NFL Draft 2015 Preview – Wide receivers

Door

Amari Cooper

Op 30 april zal in Chicago de 2015 NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje in onze preview. Als de quarterbacks de sierpaarden zijn, dan behandelen we vandaag de renpaarden: de wide receivers. Net zoals vorig jaar is de wide receiver class heel erg diep met ongeveer 35 tot 40 receivers die mogelijk gekozen kunnen worden in de draft. Hieronder de top tien uit deze receiving class.

1. Amari Cooper – Alabama

Amari Cooper is een speciale wide receiver. De oud speler van Alabama, afkomstig uit Miami, is een big play wide receiver. Zijn snelheid en reactievermogen gaat een grote rol spelen in het spelen tegen press coverage, een must voor de huidige NFL receiver. Eigenlijk kan je het heel simpel uitleggen, Cooper komt vaak vrij en laat het vangen van de bal er heel gemakkelijk uit zien.

Toch zijn er ook kritiekpunten te vinden bij Cooper. Hij liet op bepalende momenten dit seizoen de bal een aantal keer vallen. In de NFL gaan ‘drops’ soms bepalen hoe vaak er naar je gegooid wordt. Aan de andere kant vangt hij ballen die veel andere wide receivers niet zouden vangen. Reken er maar op dat hij een belangrijke speler wordt in de NFL.

2. Kevin White – West Virginia

Eigenlijk is de nummer twee plek voor Kevin White niet terecht, het zou eerlijker zijn om te zeggen dat er een gedeelde eerste plek is tussen White en Cooper. De wide receiver die vier jaar voor de Universiteit van West Virginia speelde was op de NFL Combine sneller dan Cooper, hij sprong hoger en verder. Je zou zelfs kunnen zeggen dat White de betere atleet is in de class die een degelijke NFL receiver gaat worden.

White is echter geen big play receiver. Hij heeft niet het reactievermogen van Cooper en dus kreeg hij in de NCAA veel penalties tegen voor het vasthouden van tegenstanders. In de NFL zal hij dus iets moeten doen aan zijn technisch vermogen om te voorkomen dat corners als Darrelle Revis en Richard Sherman spelletjes met hem gaan spelen.

3. DeVante Parker – Louisville

Toen DeVante Parker de vraag kreeg waarom hij bij de beste prospects van deze draft hoort gaf hij een simpel antwoord:

“I’m blessed with the ability to outrun defenders and catch the ball.”

En zo simpel is het eigenlijk wel. Met zijn grote frame en snelheid wordt hij een vaste target van één van de quarterbacks van de teams die in het midden van de eerste ronde mogen draften. Nick Foles, Teddy Bridgewater, Colin Kaepernick of Ryan Tannehill zouden met Parker een receiver krijgen die het hele veld open trekt voor tight ends en slot receivers. Voeg dat toe aan zijn eigen quote en je hebt een sterk verhaal nodig om hem niet te kiezen.

4. Dorial Green-Beckham – Oklahoma

Dorial Green-Beckham is een vergelijkbaar verhaal als Jameis Winston. Voor iemand met een lengte van 1 meter 96 heeft hij een bijzonder sterk atletisch vermogen. Hij is zo’n receiver die spelletjes speelt met verdedigers, en ze vaak wint. Hij zou vooral quarterbacks kunnen helpen die wat minder accuraat zijn door zijn grote radius waarin hij de bal kan vangen.

Zijn grote manco is zijn gedrag buiten het veld. Hij is al meerdere keren in de problemen geweest door vermeend drugs gebruik, en recente voorbeelden zoals Josh Gordon laten zien dat dit heel fout uit kan pakken voor teams. Hij zou dus in het midden van de eerste ronde terecht kunnen komen, maar ook in het begin van de tweede ronde. Dit gaat puur aankomen op de antwoorden die hij aan teams gaf tijdens de combine.

5. Jaelen Strong – Arizona State

Jaelen Strong is de meest natuurlijke slot receiver in deze draft. De lange receiver die oorspronkelijk uit Philadelphia komt is zeer goed in het vangen van ballen in het drukke verkeer die je kan verwachten in het midden van het veld.

Strong is iemand die in college football fysiek sterker was dan bijna al zijn tegenstanders. In de NFL zal dat heel anders zijn en zal hij nog aardig wat werk moeten stoppen in het verbeteren van zijn route running en vooral in het maskeren van zijn routes. Als dat hem lukt dan kan hij een solide target worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen