NHL 2011-12 preview: Central Division

Door

Nu de offseason in volle gang is en we aan de vooravond staan van het seizoen 2011-2012 in de NHL, is het natuurlijk de hoogste tijd om te kijken hoe de verschillende teams ervoor staan. Daarom zullen we de komende dagen per divisie een beschrijving geven van hoe de verschillende teams de zomerperiode zijn doorgekomen en wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe seizoen. Vandaag de Central Division.

Door Richard van Welie.

De Central Division is de divisie van twee ijshockeygrootmachten, namelijk de Detroit Red Wings en de Chicago Blackhawks. Deze twee ploegen waren respectievelijk nog in 2008 en 2010 de beste ploeg van de NHL. Verder komen ook nog de Nashville Predators, de St. Louis Blues en de Columbus Blue Jackets uit in deze groep en zij willen komend seizoen natuurlijk ook niets liever dan strijden om de divisietitel.

 

Detroit Red Wings

De Detroit Red Wings kenden vorig jaar een sterk regulier seizoen, waarin ze onbedreigd de divisietitel voor zich opeisten, maar presteerden enigszins teleurstellend in de play-offs. Na een sterke sweep in de eerste ronde tegen de Phoenix Coyotes, ging het in de halve finale van de Western Conference mis. Tegen de San Jose Sharks ging de ploeg van coach Mike Babcock namelijk met 4-3 ten onder.

De Red Wings zullen het komend seizoen beter willen doen, maar deze opdracht wordt bemoeilijkt doordat de club in de offseason afscheid heeft moeten nemen van drie spelers die gezamenlijk goed waren voor tien Stanley Cup-kampioenschappen. Brian Rafalski, Kris Draper en Chris Osgood besloten namelijk alle drie dat het mooi was geweest en hingen hun ijshockeyschaatsen aan de wilgen.

Daartegenover stond dat de beste verdediger van de NHL van vorig seizoen, Nicklas Lidstrom, zijn contract wel verlengde en dus nog een jaar in het shirt van de Red Wings te zien zal zijn.

Natuurlijk heeft de ploeg uit Detroit ook wat versterkingen aangetrokken, maar vooral het vervangen (en doen vergeten) van Rafalski zal geen gemakkelijk klus worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze uitdaging op de schouders van aanwinst Ian White terechtkomen en het zal dan ook interessant zijn om te zien of hij deze klus zal klaren.

Op aanvallend gebied leveren de Red Wings kwaliteit in door het wegvallen van Draper en Mike Modano, maar voor de rest is de ploeg praktisch hetzelfde gebleven. Gezien het feit dat de club vorig seizoen na de Vancouver Canucks de meeste doelpunten heeft gescoord in de competitie, zal het met die linie hoogstwaarschijnlijk wel goedkomen.

 

Nashville Predators

De Nashville Predators presteerden naar behoren vorig seizoen door nog voor de Chicago Blackhawks de tweede plek in de divisie voor zich op te eisen. In de play-offs werd en goed vervolg gegeven aan deze prestaties, want in de eerste ronde werden de Anaheim Ducks met 4-2 aan de kant gezet. In de halve finale bleken de Vancouver Canucks echter een maatje te groot.

De Predators zullen dus willen voortborduren op het succes van afgelopen seizoen. Ze zullen dit gaan doen aan de hand van aanvoerder Shea Weber, die komend jaar nog aan de club verbonden zal zijn na een salary arbitration in augustus.

Naast Weber zullen ook twee andere belangrijke krachten volgend jaar nog in het shirt van de Predators te bewonderen zijn. Zowel Ryan Suter als goalie Pekka Rinne staat namelijk nog een jaar onder contract bij de club uit Nashville. General manager David Poile zal er overigens nog alles aan proberen te doen om de contracten van deze spelers open te breken en te verlengen, aangezien zij toch het hart van het team vormen.

In een poging om de prestaties van vorig jaar te overtreffen vertrouwen de Predators voornamelijk op hun jeugdspelers. Alle ogen zullen gericht zijn op Blake Geoffrion, Jonathon Blum, Colin Wilson, Matt Halischuk en Cal O’Reilly. Dit vijftal kreeg vorig jaar al aardig wat speeltijd, maar zullen komend seizoen waarschijnlijk volwaardige selectiespelers worden.

 

Chicago Blackhawks

De Chicago Blackhawks kenden een vrij teleurstellend seizoen nadat zij in 2010 nog de Stanley Cup hadden gewonnen. De verwachtingen voor het afgelopen seizoen waren dan ook hooggespannen, maar de club wist zich nog maar ternauwernood voor de play-offs te plaatsen via een achtste plek in de Western Conference. In de eerste ronde van de play-offs viel echter toch al het doek, na een spannende series tegen de Vancouver Canucks.

Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen heeft general manager Stan Bowman zijn selectie fysiek sterker gemaakt door middel van het aantrekken van krachtpatsers als Jamal Mayers, Daniel Carcillo, Sean O’Donnell en Steve Montador.

De Blackhawks zijn hiermee dus in ieder geval sterker geworden, maar zijn ze er ook kwalitatief op vooruitgegaan? Dit is natuurlijk nog maar af te wachten, maar het aantrekken van veteraan Andrew Brunette geeft coach Joel Quenneville wel een potentiële left winger met veel ervaring voor de eerste lijn met Jonathan Toews en Patrick Kane.

Gezien de vele wijzigingen in het team is het nu nog moeilijk om te zeggen waar de Chicago Blackhawks zullen staan komend seizoen; dat zullen de eerste wedstrijden moeten uitwijzen. Maar de kans is zeker groot dat het team weer mee zal strijden om de prijzen in deze divisie.

 

St. Louis Blues

Na een onsuccesvol seizoen in 2010-2011 beseften de St. Louis Blues dat zij meer diepte en ervaring nodig hadden in hun selectie. De Blues willen immers weer mee gaan strijden om een plek in de play-offs en daarom werd er vooral geïnvesteerd in spelers die al het nodige hadden meegemaakt in hun NHL-carrière.

Zo werden Jason Arnott en Jamie Langenbrunner opgepikt uit de free agent-markt. Deze twee voormalige Stanley Cup-winnaars zullen hun ervaring moeten gaan gebruiken om de nogal jonge voorhoede van de Blues, met spelers als Chris Stewart en T.J. Oshie, een en ander bij te brengen en waar nodig bij de hand te nemen.

Met behulp van deze extra ervaring, waarbij het de bedoeling is dat de veteranen in de laatste lijnen actief zullen zijn en de jonkies de eerste lijnen zullen bemannen, heeft het management er het volste vertrouwen in dat de Blues weer een serieuze rol van betekenis kunnen gaan spelen. Mocht dit om de een of andere reden toch niet het geval zijn, dan zullen er na komend seizoen waarschijnlijk heel wat wijzigingen gaan plaatsvinden.

 

Columbus Blue Jackets

De Columbus Blue Jackets stelden vorig seizoen behoorlijk teleur met hun vijfde plek in de divisie en dertiende in de Western Conference. Het was voor het management dan ook genoeg reden om flink te investeren in de spelersgroep.

Zo kwam in een deal met de Philadelphia Flyers steraanvaller Jeff Carter over. Het is de verwachting (en vooral de hoop) in Columbus dat hij samen met aanvoerder Rick Nash een levensgevaarlijk koppel gaat vormen in de aanval.

Daarnaast baarde de club tevens opzien met het aantrekken van aanvaller Vinny Prospal en verdediger James Wisniewski; allebei spelers die de Blue Jackets zeker sterker zullen maken. Zo is de power play altijd wel een probleem geweest voor dit team, maar met deze nieuwe versterkingen zal Columbus hier wel sterk in vooruitgaan.

Samen met de opkomst van een aantal nieuwe talenten krijgt coach Scott Arniel met deze aangetrokken spelers een berg aan nieuwe mogelijkheden voor komend seizoen, waardoor er natuurlijk ook meteen verwacht wordt dat hij het beter gaat doen dan vorig jaar.

 

2 Reacties
  1. Jeroen 6 jaar ago

    GO BLACKHAWKS! Hopelijk een herhaling van 2010…

    • Darch 6 jaar ago

      Inderdaad, Go HAWKS! Gaan all the way dit jaar. Ziet er goed uit.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen