NFL-onderzoek na hersenschudding Case Keenum

Door

St. Louis Rams v Cleveland Browns

Justin Forsett en Joe Flacco waren afgelopen zondag niet de enige spelers die een blessure opliepen in de wedstrijd tussen de Ravens en de Rams. Hoewel Case Keenum de wedstrijd, net als Joe Flacco, gewoon uitspeelde is de NFL een onderzoek begonnen naar waarom St. Louis Rams quarterback Case Keenum niet naar de kant werd gehaald om te worden onderzocht op een mogelijke hersenschudding die hij achteraf wél bleek te hebben.

Met nog 1 minuut en 10 seconden te spelen in het 4e kwart kreeg Keenan een hit te verwerken van Ravens-speler Timmy Jernigan en raakt daarbij hard de grond met zijn achterhoofd. Het TV-publiek krijgt in een close-up te zien dat Keenum er hier niet ongeschonden vanaf komt en naar zijn hoofd grijpt. Een medespeler probeert hem overeind te helpen, maar Keenum heeft de grootst mogelijke moeite om zelfs maar rechtop te blijven zitten.

Concussion Protocol
Op dit moment zou het concussion protocol in werking moeten treden en zou Case Keenum, voor zijn eigen veiligheid, uit de wedstrijd moeten zijn gehaald voor een evaluatie. Dat dit niet is gebeurd is nu dus reden voor de NFL om een onderzoek in te stellen naar waar dit precies mis is gegaan.

Rams coach Jeff Fisher gaf op maandag aan dat een “perfect storm” van omstandigheden ervoor zorgde dat het protocol niet of niet op de juiste manier werd uitgevoerd

Symptomen
De NFL’s “head, neck and spine committee” heeft een 7-tal tekenen van een mogelijke hersenschudding op papier gezet;

 • Verlies van bewustzijn
 • Langzaam overeind komen na een klap tegen het hoofd
 • Motorische coördinatie problemen of problemen met evenwicht (struikelen, vallen, langzaam bewegen, bewegen met veel moeite)
 • Afwezige/lege blik
 • Desoriëntatie
 • Naar het hoofd grijpen na contact
 • Zichtbare gezichtsblessure in combinatie met 1 van bovenstaande punten

Als een of meerdere van bovenstaande punten het geval lijkt/lijken te zijn moet medisch personeel naar de speler kijken. Een medische time-out kan dan worden aangevraagd door;

 • De betreffende speler zelf of 1 van zijn teamgenoten
 • Een coach van de getroffen speler
 • Het medisch personeel aan de zijlijn waaronder ook de, door de league aangestelde, onafhankelijke neuroloog
 • De scheidsrechters
 • Sinds 2012: de certified athletic trainers of spotters

De NFL heeft in 2012 het beleid rondom hersenschuddingen aangepast naar aanleiding van een incident met toen Browns quarterback Colt McCoy, die na een helmet to helmet hit geblesseerd raakte aan zijn hoofd maar na twee plays aan de kant het veld alweer in kwam. Achteraf bleek hij een hersenschudding te hebben. De Browns medici claimden met andere geblesseerde spelers bezig te zijn en niet op de hoogte te zijn geweest van de blessure van McCoy. De NFL heeft na flinke kritiek op dit incident daarom certified athletic trainers of “spotters” geïntroduceerd.

Spotters
De spotters zitten in het stadion en kijken zowel naar een tv-feed als naar het veld. Als een speler een van de eerder genoemde symptomen vertoond en hij, zonder dat er een medisch professional naar hem gekeken heeft, het spel wil hervatten kunnen zij in laten grijpen. De spotter geeft dan door aan de staf van het team van de geblesseerde speler dat er iets aan de hand lijkt met desbetreffende speler. Als de staf van het team niet bereikbaar is kan hij de officials waarschuwen die vervolgens een medische time-out opleggen.

Er is een verzorger die, nadat Keenum overeind gekrabbeld is, met hem gaat praten. Coach Fisher gaf als uitleg dat, omdat er al iemand ging kijken, de spotter geen extra reden zag om iemand te attenderen; als er daadwerkelijk iets aan de hand zou zijn dan zou de verzorger dit wel aangeven. Ondertussen ziet backup quarterback Nick Foles de bui al hangen en gaat op zoek naar zijn helm. Tot ieders verbazing blijft Keenum echter in de game om twee plays later de wedstrijd uit handen te fumblen.

Waar ging het dan mis?
Dat is nu aan de NFL om uit te zoeken om naar aanleiding van de uitkomst daar vervolgens, naar alle waarschijnlijkheid, het protocol weer op aan te passen. Waar het mis is gegaan met de spotter is dus duidelijk.
Aan de play waarbij Keenum geblesseerd raakte ging een false start van de Ravens vooraf, wat de scheidsrechters als excuus gaven waarom zij Keenum niet voor in ieder geval een echte evaluatie naar de zijlijn stuurden, sterker nog, ze sturen de verzorger weer het veld uit.

Keenum zelf kreeg eindelijk de kans om zich te bewijzen als de startende quarterback en was bezig aan een 2-minute drill bij een gelijke stand in het vierde kwart. Hij speelde voor zijn carrière en wilde op dat moment dus niet het veld uit. Zijn teamgenoten gaan een medespeler ook niet zeggen dat het beter is om hem eruit te halen op zo’n moment. De medische staf van de Rams kunnen, net als bij de Browns in 2011, bezig zijn geweest met andere spelers, hoewel er in ieder geval een verzorger met Keenum gepraat heeft.

Blijft over Jeff Fisher en de rest van zijn coaching staff. Ook hij kan claimen dat ze bezig waren met de penalty en de volgende play, maar het is wel heel vreemd dat helemaal niemand gedurende de 20 seconden die Keenum nodig had om overeind te komen zich zorgen maakte om de quarterback die net gesacked werd en dus eigenlijk zo snel mogelijk het spel weer zou moeten proberen te hervatten.

Met de geschiedenis van de NFL rondom het voorkomen van hoofdblessures in het achterhoofd en de verontwaardiging op social media rond dit incident zal dit dus nog wel een staartje krijgen. Voor zowel de vorm van het concussion protocol als voor Jeff Fisher.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen