NFL Update: Gouverneur Minnesota: “schors Peterson”

Door

Minnesota Vikings v St. Louis Rams

Na al het gedoe rondom Ray Rice lijkt een nieuwe saga in de maak: die rondom Minnesota Vikings running back Adrian Peterson. De gouverneur van Minnesota, Mark Dayton, is namelijk van mening dat Peterson zo snel mogelijk geschorst moet worden en niet meer zou mogen spelen, in ieder geval niet meer totdat zijn rechtszaak betreft mogelijk kindermishandeling volledig behandeld is.

Mark Dayton heeft veel invloed binnen de organisatie. Zo was hij een belangrijke spil in de totstandkoming van het nieuw te bouwen stadion voor de Minnesota Vikings. Geraamde kosten: ruim 1 miljard dollar. En een gouverneur die een lans breekt voor zo’n groot project, mag veel dingen zeggen. Dayton’s woorden wegen dus zwaar.

In deze zaak staan de Vikings en Dayton lijnrecht tegenover elkaar. Want de Vikings lieten in eerste instantie weten dat Peterson gewoon mocht spelen, in afwachting van de uitkomst van zijn rechtszaak. En daar was Dayton niet blij mee: “Die beslissing was een fout”

Als redenen voerde Dayton op dat – ondanks dat hij van mening is dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is – een staat als Minnesota het niet kan tolereren dat een publiek figuur op deze manier in het nieuws komt: “Hij is een publiek figuur en zijn acties, zoals omschreven, zijn beschamend voor de Vikings’ organisatie en voor de staat Minnesota. Een kind op een dusdanige manier slaan dat er zichtbare verwondingen zijn, zoals gezegd wordt, kan in onze staat niet getolereerd worden. Daarom ben ik van mening dat het team Mr. Peterson moet schorsen, totdat de beschuldigen van kindermisbruik door het rechtssysteem opgelost zijn.”

Al Franken, senator van de staat Minnesota dacht er exact hetzelfde over: “Het was hartverscheurend om te moeten horen wat er met dit kind gebeurd is. Ik ben een die-hard Vikings fan en op zondagen wedstrijden kijken is als sinds kinds af aan één van mijn favoriete bezigheden. Maar dit is gewoon verkeerd. En de Vikings hebben hier een verkeerde beslissing gemaakt.”

Ondertussen hebben de Vikings zelf besloten om AP voor onbepaalde tijd op non-actief te stellen.

Sponsors niet blij met manier van handelen door de NFL

Geweld in en om het huis, geweld tegen kinderen. Anheuser-Busch – goed voor ruim 200 miljoen dollar aan NFL-inkomsten – is er niet blij mee. Het moederbedrijf achter het officiële biermerk van de NFL heeft middels een statement laten weten dat het niet blij is met de manier waarop de NFL omgaat met spelers die in verband worden gebracht met dit soort zaken. En ook de frequentie waarmee dit soort incidenten naar buiten komt.

De sponsor liet het volgende weten: “We zijn teleurgesteld en maken onze ernstige zorgen over de gebeurtenissen van de laatste tijd, die een smet op dit NFL-seizoen zijn. En we zijn nog niet tevreden over hoe de league met dit soort incidenten omgaat. Zeker dit soort incidenten die tegen al onze bedrijfsprincipes ingaan. We hebben de NFL duidelijk gemaakt dat we zeer bezorgd zijn.”

De NFL liet bij monde van woordvoerder Brian McCarthy weten dat ze hun standpunten begrijpen, ermee aan de slag gaan en dat er nog meer acties zullen volgen.

Afgelopen week liet PepsiCo – een andere grote sponsor en goed voor 100 miljoen dollar op jaarbasis – ook al publiek weten dat het totaal niet blij is met de manier waarop de league met deze incidenten omspringt.

Een waarschuwing voor Goodell en de zijne dus, om consequenter, beter en harder op te treden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen