NHL 3-on-3: The Kid en de bof, eindhalte Toronto/Calgary en hockey in Vegas

Door

Calgary Flames v Toronto Maple Leafs

De Toronto Maple Leafs en Calgary Flames zijn erg goed begonnen aan het seizoen. Maar de onderliggende statistieken zijn niet goed. Houden ze dit een seizoen vol?

JV: De Maple Leafs hebben in hun kansen één groot voordeel en dat is, dat de concurrentie ook niet veel soeps is. De huidige top drie in de Atlantic Division blijft wel staan, dus de Maple Leafs moeten hopen op een wildcard. In Boston Bruins hebben de Maple Leafs nog een geduchte concurrent onder zich staan, ook al is het verschil nu zeven punten. Als het bij de Bruins blijft is er geen probleem, maar ook de Capitals, Rangers en Panthers mag je nog zeker niet uitvlakken. De Maple Leafs maken -vooralsnog- genoeg goals om de verdedigende zwakte te verbloemen, maar als het aanvallend eens wat minder gaat, zullen de goalies hun mannetje moeten staan om de Maple Leafs een echte kans op een plek in de play-offs te geven.

Bij de Flames is al een negatieve trend gaande met zes verliespartijen op een rij. Met name de goalies laten ze daarbij in de steek. Waar zij in het begin van het seizoen sterke cijfers konden overleggen, laten ze nu teveel pucks door om het team een echte kans te geven een overwinning te kunnen boeken. Daarnaast hebben de Flames moordende concurrentie in hun divisie en hun conference. En dat gaat ze, zeker als ze de huidige vorm lang aanhouden, dit seizoen de kop kosten.

BR: De Calgary Flames leunen heel erg op het scorende vermogen van de verdedigers. Verdedigers die eindigen met 60 tot 80 punten in een seizoen zijn zeldzaam. Drie in één ploeg helemaal. Ik verwacht dan ook niet dat zij dit volhouden. Daarnaast spelen de Flames in de divisie met de San Jose Sharks, Anaheim Ducks en de Los Angeles Kings. Over 82 wedstrijden verwacht ik niet dat deze teams achter Calgary eindigen.

Bij de Maple Leafs speelt wat mij betreft iets anders. Ook zij leven boven hun stand, maar misschien houden ze het wel vol. Ook valt de competitie in de Atlantic Division tegen. Met Phil Kessel, James van Riemsdyk en Tyker Bozak hebben ze potente aanvallers. Het duo in de goal is dit jaar ook sterker. Ik denk dat Reimer en Bernier de Maple Leafs best wel eens naar de play-offs kunnen leiden.

AA: Hoe graag ik beide teams ook zie slagen, al is het maar om het Canadese aandeel in de NHL weer eens te zien stijgen, voorspel ik geen goede afloop van het seizoen voor zowel Toronto als Calgary. Toronto mag dan wel bezig zijn aan een mooie reeks, ze bewijzen jaar in jaar uit dat ze een instabiele ploeg zijn die de ene periode oogstrelend hockey kan spelen en de andere periode compleet verdwaald oogt. ‘Sterspelers’ en grootverdieners Phil Kessel en Dion Phaneuf zijn wat mij betreft het boegbeeld van deze inconsistentie.

Calgary is -afgezien van het feit dat ze momenteel in een losing streak zitten- verrassend goed begonnen aan het seizoen. Zonder de geblesseerde 2014 first round draft pick Sam Bennett hebben de Flames op brutale wijze laten zien prima mee te kunnen met de grote teams. Ik vrees echter dat de huidige verliesreeks waarin ze zitten een voorteken is van meer slecht nieuws. De toekomst is heel rooskleurig voor ze, maar dit seizoen is nog te vroeg om significant succes te verwachten van de Flames.

Ook leuk om te lezen