NFL Power Rankings – Week 2

Door

Kansas City Chiefs v Denver BroncosNa twee speelronden mogen we voorzichtig aan enkele conclusies gaan trekken. Het is misschien wel aardig om eens de volgorde die we als een soort van Power Ranking hebben gebruikt in SportAmerika Magazine 36 (NFL seizoensspecial) erbij te pakken. Is het nog steeds terecht dat de Jacksonville Jaguars onderaan staan? En is het terecht om de San Francisco 49ers bovenaan te zetten na hun afgang in Seattle? Het is uiteraard slechts een momentopname en volgende week kunnen de kaarten weer helemaal anders geschud zijn, maar niets is (in sport) leuker dan het maken van lijstjes. Vandaar deze Power Rankings in de NFL terwijl we ons morgen alweer gaan opmaken voor speelronde drie.

Onderstaand de volgorde op dit moment volgens de bescheiden mening van uw redacteur. Tussen haakjes vind je de positie zoals die was opgetekend in Magazine 36.

32. Jacksonville Jaguars (32): Het was al te lezen in het artikel van redacteur Justin Kevenaar; het goede nieuws voor de Jags komt in de persoon van Teddy Bridgewater. Absurd is het wel om na twee weken al de conclusie te trekken dat Jacksonville de enige favoriet is voor de eerste pick overall in de NFL Draft van volgend jaar.

31. Carolina Panthers (20): Ik zie het dit jaar (nog) niet gebeuren voor Cam Newton en zijn team. Dit weekend leden ze op papier een nederlaag die ook mentaal hard aankwam. Ondanks het nog altijd goede spel van de quarterback spelen de Panthers weinig klaar door veel fouten, domme straffen tegen en een falende offensive line. Het is niet anders.

30. Oakland Raiders (29): Een overwinning op de Jaguars zegt helemaal niets, maar ze mogen er best wel even van genieten. Het lijkt me sterk dat het de enige winstpartij van dit seizoen was, maar één ding weet ik zeker. Komende maandag gaat er een eind komen aan de glorieuze streak van één gewonnen wedstrijd. Daar zorgt Denver wel voor.

29. Cleveland Browns (28): Een 0-2 record is geen verrassing en één helft lang werd Baltimore dit weekend aardig in toom gehouden (wat heet: 0 punten voor de Ravens tot de rust). Er zijn echter ook lichtpuntjes in Cleveland. Trent Richardson is een beest van een running back en over het geheel genomen is het beter aan te zien als vorig jaar.

28. New York Jets (30): Ondanks een overwinning in speelronde één durf ik de Jets nog niet hoger te zetten. Daarvoor moet ik eerst meer van Geno Smith zien, want wat ging hij de fout in bij de Patriots. Iedere Jets-fan moet zich de haren uit het hoofd getrokken hebben. Zo goed was de tegenstander namelijk nou ook weer niet.

27. Minnesota Vikings (19): De Vikings hadden een stuk hoger kunnen staan als ze een betere quarterback hadden gehad. Christian Ponder gaat Minnesota niet naar een hoger plan helpen. Hij maakt het verschil in negatieve zin. Ok, een falende secondary draagt ook z’n steentje bij. Het moet snel beter.

26. Detroit Lions (26): De Lions staan na hun overwinning in week één weer waar ze thuishoren: op de 26ste plek. Individueel is er best wel kwaliteit, maar de teamprestatie in Arizona was droevig om naar te kijken. Er vliegen nog steeds teveel flags rond en wie dacht dat de Lions iets slimmer waren geworden komt bedrogen uit.

25. San Diego Chargers (24): Ik moet eerlijk zeggen dat het vertrouwen in de Chargers vooraf aan dit seizoen erg laag was. Toch gebeurde er dit weekend iets in Philadelphia wat mij positief verraste: de Chargers gaven dit keer niet op. Het is een stap in de goede richting. Een bestemming kan ik echter nog niet duiden.

Detroit Lions v Arizona Cardinals24. Arizona Cardinals (25): De Cardinals verrasten met een overwinning op de Lions. Gasten als (rookie) Andre Ellington en Tony Jefferson stonden op en de verdediging hield toch heel aardig stand tegen de niet misselijke aanval van Detroit. Het team zal moeten blijven strijden voor iedere yard, voor iedere play, en dan zullen er uiteindelijk ook punten gepakt worden.

23. Buffalo Bills (31): ‘Wij’ zetten de Bills op de niet te benijden 31ste plek achter de Jaguars. Dat was niet helemaal terecht. Een jong team sleepte dit weekend een bewonderenswaardige overwinning uit het vuur en rookie quarterback EJ Manuel verdient credits. De jonkies stonden op en de sfeer zal er in Buffalo alleen maar beter op worden.

22. Tennessee Titans (23): Het was ook te mooi om waar te zijn; het seizoen beginnen met twee uitoverwinningen. De Houston Texans waren maar net te sterk, maar dus wel té sterk. Vier kwarten volhouden is nog teveel gevraagd voor Jake Locker en hij maakt ook nog beslissingen waar bijna iedere kijker vraagtekens bij zet. Onderschat ze toch maar niet.

21. Tampa Bay Buccaneers (18): De Bucs glijden langzaamaan weg in de Power Rankings. Intern geruzie en het weggeven van overwinningen mag ik dan ook niet negeren. Dat ze niet lager staan is omdat ze best wel wat aardig materiaal hebben rondlopen. En omdat twee maal op rij zó verliezen enige meelij oproept.

20. Washington Redskins (13): Waar zijn de Redskins van 2012? Waar is de Robert Griffin III van 2012? Wat hebben we met elkaar genoten van de Redskins vorig jaar, maar de schwung is er even helemaal niet. Ik ben geen fan van de secondary en hun zwakke prestaties vallen alleen maar meer op zonder een goed functionerende quarterback.

19. New York Giants (10): Het gaat niet goed met de Giants. Natuurlijk kun je wijzen op de zeven interceptions van Eli Manning (deels terecht), maar het probleem is veel groter voor Tom Coughlin. De verdediging zit er af en toe helemaal naast en door enkele zwakke broeders in de aanvallende linie is Manning aan het forceren. En dat is bijna nooit handig.

18. Baltimore Ravens (9): Uiteraard kwam het uiteindelijk wel goed tegen de Browns, maar de Ravens zijn nou niet echt een plezier om naar te kijken. Natuurlijk is de pass rush prima in orde, maar daaromheen hebben de safeties de smaak echt nog niet te pakken. Flacco heeft moeite met het vinden van receivers, zowel dichtbij als ver weg. Ik ben nog niet overtuigd.

17. Dallas Cowboys (15): De vreugde was groot na de overwinning op de Giants. Hij bleek echter niets meer waard na een bezoekje aan Kansas City. Er is een compleet gebrek aan een goede running game en ook in Dallas zijn de safeties een probleem. Een nederlaag zoals die van afgelopen weekend is dodelijk. Oppassen dus voor coach Jason Garrett.

Green Bay Packers v Kansas City Chiefs16. Pittsburgh Steelers (17): Ik doe het gewoon. De Steelers staan boven de Ravens omdat ze echt niet zo slecht zijn als hun 0-2 record doet voorkomen. Er moet dan wel snel gewonnen worden (van Chicago…). Het hele rijtje Redskins, Giants, Ravens, Cowboys, Steelers staat erg dicht bij elkaar. Maar wel lager dan voorspelt en door velen gehoopt.

15. St. Louis Rams (16): Ik was eigenlijk best wel positief na speelronde één, maar wat lieten ze zich de kaas van het brood eten in Atlanta. Ze vochten zich nog wel aardig terug, maar toen was het kwaad al geschied. De verdediging staat goed, met name de pass rush en dit team geeft zich niet zomaar gewonnen. Met de mentaliteit zit het wel goed in St. Louis.

14. Indianapolis Colts (12): Ik moet de Colts twee plaatsen laten inleveren ten opzichte van de eerste ranking. De secondary deed het gewoon niet goed genoeg, en daarom staan de Dolphins nu ook boven de Colts. Ik ben dan ook niet overtuigd van de verdediging en het kan niet allemaal op de schouders van Andy Luck komen te liggen.

13. Miami Dolphins (21): Ik heb getwijfeld, maar de Chiefs komen zo. Petje af voor de ‘Fins die met 2-0 aan het seizoen beginnen. Twee uitwedstrijden winnen is gewoon een topprestatie. Je ziet dat er nog werk aan de winkel is aan beide kanten van de bal, maar de AFC East ligt op dit moment nog helemaal open. Dankzij de Dolphins.

12. Kansas City Chiefs (22): Tien plaatsen winst ten opzicht van een paar weken geleden! Andy Reid heeft de boel aan de praat gekregen en heeft in Alex Smith een betrouwbare quarterback. Met name de winst op de Cowboys zal genoeg aanleiding geven tot optimisme. Wat opportunisme kan doen met een team zie je momenteel in Kansas City. Ik word er blij van.

11. Houston Texans (7): Als je op het scorebord kijkt kun je denken dat elf wat laag is. Respect voor het binnenslepen van de twee moeizame overwinning hoor, maar het ziet er bij lange na niet gelikt uit. Er mag een standbeeld komen voor Arian Foster, want hij was dit weekend weer eens de beslissende factor. De Texans gaan omhoog na een win in B’more.

10. Philadelphia Eagles (27): De Eagles zijn dé verrassing van dit seizoen. Je zit op het puntje van je stoel naar de aanval te kijken en alleen dat al is een top tien notering waard. Het is jammer dat de Chargers keer op keer een antwoord hadden op de verzinsels van Chip Kelly, maar we gaan nog veel genieten van Philadelphia. En soms zullen ze onderuit gaan.

09. New England Patriots (4): Is dat nou nodig? De Patriots na een tweede overwinning laten duikelen naar plek negen? Het waren gewoon twee lelijke overwinningen mensen. Het vertrouwen is er nog niet en bij tijd en wijlen is de frustratie van het gezicht van Tom Brady af te lezen. Het is wachten op een goede tegenstander (en een goede secondary) die de Pats een verlies toebrengt.

Cincinnati Bengals v Atlanta Falcons08. Atlanta Falcons (5): Ik kan de Falcons nog niet helemaal duiden en ben dan ook heel benieuwd hoe vaak Matt Ryan dit weekend op de grond ligt in Miami. Er loopt potentieel een heel goed team rond, maar het spat er gewoon nog niet vanaf. Misschien moeten de Falcons gewoon in het seizoen groeien, maar voor nu haal ik ze uit de top vijf.

07. Cincinnati Bengals (8): Dat viel niet mee afgelopen maandag. Een lelijke overwinning was het nou ook weer niet, maar de Bengals brengen nog niet waar veel fans van het spelletje op hopen. Er loopt een mooie mix van ervaring, talent en jeugd rond die echt wel bij elkaar gaat komen. Na de afgelopen speelronde zijn ze nog meer favoriet in de AFC North.

06. New Orleans Saints (14): Het was niet zo vreemd om de Saints vooraf wat lager in de schalen, maar ze staan ondertussen gewoon op 2-0 en met een Drew Brees in huis is alles mogelijk. De schoonheidsprijs verdiende het niet dit weekend, maar er zit een stuk agressie in dit team dat precies nodig is om mee te doen. De Saints schurken tegen de top vijf aan.

05. Green Bay Packers (6): Het was niet misselijk wat Aaron Rodgers voor rust liet zien. En toch kwamen de Redskins nog dichterbij (niet dichtbij) in de tweede helft. En dat brengt de objectieve kijker toch in verwarring. Aan de verdediging om de komende weken te bewijzen dat de Packers gewoon meedoen in de top van het klassement.

04. San Francisco 49ers (1): De 49ers wisten precies wat ze tegen zouden komen in Seattle en toch lieten ze zich provoceren. Het is te simpel om te stellen dat verliezen in Seattle kan. Dit was gewoon een afgang en Harbaugh had beter moeten weten. Laat niet onverlet dat San Francisco barst van het talent (ieder team zou jaloers zijn) en meedingt naar de hoofdprijs.

03. Chicago Bears (11): Wellicht had je ze al gemist, maar dat komt omdat ze helemaal hier verstopt zijn: in de top drie. Jay Cutler krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel die er toch wel was. Natuurlijk zijn er ook fouten gemaakt, maar aan het einde van de streep stond Chicago met volle handen. Dan doe je iets goed. En er kan zomaar gewonnen worden in Pittsburgh en Detroit. Het ziet er goed uit voor Chicago.

02. Seattle Seahawks (3): Het komt puur door de wat magere overwinning tijdens speelronde één dat de ‘Hawks niet bovenaan staan. De manier waarop Seattle namelijk San Francisco stukje bij beetje uitkleedde was briljant. Met deze grootse overwinning is direct een visitekaartje afgegeven aan alle overige teams. Niemand wint in Seattle. Daarbuiten loert echter het gevaar.

01. Denver Broncos (2): Na twee weken Peyton Manning kan ik toch niet anders dan de Broncos op één zetten? Een show tegen de Ravens en het onthoofden van je bloedeigen broertje is een ovatie waard. Niets staat er nu nog in de weg om rustig door te stomen naar play-offs. Er wordt hier en daar zelfs al gedroomd van een 16-0 seizoen.

Foto’s: Getty Images

6 Reacties
 1. Klaas-Jan ter Veen 7 jaar ago

  Ik geef de Steelers nog heel even de kans Jasper.

  • Jasper Laman 7 jaar ago

   Ik heb de Steelers inderdaad al in de ziekenboeg zitten! Van de Bears zie ik ze ook niet 1-2-3 winnen….

 2. Darch 7 jaar ago

  Bears op 3? Eagles op 10? Wow.

  En de Chargers zakken na een zege in Philly?

 3. Klaas-Jan ter Veen 7 jaar ago

  Ach, het is een momentopname Darch. Het is daarnaast niet allemaal scorebordjournalistiek. De Chargers zakken t.o.v. de ranking vóór het seizoen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

 4. Polderbewoner 7 jaar ago

  Ik heb na de ontluisterende nederlaag in Seattle nog steeds het volste vertrouwen in de 49-ers. Mijn nummer 1 voor de superbowl.

 5. Mark Meijering 7 jaar ago

  49-ers kunnen beter worden als Crabtree terugkeerd, maar datzelfde geldt voor Harvin van de Seahawks. Moet zeggen dat er wel verrassende keuze zijn gemaakt. Beard idd op 3, Chiefs op 12, Steelers op 16. Ik had ze allemaal lager op mijn lijstje. Ben benieuwd naar volgende week 😉

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen