NFL: Vooruitblik seizoen 2011/2012 (1)

Door

Lockout of geen lockout, er wordt gewoon gedraft. Hier zijn vijf dingen die je kunt verwachten tijdens de 2011 NFL Draft.

Met de eerste keuze van de 2011 NFL draft kiezen de Carolina Panthers…een quarterback.

In de laatste tien jaar hoorden Michael Vick, David Carr, Carson Palmer, Eli Mannin, Alex Smith, Mario Williams, Jamarcus Russel, Jake Long, Matthew Stafford en Sam Bradford hun naam als eerste genoemd worden in Radio City Music Hall. Met uitzondering van Williams en Long zijn het allemaal quarterbacks.

De NFL is doordrenkt met clichés maar het geloof dat je zonder QB niet kunt winnen is misschien wel het vaakst gehoorde. Goed, Carolina heeft meer problemen dan alleen het ontbreken van een spelverdeler, maar men moet ergens beginnen met herbouwen.

Als de Panthers hun eerste selecties met niemand kunnen ruilen voor wat extra selecties (en in een draft zonder duidelijke favoriet voor de eerste selectie lijkt dat vrijwel onmogelijk) kiezen eigenaar Jerry Richardson en nieuwe hoofdcoach ongetwijfeld voor een nieuwe quarterback. Cam Newton’s (foto) naam zingt rond in Charlotte.

Oakland wordt (weer) verblind door Mr. Upside.

Er zijn een paar franchises in de NFL die de draft nou eenmaal niet goed in de vingers hebben als anderen. De Jets en Bills zijn traditioneel ongelukkig maar Oakland heeft wel een heel groot probleem.

De Raiders gaan uitsluitend voor de zogenaamde home run hitters. Dankzij het bewind van eigenaar Al Davis is er weinig continuiteit qua hoofdcoaches en Davis’ stem weegt dan ook het zwaarste tijdens de draft. Davis wil maar één ding; snelheid en kracht. Upside. De filosofie in Oakland is dat er van elke atleet nog wel een redelijke football speler kan worden gemaakt.

In 2009 kozen de Raiders voor receiver Darius Heyward-Bay. In de combine liep Bay de snelste 40-yard dash van alle genodigden en in Oakland wist men genoeg. Het feit dat er betere receivers zoals Percy Harvin nog beschikbaar waren weerhield Davis er niet van om voor Bay te kiezen.

Zonder twijfel de grootste miskleun van de Raiders was Jamarcus Russel (foto).

Met de eerste selectie in de draft in 2007 koos Davis voor de quarterback van LSU. De eigenaar van de Raiders zag een reus van een quarterback met een arm als een kanon. De rest van de league zag een technisch uiterst imperfecte quarterback die weinig aanstalte maakte om aan zijn gebreken te schaven.

Toch kozen de Raiders voor Russel in een draft die verder werd gekenmerkt door zeldzaam talent op verschillende posities; Calvin Johnson (wide receiver), Adrian Peterson (running back) en Darelle Revis (cornerback) volgden Russel in 2007 in de eerste ronde en behoren vandaag de dag tot de beste spelers op hun positie.

Dit jaar beschikken de Raiders niet over een selectie in de eerste ronde. Die is in het bezit van de New England Patriots.

De New England Patriots ruilen zich suf.

Niemand beheerst de draft zo goed als de New England Patriots. Eigenaar Robert Kraft en coach Belichik zitten geen seconde stil en ruilen voortdurend hun selecties met andere teams om zo aan meer selecties of spelers te komen.

Een van de de vele voorbeelden is de draft van 2008. Het jaar daarvoor hadden de Patriots hun selectie in de eerste ronde (de 28ste keuze) geruild met de San Fransisco 49’ers voor de vierde selectie van San Fransico later in de draft én de eerste selectie van San Fransisco in 2008. De vierde selectie in 2007 werd prompt geruild met de Oakland Raiders voor Randy Moss, die naast Tom Brady weer opbloeide tot een dominante receiver.

Vanwege de slechte prestaties van San Fransisco in 2007 mochten de Patriots in 2008 al als zevende kiezen. Die zevende selectie werd de tiende selectie na een mooi bod van de New Orleans Saints, waarmee de Patriots uiteindelijk Jerod Mayo selecteerden, die inmiddels is uitgegroeid tot één van de beste jonge linebackers in de NFL.

Ook dit jaar zwemmen de Patriots weer in selecties en zullen zij overal op het draft board te vinden zijn. Met drie selecties van de eerste drieëndertig heeft New England genoeg bewegingsruimte.

Een runningback-loze eerst ronde behoort tot de mogelijkheden.

De laatste jaren heeft zich een duidelijke trend ontwikkelt in de NFL. Veel franchises kiezen ervoor om hun running plays te verdelen over twee of zelfs meer running backs. De zogenaamde “feature back” is bijna verleden tijd en het wordt daarom immer minder waarschijnlijk dat dat teams een waardevolle eerste keuzen besteden aan iemand die niet vrijwel constant op het veld staat.

Daarnaast werden de twee meest succesvolle rookie runningbacks van het afgelopen seizoen, Blount en Ivory, allebei pas in latere rondes geselecteerd.

Mark Ingram (foto), winnaar van de Heisman trophee twee jaar geleden, is de enige runningback die misschien in de eerste ronde gekozen zal worden. Maar zelfs Ingram loopt de kans mis te lopen om op de eerste dag van de draft al gekozen te worden.

Defense, defense, defense.

Het eerste wat opvalt in deze draft is dat het aanbod redelijke beperkt is. Dat begint al in de top. Zoals ook de voorgaande jaren is er een stevige discussie over wie er als eerste gekozen zal worden.

De afgelopen jaren was die discussie echter vooral omdat er meerdere spelers legitieme kandidaten waren om als eerste gekozen te worden. De St. Louis Rams kozen vorig jaar voor Sam Bradford (foto), maar niemand was verbaasd geweest als ze voor Suh of zelfs McCoy hadden gekozen.

Ook dit jaar is er een verwoede discussie over wie er als eerste geslecteerd zal worden, maar dat komt vooral omdat er niet echt een duidelijke favoriet voor de positie is. Cam Newton, Quarterback van Auburn, wordt genoemd als favoriet maar dat komt eigenlijk meer door een gebrek aan concurrentie.

Ook op andere zogenaamde skill positions zijn maar weinig verschillende toppers beschikbaar. Er zullen hoogstwaarschijnlijk twee receivers bij de eerste tien spelers gekozen worden, maar na Julio Jones en A.J. Green blijft het lang stil. Runningbacks zijn nog zeldzamer. Daarom zullen de meeste franchises op zeker spelen en zich richten op defensieve versterkingen.

Foto’s: cdn1.sbnation.com

3 Reacties
  1. Dennis 9 jaar ago

    Vorig jaar hadden de Raiders wel een succesvolle pick met McClain, jammer dat ze vanwege Seymour geen 1st round draft pick hebben dit jaar!

  2. Joep 9 jaar ago

    Klopt helemaal, McClain doet het goed, maar een keuze in de eerste ronde moet echt vaker raak zijn dan dat het in Oakland is. Toch, met mcfadden die het begint te laten zien hebben ze best wel kansen in de division volgend jaar.

  3. Steef 9 jaar ago

    Mooie vooruitblik, kijk uit naar de rest van de verhalen!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen