NHL Lock-out: Spelers slaan aanbod af

Door

Eergisteren waren er nog hoog gespannen verwachtingen over de reactie op het bod dat de NHL de spelers deed. Er leek eindelijk schot in de zaak, maar helaas, gisteravond kregen vooral de fans de deksel op de neus en is het optimisme alweer grotendeels weggezakt. Nieuwe onderhandelingen staan niet meer gepland en de reacties  van commissioner Gary Bettman en vakbondsleider Don Fehr (foto) spraken boekdelen.

Het meest recente bod van de NHL, dat wij eerder significant noemden en ruimte bood voor onderhandelingen, werd namelijk van tafel geveegd door de spelersvakbond NHLPA, die meteen met maar liefst drie nieuwe opties kwamen, die op hun beurt binnen tien minuten weer door de NHL werden afgekeurd. Alles wees erop dat de league niet alleen maar voor een PR-stunt was gegaan, maar oprecht dacht dat ze een uitstekende voorzet hadden gegeven en slechts enkele aanpassingen verwijderd waren van een akkoord.

De spelers lijken echter volstrekt niet van plan om salaris in te leveren en dat is nu juist de reden dat de clubs aan deze lock-out begonnen zijn. Financieel staat de league als geheel er wel goed voor – er werd een recordomzet van 3,3 miljard dollar gedraaid – maar betalen een aantal zeer succesvolle clubs de rekeningen voor bijna alle andere clubs. De NHL is ook nog altijd eigenaar van de Phoenix Coyotes. Daar hebben de spelers echter geen boodschap aan. Zij willen dat hun contracten gehonoreerd worden zoals die de afgelopen jaren zijn afgesproken en geef ze eens ongelijk.

Voor de argumenten van beide partijen is veel te zeggen, maar uiteindelijk zijn de fans de dupe van dit debacle en blijft het wachten op een compromis. Was eerder deze week de verwachting nog dat we begin november aan het seizoen zouden beginnen, nu mogen we blij zijn als ze begin november nog altijd pratend aan tafel zitten. Anderzijds, dit blijven keiharde onderhandelingen en we zien als toeschouwers niet de helft van wat er besproken wordt.

Morgen kan dus weer alles anders zijn en zolang er nog uitzicht is op een degelijk seizoen, is er ook hoop op een akkoord.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen