NFL Free Agency Q&A

Door

Vandaag begint het seizoen 2013 in de NFL officieel. Het moment voor Free Agents om een ander team te zoeken en dus mag er vanaf nu een handtekening gezet worden. Het is wellicht wat taaie kost, maar mocht je tegen vragen aanlopen over Free Agency dan heb je wellicht iets aan deze Q&A (Question & Answer). Kortom: je vindt hier alles terug wat je moet weten over free agency.

Nike Debuts New NFL Uniforms For 2012 Season

Q. Wanneer begint de 2013 free agency signing period?

A. Vanaf 4:00 p.m. op dinsdag 12 maart

Q. Wat is toegestaan tijdens de (nieuwe) driedaagse onderhandelperiode voorafgaand aan de start van free agency?

A. Vanaf 12:00 middernacht ET op zaterdag 9 maart (na 11:59:59 p.m. ET op vrijdag 8 maart) tot 3:59:59 p.m. op dinsdag 12 maart mogen clubs contact hebben, en onderhandelingen starten met gecertificeerde agents van spelers die Unrestricted Free Agents zullen worden na het verlopen van hun 2012 spelerscontract op 12 maart om 04:00 p.m. ET. Tijdens deze periode mag een contract echter niet afgesloten worden met de nieuwe club tot 4:00 p.m. ET op 12 maart.

Tijdens de onderhandelingsperiode mag de aanstaande Unrestricted Free Agent geen team bezoeken (op zijn eigen team na) of contact met een team hebben op welke locatie dan ook. Als een speler zichzelf representeert is het verboden gesprekken te voeren tijdens de onderhandelingsperiode. Tot en met het verlopen van de 2012 spelerscontracten op 12 maart om 4:00 p.m. ET mogen er geen afspraken omtrent het naar elkaar toe reizen worden gemaakt met spelers, agents of andere betrokkenen. De onderhandelingsperiode geldt alleen voor Unrestricted Free Agents; het gaat niet op voor spelers die potentieel Exclusive Rights Players of Restricted Free Agents worden, alsmede niet voor Franchise Players of Transition Players.

Q. Wat zijn de categorieën van free agency?

A. Spelers zijn of “Restricted Free Agents” of “Unrestricted Free Agents.” Een Restricted Free Agent heeft een ‘gekwalificeerd’ aanbod gekregen van zijn huidige team (een bepaald salaris dat vooraf afgesproken is door de ‘Collective Bargaining Agreement’ tussen de league en spelers). Een Restricted of Unrestricted Free Agent mag door zijn ‘voorgaande’ team worden aangewezen als Franchise Player of Transition Player.

Q. Wat is de tekenperiode voor free agency dit jaar?

A. Voor Restricted Free Agents van 12 maart tot 19 april en voor Unrestricted Free Agents (die de June 1 tender van hun huidige team hebben ontvangen) van 12 maart tot 22 juli (of de eerste ingeplande dag van het eerste NFL trainingskamp). Voor Franchise Players geldt een langere periode, namelijk van 12 maart tot de dinsdag na de tiende speelronde in het reguliere seizoen, 12 november. Als een Franchise Player niet tekent voor 12 november moet hij het seizoen werkloos uitzitten. Er zijn geen voorwaarden voor een Transition Player dit jaar.

Q. Wat is het verschil tussen een Restricted Free Agent en een Unrestricted Free Agent?

A. In het ‘League Year’ 2013 worden spelers met drie ‘Accrued Seasons’ (simpelweg; is gekomen tot drie seizoenen bij een team) Restricted Free Agents als hun contract afloopt aan het einde van het ‘League Year’ 2012. Unrestricted Free Agents hebben vier of meer ‘Accrued Seasons’ achter de rug. Een Unrestricted Free Agent is vrij om te tekenen bij elke club zonder dat hij een draft choice compensatie aan zijn oude club verschuldigd is.

Q. Wanneer spreken we van een ‘Accrued Season’?

A. Dan sta je zes of meer wedstrijden tijdens het reguliere seizoen op één van de volgende ‘lists’: active/inactive, reserved/injured of reserve/physically unable to perform

Q. Wat kan de ‘bevoegdheid’ beperken van een Restricted Free Agent om te tekenen bij een nieuwe club?

A. Als hij een ‘gekwalificeerd’ aanbod van zijn oude team heeft ontvangen. Hij mag onderhandelen met elk team tot 19 april. Als de Restricted Free Agent een overeenkomst tekent bij een nieuw team, mag zijn oude het aanbod evenaren en mogen ze de speler behouden omdat het ‘gekwalificeerde’ aanbod recht geeft het aanbod van het nieuwe team te weigeren. Als het oude team het aanbod niet evenaart kan het draft choice compensatie ontvangen, afhankelijk van de hoogte van het gekwalificeerde aanbod. Als de aanbieding van een nieuw team niet afgesloten is voor 19 april keren de onderhandelingsrechten terug naar het oude team. Een speler kan dan ook aangewezen worden door zijn oude team als Franchise Player of Transition Player. We zagen dat laatste vorig jaar trouwens niet gebeuren.

Q. Wat bepaalt of je een Unrestricted Free Agent bent?

A. Een speler die vier of meer ‘Accrued Seasons’ heeft en met een contract dat is afgelopen. Hij is vrij om te tekenen bij elk team, zonder draft choice compensatie tot en met 22 juli. Vanaf dan keren de onderhandelingsrechten weer terug naar zijn oude team als het (oude) team uiterlijk 1 juni de speler een contract van één jaar heeft aangeboden voor 110 % van zijn vorige jaarsalaris. Het team heeft dan nog tot de dinsdag volgende op de tiende speelronde in het reguliere seizoen om de speler te laten tekenen. Als het ‘June 1 tender’ niet op tafel komt kan de speler door elk team worden aangetrokken, op elk moment tijdens het seizoen.

Q. Wat maakt je tot een Franchise Player?

A. Het salarisaanbod van het team bepaalt wat voor type franchise player hij is: exclusive of non-exclusive. Een “exclusive” Franchise Player – niet vrij om te tekenen bij een ander team – krijgt meer dan het gemiddelde van de ‘top vijf’ salarissen van de spelerspositie aangeboden aan het einde van de tekenperiode op 19 april. Er is daarnaast een hele berekening gemaakt wat het minimale verplichte aanbod (Required Tender) zou moeten zijn voor een non-exclusive franchise player, waarnaast deze ook nog met andere teams mag onderhandelen. Het oude team krijgt bij een overeenkomst wel een draft choice compensatie terug in de vorm van twee eerste ronde draft selecties.

Q. Hoeveel Franchise Players en Transition Players mag een team elk seizoen aanwijzen?

A. Een team mag één “Franchise” Player of één “Transition” Player aanwijzen uit de poel van (potentiële) Restricted of Unrestricted Free Agents.

Q. Mag een team beslissen om de aanwijzing van een Franchise of Transition van een speler te herroepen?

Ja. De speler is dan automatisch een Unrestricted Free Agent, of onmiddellijk of wanneer zijn contract verloopt.

Q. Na het herroepen van de aanwijzing, kan het dan een andere speler selecteren?

Nee, niet in datzelfde seizoen

Q. Wat is het salary cap voor 2013?

A. 123,000,000 dollar per team

Q. Wanneer moet een team het salary cap op orde hebben?

A. Wanneer het ‘League Year’ 2013 begint. 12 maart om 4:00 p.m. ET. Het is trouwens toegestaan om ‘cap’ruimte mee te nemen naar een volgend seizoen, waar ook weer voorwaarden en regels aan verbonden zijn. De NFL moet ingelicht worden een dag voordat het team zijn laatste wedstrijd in het reguliere seizoen heeft gespeeld en duidelijk is wat de maximale hoeveelheid ruimte is dat een team wenst mee te nemen.

Q. Wat is de maximale hoeveelheid ruimte dat een club kan meenemen?

A. 100 % van de resterende ruimte.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen