NHL Draftwatch: Go west, young man!

Door

Kale Clague geldt als een talentvolle verdediger, spelend voor de Brandon Wheat Kings.
Kale Clague geldt als een talentvolle verdediger, spelend voor de Brandon Wheat Kings.

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.

Omdat de meeste grote talenten dit seizoen in de Ontario Hockey League of in de VS te vinden zijn, is het aantal talenten uit de Western Hockey League wat mager vergeleken met andere jaren. Deze week lichten we twee talenten uit die elk in de eerste ronde hun naam zullen horen in Juni. Ook komt onze landgenoot Bartek Bison weer aan bod.

Kale Clague
Clague is met zijn 1 meter 83 zeker niet de grootste speler die deze draft zijn naam genoemd zal horen, maar dat betekent niet dat er weinig interesse zal zijn in de verdediger. Kale kwam vorig seizoen amper aan spelen toe door verschillende blessures op te lopen, maar behaalde in de twintig wedstrijden die hij speelde wel vier goals en negen assists. Dit seizoen Clagues productie echter wat minder dan vorig seizoen het geval was, met één doelpunt en zeven assists na 25 duels, maar zijn plus-minus is wel sterk verbeterd van -1 naar +7. Ook was Clagues sterke spel een belangrijke factor in de jaarlijkse wedstrijden met de grootste talenten uit Rusland, want hij scoorde de openingstreffer in de eerste wedstrijd, die team WHL overigens met 7-3 won. Omdat de Brandon Wheat Kings dit seizoen titelfavoriet zijn, ligt er veel druk op de schouders van de jonge verdediger (die overigens niet bang is voor het ruige werk). Verwacht wordt dat Kale Clagues naam tussen pick nummer acht en achttien geroepen zal worden

Sam Steel
Een paar honderd kilometer naar het westen spelen de Regina Pats in dezelfde divisie als de Wheat Kings. Ook bij de Pats valt een groot talent te bespeuren, in de persoon van Sam Steel. De jonge aanvaller is net zo lang als Clague en dus zeker niet de grootste speler die komende zomer gekozen zal worden. Echter, Steel is heel behendig met de puck en kan uit het niks een scoringskans creëeren. Het is dus niet voor niets dat Regina hem als tweede in de junioren draft koos in 2013. Steel heeft tot nu toe zeven goals en zeventien assists (in 25 wedstrijden) achter zijn naam staan, voor een Pats-team dat het dit jaar moeilijk heeft, door de hevige concurrentie in de eigen divisie van Prince Albert, Moose Jaw en het eerdergenoemde Brandon. Desondanks zal Steel zeer populair zijn onder scouts en wordt er daarom verwacht dat Sam zijn naam tussen de vijftiende en 25e keuze zal horen.

Bartek Bison
Zoals elke week besteden we ook weer even in het kort aandacht aan Bartek Bison. Vorige week was er een om snel te vergeten, maar deze week was zijn naam weer terug te vinden op het scoreformulier namens de Cougars, met een assist in de 7-3 overwinning van Prince George tegen Kamloops. Tijdens de eerdere ontmoeting met de Blazers deze week bleef Bison, net als de Cougars, puntloos. Kamloops won met 4-3.

Ook leuk om te lezen