NFL: Kickers zijn ook mensen

Door

Kickers worden vaak beschouwd als de buitenbeentjes van de NFL. De afgelopen jaren boekten kickers als collectief echter steeds grotere successen, wat hun reputatie zeker ten goede is gekomen. Toch hangt er nog altijd een schaduw over de positie die elk seizoen belangrijker wordt.

“In veel gevallen worden kickers vergeten,” grapte coach Mike Shanahan na afloop van de wedstrijd tussen de Denver Broncos en Jacksonville Jaguars in 1998. Kicker Jason Elam had anderhalf uur eerder het fieldgoal-record van 63-yards geëvenaard, maar Shanahan gooide na de wedstrijd de game ball naar tight end Shannon Sharpe, voordat hij zich realiseerde wat hij gedaan had.

Ook Elam kreeg uiteindelijk een game ball voor zijn prestatie, maar de anekdote zegt veel over het aanzien van kickers binnen de NFL. Sinds 1998 is er echter veel veranderd. Nog altijd willen veel teams defensief spelen met hun running back als spil van de aanval, en bij zo’n speelstijl is elk punt cruciaal. Met een kicker die consistent van vijftig yards de bal tussen de palen kan werken, heeft een team dan goud in handen.

Verhoogde druk

Het succespercentage van fieldgoals ligt dit seizoen tot dusver ruim boven de negentig procent. Van die gedachte zouden kickers in de jaren zestig waarschijnlijk flauw zijn gevallen…

Klik op de afbeelding om het hele verhaal over de NFL-kickers te lezen.

Ook leuk om te lezen