NFL: The Offseason (4)

Door

Er werd misschien gehoopt dat de combine voor wat rust zou zorgen. Voor gekoelde hoofden.

Niets is minder waar gebleken. De combine, die ondanks het lopende CAO conflict gewoon werd gehouden, is niets meer dan een kleine afleiding gebleken. Er was veel aandacht voor Cam Newton, de Heisman winnaar en Stephen Paea, een lineman van Oregan State, verbrak op indrukwekkende wijze het record op de bench press.

Maar nog voor dat de laatste 40-yard dash gelopen werd, donderde het al weer aan de besprekingstafel tussen de NFL en de spelersbond.

De hele situatie leek af te stevenen op een lockout, en dat kan zeker nog steeds gebeuren. Inmiddels wordt er echter vooral volop onderhandeld om de onderhandelingen te verlengen.

De reden hiervoor is dat het comfort waarmee de eigenaren een dergelijke lockout in zouden gaan verdwenen is. Het onderhandelt lekker als je op een schatkist van vier miljard dollar zit. Die schatkist is de eigenaren in de laatste dagen voor het aflopen van de CAO afgenomen

De reserves in die kist waarde eigenaren op rekenden waren afkomstig uit afspraken – als je dreigementen als afspraken kunt beschouwen – tussen de NFL en de televisienetwerken. De inhoud van die afspraak kwam er ongeveer op neer dat de netwerken ook bij gebrak aan Football zouden doorbetalen.

Dat kon dus niet door de beugel, besliste David Doty (foto). De rechter besloot dat de deze afspraak, lang geleden gemaakt met het oog op het toen al naderende conflict, een schending was van het vertouwen tussen de spelersbond en de NFL.

Volgens de eigenaren betreft het een lening die gedeeltelijk terug zou worden betaald, maar waar – in tegenstelling zoals dat normaal wél gebeurt met de TV-gelden – geen cent van naar de spelers zou gaan.

De NFL is door wet gebonden om in al zijn externe afspraken hun eigen belangen gelijk te stellen aan die van de spelers en heeft dat volgens Doty met deze afspraak dus nagelaten.

Naar buiten toe laten de eigenaren weten niet getroffen te zijn door de beslissing van Doty. Hierdoor groeit het onbegrip dat veel fans, die toch al in de hoek van de spelersbond staan.

Kennelijk is de spelersbond in onderhandeling met eigenaren die niet eens knipperen als ze hun reservepotje van vier miljard euro wordt ontzegd.
Maar toch, ondanks de bravoure die de eigenaren uitstralen, zitten ze nog steeds aan de onderhandelingstafel.

En dat is al een kleine winst voor de spelers.

Foto: ninersnation.com

Ook leuk om te lezen