NFL Update: Redskins zijn merknaam kwijt

Door

Washington Redskins v Tampa Bay Buccaneers

De Washington Redskins zijn hun merknaam verloren, dat heeft het Amerikaanse patentbureau meegedeeld na de schrapping van de naam. De reden voor die beslissing klinkt als volgt: “de naam is neerbuigend ten opzichte van de Native Americans.”

Dit bericht komt niet helemaal onverwacht, aangezien de naam Redskins al jaren het voorwerp van controverse en juridisch getouwtrek vormt. Veel Native Americans vinden de term ‘roodhuid’ namelijk een scheldwoord en proberen al een aantal jaren de NFL onder druk te zetten de naam aan te passen. Vijf Native Americans dienden een tijdje geleden een klacht in bij de TTAB (Trademark Trial and Appeal Board) en kregen nu dus gelijk.

De TTAB noemt de naam nu dus onwettig, aangezien hij een groep zou beledigen en schrapt daarom alle zes merknamen die het team bezit met het woord ‘Redskins’ in de naam. Dit betekent niet dat de club de naam moet wijzigen, maar vooral dat er nu nog nauwelijks inkomsten te verwerven zijn via merchandising. Bovendien lijkt het erop dat de club (en de NFL?) in beroep zullen gaan. In 1999 deden beide partijen dit al eens na een gelijkwaardige uitspraak en wonnen toen uiteindelijk het beroep in 2009.

De naam, al sinds 1933 in gebruik en sinds 1967 geregistreerd als merk, verwijst volgens de footballclub echter naar de rode verf die indianenkrijgers vroeger op hun gezicht smeerden en is volgens hen dus eerder een ode aan de Native Americans…

Kort nieuws

– Het blijft uitkijken of Johnny Manziel zich dit seizoen kan opwerken tot de starting quarterback bij de Cleveland Browns. Er gaat vrijwel geen dag voorbij of er verschijnt wel ergens een bericht over Johnny Football in de Amerikaanse pers. Ook vandaag weer en dit keer is het coach Pettine die nogmaals zijn mening over de situatie van Manziel geeft. “In de juiste omstandigheden kan het zeker dat Manziel al een starterspositie verovert op de Opening Day, maar in mijn ideale wereld start Manziel nog niet in week 1”, aldus Pettine.

– De Carolina Panthers halen opgelucht adem: quarterback Cam Newton lijkt sneller fit te raken na een enkeloperatie dan gedacht. De jonge quarterback werd in maart nog geopereerd en werd terug fit verwacht voor het trainingskamp in juli. De laatste berichten wijzen er nu echter op dat Newton een maand zou voor zitten op schema, al is er zeker nog werk aan de winkel. “Ik voelde me wat slap en traag”, aldus Newton na zijn deelname aan het minicamp deze week. “Mijn geest ging sneller dan mijn lichaam, maar dat is enkel een kwestie van tijd.”

Jadeveon Clowney, de number one pick van de afgelopen NFL Draft, deed vorig week de wenkbrauwen fronsen door geheel onverwacht te worden geopereerd aan een hernia in de rug. Nog groter was de verbazing misschien toen de Houston Texans, bij monde van coach Bill O’Brien, vandaag lieten weten dat Clowney op weg lijkt om deel te nemen aan het trainingskamp eind juli. Clowney zelf is voorzichtiger en wil vooral geen datum kleven op zijn terugkeer. Wij wensen hem alvast een spoedig herstel!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen