NHL 2011-12 preview: Northeast Division

Door

Nu de offseason in volle gang is en we aan de vooravond staan van het seizoen 2011-2012 in de NHL, is het natuurlijk de hoogste tijd om te kijken hoe de verschillende teams ervoor staan. Daarom zullen we de komende dagen per divisie een beschrijving geven van hoe de verschillende teams de zomerperiode zijn doorgekomen en wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe seizoen. Vandaag de Northeast Division.

Door Richard van Welie.

De Northeast Division is natuurlijk de divisie waarin de Stanley Cup-winnaar van het afgelopen seizoen, de Boston Bruins, actief is. Naast de kampioen van het seizoen 2010-2011 strijden in deze afdeling ook hun grote rivaal de Montreal Canadiens, de Buffalo Sabres, de Toronto Maple Leafs en de Ottawa Senators om de prijzen. En waar Boston graag het afgelopen succesjaar nog een keer zal willen overdoen, zijn de andere teams juist weer gebrand om de Bruins de loef af te steken.

 

Boston Bruins

De Boston Bruins zijn vergeleken met vorig seizoen vrijwel hetzelfde gebleven. Natuurlijk is er afscheid genomen van een aantal spelers (zo is Mark Recchi bijvoorbeeld gaan genieten van zijn pensioen en heeft Tomas Kaberle als free agent zijn heil gezocht bij de Carolina Hurricanes) en zijn er een aantal nieuwe spelers aangetrokken (namelijk Benoit Pouliot en Joe Corvo), maar de kern van het kampioensteam is in tact gebleven.

Daarnaast is het team weer aangevuld met het nodige jeugdige talent, zoals Jordan Caron en Maxime Sauve die natuurlijk ook willen laten zijn dat zij het vereiste NHL-niveau aankunnen.

Overigens is er nog steeds een twijfelgeval, want het is niet zeker hoe lang de revalidatie van Marc Savard nog gaat duren. De center is al een flink aantal maanden uit de running en ondervindt nog steeds last van klachten na een hersenschudding die hij afgelopen seizoen tijdens een wedstrijd opliep.

Alles bij elkaar beschikken de Bruins dus nog steeds over een bijzonder sterk team dat zeker in staat zal zijn om het weer ver te schoppen komen seizoen.

 

Montreal Canadiens

De Montreal Canadiens eindigden vorig jaar op de tweede plek in deze divisie en omdat de Canadezen op de zesde plaats in de Eastern Conference waren geëindigd en de Boston Bruins op de derde plek, ontmoetten de twee rivalen elkaar in de eerste ronde van de play-offs. Ondanks een 2-0 voorsprong in wedstrijden delfden de Canadiens toch uiteindelijk met 4-3 het onderspit en mede daarom zullen zij komend seizoen uit zijn op revanche.

Tijdens de offseason wisten de Canadiens zich te versterken met Erik Cole en Peter Budaj maar daar tegenover stond het vertrek van onder meer Benoit Pouliot (naar de Bruins, nota bene) en Roman Hamrlik.

Daarnaast wist de club uit Montreal hun beste verdediger, Andrei Markov, te behouden en keert ook Max Pacioretty terug, na een lange revalidatie volgend op een blessure die hij opliep door een grove charge van Zdeno Chara in een wedstrijd tegen de Bruins vorig seizoen.

Samenvattend hebben de Canadiens dus weer een sterke selectie waarmee zij een goed seizoen kunnen gaan draaien, waarin ze de prestaties van vorig jaar uiteraard willen overtreffen.

 

Buffalo Sabres

De Buffalo Sabres hebben de afgelopen zomer niet stilgezeten. Terry Pegula, die de club vorig seizoen overnam, heeft er geen geheim van gemaakt dat hij er alles aan zou gaan doen om van de Sabres een serieuze kandidaat voor het winnen van de Stanley Cup te maken.

In de offseason werd dan ook de portemonnee getrokken om twee grote vissen binnen te halen. Met lucratieve contracten werden namelijk Christian Ehrhoff en Ville Leino aangetrokken. Daarnaast werden ook nog Robyn Regehr en Ales Kotalik aangetrokken, terwijl de club onder meer Tim Connolly, Steve Montador en Rob Niedermayer verloor.

Al met al beschikken de Sabres komend seizoen over een bijzonder brede selectie en dankzij de genoemde versterkingen en zullen ze waarschijnlijk goed meedraaien in deze divisie. Hiermee is de eerste stap in het gewenste Stanley Cup-succes dus gezet.

 

Toronto Maple Leafs

De Toronto Maple Leafs hebben een aardige transformatie ondergaan de afgelopen maanden. Spelers als Jean-Sebastien Giguere en Tim Brent vertrokken en de selectie werd aangesterkt met onder anderen Tim Connolly, Philippe Dupuis, Matthew Lombardi en Cody Franson. Hiermee begint het team dat general manager Brian Burke op wilde bouwen zowaar gestalte te krijgen.

Vooral Connolly kan een goede aankoop worden, maar dan moet hij wel fit blijven en uitgroeien tot de eerste center in de Canadese stad. Sterspeler Phil Kessel zal daar dan ook zeker de vruchten van plukken, wat dus zou inhouden dat de Maple Leafs een zeer sterk aanvalsduo binnen de gelederen heeft.

Met Franson heeft de club ervoor gezorgd dat ook in verdedigend opzicht de nodige versterking is binnengehaald. De club beschikt nu over een getalenteerde, maar vrij jonge verdediging, dus het is interessant om te zien hoe deze linie het er komend seizoen vanaf gaan brengen.

 

Ottawa Senators

De Ottawa Senators kenden een dramatisch seizoen vorig jaar waarin zij slechts 74 punten bij elkaar wisten te sprokkelen en daarmee op de 13e plek in de Eastern Conference eindigde. Hiermee waren de trotse Canadezen natuurlijk niet tevreden en daarom wil het team, dat in 2007 nog tot de Stanley Cup-finale reikte, zich komend seizoen revancheren.

De wederopstanding van de Senators moet vooral gestalte krijgen door middel van jeugdig talent. Met spelers als Bobby Butler, Erik Condra, Zack Smith en Colin Greening bezit de club een bijzonder getalenteerde lichting die bovendien vorig jaar al de nodige speelminuten in de NHL heeft gemaakt. Hierdoor is de kans groot dat zij komend seizoen veel in actie zullen komen voor het team van coach Paul MacLean.

Samen met de ervaring van spelers als Sergei Gonchar, Daniel Alfredsson, Jason Spezza en Chris Neil hoopt de club uit de Canadese hoofdstad dat de wrange bijsmaak van vorig jaar weggespoeld kan worden met een veel beter volgend seizoen waarin wellicht plaatsing voor de play-offs kan worden afgedwongen.

 


2 Reacties
  1. Stefan 6 jaar ago

    Eindelijk weer! Jammer dat ESPN America alleen niet meer de rechten hiervan heeft… Waar is dit festijn dan te zien?

  2. Darch 6 jaar ago

    Versus 😉

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen