op hoge snelheid, met alle gevolgen vandien.

Na  de blessure van Fedun is de discussie opnieuw gelaaid en hebben onder meer de ijshockeykenners van de Canadese sportzender TSN zich opgeworpen als voorstanders van de implementatie van no-touch icing of eventueel de hybride versie daarvan, waarbij alleen wordt afgefloten als er een race voor de puck ontstaat en niet als een verdediger of aanvaller zonder druk de puck kan ophalen achter het doel. Ook Ryan Whitney, teamgenoot van Fedun, liet zich op Twitter inmiddels onmiskenbaar uit over de mening van de mannen in zijn locker room.

Een dag na het incident is het nieuws rondom Taylor Fedun niet best en de jonge Oiler moet niet alleen vrezen voor het seizoen, maar mogelijk zelfs voor zijn carriere en zijn mogelijkheid om normaal te lopen. De breuk is zeer gecompliceerd en zal meerdere operaties nodig hebben. De vraag is daarom simpel; hoe lang wil de NHL haar spelers nog in gevaarlijke situaties plaatsen en moeten soms oude regels niet gewoon aangepast worden aan de toegenomen snelheid van het hedendaagse ijshockey?

Wat vinden jullie als lezers? Wordt het tijd om (hybrid) no-touch icing in te voeren in de NHL of behoort ook dit tot het risico van de sport? Laat je mening achter in de comments! Doe je het via Twitter? Dan graag de hashtag #SportAm gebruiken, zo is de discussie makkelijk te volgen!

2 Reacties
  1. Ricardo 9 jaar ago

    Afschaffen dat icing. Belachelijk dat een jonge jongen moet vrezen om invalidile te raken.

  2. Folkert 9 jaar ago

    Belachelijk gedateerde regel. De blessures in de afgelopen jaren door deze regel zijn niet meer op een hand te tellen. In internationaal ijshockey en in de europese competities werkt de icing regel toch naar behoren zonder deze verschrikkelijke belssures. Met het verdwijnen van centerline offside is de snelheid waarmee de spelers richting boarding gaan te hoog geworden om deze regel in stand te houden.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen