NHL 30-in-30: Dallas Stars

Door

Nashville Predators v Dallas Stars

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Dallas Stars.

Seizoen 2014-2015
Dallas Stars speelde een opvallend productief seizoen, wat uiteindelijk niets op leverden omdat de concurrentie net zo productief was. Met 261 gemaakte doelpunten hoefde de ploeg uit Texas alleen Tampa Bay Lightning (262) voor zich te dulden. De 260 tegendoelpunten kostten de ploeg uiteindelijk een plek in de play-offs, de ploeg van Lindy Ruff eindigde op de 19de plaats in de NHL en als zesde in de Central Division.

De Draft
De Stars speelden een onopvallende rol in de Draft. Er werd gekozen voor spelers die op lange termijn wat moeten gaan betekenen voor de club, op korte termijn mogen de verwachtingen niet direct hoog zijn. Denis Guryanov is een gevaarlijke winger, maar zal voorlopig in de KHL blijven spelen. De Stars kozen hem veel eerder dan vooraf algemeen werd verwacht. Roope Hintz blijft in Finland en de verdedigers Chris Martenet en Joseph Cecconi zijn nog niet klaar voor het niveau in de NHL. Doelman Markus Ruusu weet dat zijn concurrentie heel hoog is, maar ook dat deze binnen een paar jaar zal stoppen met spelen.

Nieuwe talenten

Julius Honka lijkt de jongeling die dit seizoen de meeste kans maakt om door te stromen naar het roster van Dallas. Afgelopen jaren zijn er veel jonge verdedigers doorgestroomd naar de Stars en de jonge Fin lijkt de volgende in de rij te gaan worden. Honka viel vorig seizoen op door zijn goede spel op het WK U20, waar zijn land juist teleurstellend presteerde. Afgelopen seizoen speelde Honka al in de AHL voor Texas Stars en daar zal hij dit seizoen waarschijnlijk ook beginnen.

New Additions
Patrick Sharp: Een ploeg die toch al een offensief powerhouse was, voegde ook nog eens Patrick Sharp toe. Met zijn ervaring in de play-offs wordt de ploeg er één om rekening mee te houden, ook in de play-offs.

Antti Niemi: Lindy Ruff ziet zowel in Niemi als in Kari Lehtonen goede, ervaren doelmannen die hun rust hard nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. De verwachting is dan ook dat beide doelmannen de helft van de wedstrijden gaan spelen. Beide lijken over hun top heen te zitten en het zal dan ook interessant worden of de denkwijze van Ruff inderdaad aanslaat.

Johnny Oduya: Om de defensie te versterken werd in Oduya nog een ervaren klant in de play-offs aangetrokken. Oduya moet, samen met Alex Goligoski, de jonge verdediging van Dallas gaan leiden.

Departed
Trevor Daley: In de ruil van Patrick Sharp vertrok verdediger Trevor Daley naar Chicago. Daley zouden de Stars missen, maar zijn vertrek is met de komst van Oduya goed opgevangen. Wetende dat dit je Patrick Sharp oplevert, is dit een verlies wat je voor lief neemt.

Ryan Garbutt: Ook Garbutt vertrok naar Chicago, maar zijn rol was niet heel groot. Ook dit verlies neem je voor lief.

Rich Peverley: Peverley speelde al sinds zijn hartstilstand tijdens de wedstrijd tegen Columbus Blue Jackets in maart 2014 geen wedstrijd meer. Hij stopt nu met spelen en krijgt een zakelijke rol bij de Stars.

Roster
Beste verdedigers: Johnny Oduya, John Klingberg, Alex Goligoski

Beste aanvallers: Tyler Seguin, Jamie Benn, Patrick Sharp

Keep an eye on: Valeri Nichuskin

Special teams
Niet geheel verrassend waren de special teams aanvallend beter als defensief. De powerplay eindigde op een twaalfde positie (19,0% succes), de penalty killing behaalde een 19de plek (80,7% succes). Johnny Oduya was een belangrijke verdediger in de succesvolle PK van Chicago Blackhawks en Patrick Sharp was de meeste productieve speler van Chicago Blackhawks op de powerplay. Beide special teams mag je dit seizoen nog een stapje hoger verwachten.

Off season Grade
8

Dallas maakte met Sharp een behoorlijk spectaculaire move, maar heeft de ploeg verder versterkt op de punten waar dit het hardst nodig is. Met keuzes op de lange termijn is de ploeg langere tijd een ploeg om rekening mee te houden. Voor dit seizoen behoren de play-offs zeker tot de mogelijkheden. Het is daarbij belangrijk dat de goalies het gelijk van Lindy Ruff bewijzen, want beide heren hebben een riant salaris voor een half seizoen spelen. Als zij zich bewijzen, is het zelfs niet onmogelijk dat de Stars de divisie dit seizoen gaan winnen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen