NFL Update: NFLPA onderzoekt eventueel contact tussen Cowboys en Broncos

Door

CJmSk4_XAAAe2YK.jpg-large

Wat volgens de CAO van de NFL niet mag, zou volgens de NFLPA toch wel degelijk gebeurd zijn. De spelers-organisatie van de NFL gaat onderzoeken of er (verboden) contact is geweest tussen de Dallas Cowboys en de Denver Broncos, omtrent de contracten van hun franchise receivers.

Zowel Dez Bryant (Cowboys) als Demaryius Thomas (Broncos) zijn met hun team in onderhandeling over lange-termijn contracten. Die onderhandelingen moeten voor aanstaande woensdag (15 juli) afgerond zijn. Dat is de  laatste dag dat het voor teams mogelijk is om een lange-termijn contract aan te bieden aan spelers die gemarkeerd zijn als franchise player.

De beide teams zouden mogelijk contact met elkaar gehad hebben over de contracten van hun spelers, met als doel om 2 miljoen dollar aan cap ruimte te besparen. Voor de Cowboys zou het niet de eerste keer zijn dat ze op deze manier te werk gaan. Met als gevolg dat de Texanen – mits ze schuldig bevonden worden door de NFLPA – een groot probleem hebben voor de komende vijf jaar. In 2012 werd hun salary cap al eens met 10 miljoen dollar verlaagd. Mocht Goodell zich ermee gaan bemoeien, dan kan het verliezen van draft picks ook niet uitgesloten worden. Een andere mogelijkheid zou het voor een paar jaar verliezen van de franchise tag zijn. Ook geen misselijke straf.

De Cowboys wenste nog geen commentaar te geven op het onderwerp. Ondertussen probeert de NFLPA te traceren of de collusion daadwerkelijk plaats heeft gevonden en wanneer ze een eventuele klacht hierover gaan indienen.

De deal die iedereen wil, maar nog niet gesloten is

John Elway, hoofdrolspeler Demaryius Thomas zelf, coach Gary Kubiak. Ze zeggen allemaal maar één ding te willen: een lange-termijn deal. En toch heeft die deal nog altijd niet plaats gevonden. De reden? Zoals bijna altijd in de sport: geld.

Het is niet eens de totale waarde van het contract dat belangrijk is. Het gaat – ook in deze – maar om één aspect, namelijk het gegarandeerde deel van de waarde van het contract. Want vijf- of zesjarige contracten zijn vaak contracten voor drie a vier jaar. En dus zijn de pegels in de laatste contractjaren niet zo belangrijk.

De Broncos weten als geen ander dat ze Thomas één van de duurste contracten (op de positie van wide receiver) binnen de league moeten aanbieden om hem te laten tekenen. Een korte opsomming van de grootste deals:

  • Calvin Johnson (Detroit Lions) – zeven jaar – $ 113,45 miljoen – $ 48,8 miljoen gegarandeerd – $ 16,21 gemiddeld per jaar
  • Mike Wallace (Pittsburgh Steelers) – vijf jaar – $ 60 miljoen – $ 30 miljoen gegarandeerd – $ 12 miljoen gemiddeld per jaar
  • Jeremy Maclin (Kansas City Chiefs) – vijf jaar – $ 55 miljoen – $ 22,5 miljoen gegarandeerd – $ 11 miljoen gemiddeld per jaar

Een behoorlijk verschil als we kijken naar wat gegarandeerd loon en gemiddeld loon is. Thomas, en zijn agents, willen een deal in de trant van die van Johnson. Op basis van zijn statistieken over de afgelopen drie seizoenen heeft hij daar ook recht op: minstens 92 catches, 1.430 yards en 10 touchdowns. De vraag is nu wat Elway in gedachten heeft. En of Thomas daarmee akkoord wilt gaan.

Foto’s: Twitter

Ook leuk om te lezen