NFL investeert in onderzoek naar hersenschuddingen

Door

De belangeloze stichting van de NFL, ‘NFL charities’, doneert bijna één miljoen dollar aan onderzoeken naar hersenschuddingen, een van de meest voorkomende blessures gedurende het NFL-seizoen. De stichting doneert in totaal anderhalf miljoen dollar aan sport gerelateerde medische onderzoeken, waarvan één miljoen dollar zal gaan naar onderzoeken naar hoofdblessures en neurologische problemen.

In 2009 reserveerde de stichting niets voor onderzoeken over hersenschuddingen, opvallend omdat in de afgelopen tien jaar meer dan vijf miljoen dollar hieraan werd besteed. De onderzoeken die geld ontvangen van de NFL gaan over hoofdblessures bij jeugdspelers, het effect van hersenschuddingen op de hersencellen en het gedrag en dementie bij oud NFL-spelers.,,Deze schenkingen zullen ervoor zorgen dat we de risicofactoren beter zullen begrijpen en het spel veiliger kunnen maken voor alle footballspelers en andere atleten,” zei NFL-commissaris Roger Goodell in de pers afgelopen dinsdag.

Omdat hersenschuddingen niet te zien zijn op CT en MRI scans stellen doctoren hun diagnose vast op basis van de informatie die de patiënt geeft. Op deze manier is het lastig om een diagnose te stellen wanneer atleten informatie achter houden. Meer kennis over hersenschuddingen en de effecten ervan zullen ervoor zorgen dat meer atleten aan zullen geven klachten te hebben.

Het is een veel voorkomende blessure onder NFL-spelers. Afgelopen weken vielen quaterback Aaron Rodgers van de Green Bay Packers en Brett Favre (Minnesota Vikings) uit met een hersenschudding.

De Universiteit van San Diego, die bijna 100.000 dollar kreeg van de stichting, gebruikt een MEG scan die de magnetische velden in de hersenen scant en zo de hersenactiviteit weer kan geven. Bij minder activiteit zal dit duiden op een hersenschudding.

Naast deze MEG scan zullen er tien verschillende onderzoeken ervoor moeten zorgen dat duidelijk wordt wat de gevolgen van een hersenschudding op de lange termijn kan zijn.

Foto: blogs.rep-am.com

Ook leuk om te lezen