NFL Update: Soap rond ‘Deflategate’ komt op stoom

Door

NFL Commissioner Rodger Goodell Reinstates Michael Vick
Eerder kon je op SportAmerika.nl al lezen dat de NFL Players Association en New England Patriots quarterback Tom Brady van plan zijn commissioner Roger Goodell op te roepen als getuige tijdens de hoorzitting van Brady waarin hij in beroep gaat tegen zijn schorsing naar aanleiding van ‘Deflategate’. Gevolg is dat Goodell formeel gevraagd is zijn rol als bemiddelaar op te geven. Het is echter de verwachting dat hij dit niet zal doen. De league denkt dat niemand anders dan Goodell geschikt is voor het onderzoek. Een flinke patstelling dus. De NFLPA en Brady zullen er alles aan doen om – volgens eigen zeggen – “een bemiddelaar te vinden die niet zo’n evident onderdeel uitmaakt van het onderzoek”.

Nergens mee eens
De spelersbond haalde de zaak van voormalige Baltimore Ravens running back Ray Rice er ook weer bij. Toen stelde Goodell een rechter aan als bemiddelaar. Een soortgelijke oplossing zou volgens de bond nu ook een handige stap zijn. Eigenlijk is de bond het helemaal nergens mee eens. Ze vechten de beslissing aan dat executive vice president Troy Vincent de straf van de Patriots mocht bepalen en de vier wedstrijden schorsing voor Brady vinden ze buitenproportioneel. Het rapport over ‘Deflategate’ wordt uiteraard met de grond gelijk gemaakt. Het mag duidelijk zijn. Goodell en consorten kunnen hun borst nat maken, want Brady is – met de steun van de spelersbond – nog lang niet klaar.

Aangescherpte regels
De NFL heeft overigens plannen om de regels omtrent de behandeling van ‘ballen vóór de wedstrijd’ te veranderen. In een vergadering met alle eigenaren in San Francisco zal volgende week een overleg plaatsvinden. De league wil voorkomen dat teams kunnen sleutelen aan de bal, maar wanneer de regels veranderd of aangescherpt worden moet er een stemming plaatsvinden met de eigenaren van de teams. Misschien kunnen ze beter vergaderen over hoe de reputatie van de NFL weer wat op te krikken.

Voormalig Miami Dolphins kicker Yepremian overleden
Garo Yepremian, de voormalige kicker die de Miami Dolphins hielp aan opeenvolgende kampioenschappen, maar het meest wordt herinnerd om zijn Super Bowl blunder, is overleden. Hij werd 70 jaar en overleed aan kanker. Yepremian speelde professioneel football van 1966 tot 1981. De geboren Cyprioot kwam op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten en speelde in de eerste NFL wedstrijd die hij ooit zag. Zijn 37-yard field goal in de tweede verlenging was het einde van de langste wedstrijd in de geschiedenis van de league, een Dolphins playoff overwinning op Kansas City tijdens de kerst van 1971. Yepremian was een belangrijke schakel voor Miami in de back-to-back NFL kampioenschappen in 1972 en 1973.

Blunder
Het beeld wat echter vaak van het opduikt komt uit het vierde kwart van de Super Bowl in januari 1973, waarin hij bijna het perfecte seizoen (geen nederlagen) van de Dolphins om zeep hielp. Miami stond met 14-0 voor en stond op het punt om met een 17-0 record te eindigen (het seizoen was toen nog wat korter). De Washington Redskins blokten echter een field goal poging van Yepremian. De kicker kon de bal echter zelf oppakken en probeerde een pass te produceren, maar die mondde uit in een fumble. De ‘Skins konden de bal vervolgens terugrennen voor 49 yards en een touchdown. Het is nog altijd één van de vreemdste momenten in ‘Super Bowl history’. De Dolphins wonnen uiteindelijk wel en zo is Miami nog altijd het enige team in de geschiedenis van de NFL met een ‘perfect season’.

Pitta op de weg terug
Tot slot nog even goed nieuws over Dennis Pitta. De tight end van de Baltimore Ravens heeft een aantal zware blessures achter de rug, maar denkt in 2015 toch weer een comeback te zullen maken. De Ravens gaan echter van het slechtste uit en kozen in de eerste ronde van de NFL Draft dan ook voor tight end Maxx Williams. Met behoud van salaris mag Pitta echter van de franchise wel een poging doen om terug te keren.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen