NFL Draft 2015 Preview – Tight ends

Door

Maxx Williams

Op 30 april zal in Chicago de 2015 NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje in onze preview. Vandaag behandelen we de aanvallers die het meest als hybride kracht worden gebruikt, de tight ends. Tight ends zijn een ander soort speler als normale receivers omdat ze zowel als receiver en als offensive lineman moeten kunnen fungeren. Vandaag nemen we een kijkje naar de top 5 spelers op deze positie.

1. Maxx Williams – Minnesota

Als er al een tight end in de eerste ronde gekozen gaat worden dan is het Maxx Williams. Williams is met afstand de beste tight end in deze draft. De afgelopen jaren hebben bewezen hoe waardevol een tight end kan zijn voor een team met voorbeelden als Rob Gronkowski, Jason Witten en Julian Thomas. Verschillende teams aan het einde van de eerste ronde hebben een tight end hard nodig en dat kan voor Maxx Williams goed uitpakken.

Williams komt uit een sport familie waar zowel zijn vader als opa in de aanval van NFL teams hebben gespeeld. Met die achtergrond is hij dus een prototype voor wat een tight end moet zijn. Hij is goed ontwikkeld in zowel het receiving gedeelte van de positie en weet ook hij moet blokken. Het is wel zo dat hij op bijna alle vlakken nog training nodig heeft als hij het niveau wil bereiken van de eerder genoemde spelers. Aan de andere kant betekent dit ook dat zijn plafond ook zo hoog ligt dat hij binnen de komende jaren dit niveau kan bereiken.

2. Clive Walford – Miami (FL)

Zo compleet als Max Williams is, zo eenzijdig is Clive Walford. Walford excelleert in het vangen van de bal en het opduiken in lege ruimtes op het veld. Door zijn lichaamsbouw is hij minder goed in het blokken en wordt hij dus iemand die niet elke snap gaat spelen tot hij hier beter in wordt.

Waar Walford zichzelf wel onderscheidt van de rest is op het mentale vlak. De jonge vader wordt door teamgenoten beschreven als meer volwassen dan de gemiddelde speler die in de draft beschikbaar is. Ook is zijn gedrevenheid in de Senior Bowl gebleken. In de laatste wedstrijd van Miami tegen Pittsburgh raakte Walford geblesseerd aan zijn knie. Na een operatie kon hij twee maanden later weer op het veld staan, iets wat betekent dat hij revalidatie serieus neemt. In een league waar veel blessures voorkomen is dit geen slechte eigenschap om te hebben.

3. Jesse James – Penn State

Jesse James is een apart verhaal. De voormalig tight end van de Penn State Nittany Lions heeft vorig seizoen het record gezet voor de meeste touchdowns in de geschiedenis van de school. Bij een school als Penn State is dat niet niks, maar toch wordt hij gezien als een middelmatige prospect.

James is fysiek gezien één van de beste prospects. Hij is zeer ervaren in het vangen van ballen in het drukke gedeelte van het veld en snapt de kunst van het blokken. Toch is er een groot probleem bij hem, consistentie. Hij moet constanter worden en gelukkig kan hij daar op getraind worden. Dat zorgt er echter wel voor dat hij een risico wordt voor teams en dus hoef je zijn naam pas in de derde ronde te verwachten.

4. Tyler Kroft – Rutgers

Tyler Kroft is een degelijk tight end die sterker is als receiver dan als blocker. Zijn tweede seizoen bij Rutgers was hij goed voor 573 yards. Vorig seizoen was hij echter maar goed voor 269 yards, iets wat zorgwekkend is voor veel NFL teams. Hij had een sterke NFL Combine nodig om men op andere gedachten te brengen, maar dat is niet helemaal gelukt. Kroft zou dus zomaar kunnen zakken naar de vierde of vijfde ronde van de draft.

5. Nick O’Leary – Florida State

Nick O’Leary heeft een bekende opa, namelijk de golf legende Jack Nicklaus. Zo exceptioneel als zijn opa is, zo middelmatig is hij zelf. Op de NFL Combine liep hij een teleurstellende 4,93 seconden op de 40-yard dash en ook in de drills liet hij niet veel dingen zien die teams vertrouwen geven.

Toch is hij in zijn afgelopen twee seizoenen zeer succesvol geweest. Hij was een goede target voor Jameis Winston en het was jammer dat hij zichzelf blesseerde vlak voor de Rose Bowl tegen Oregon, want de wedstrijd had met hem er heel anders uit kunnen zien. O’Leary zal nooit een ster worden in de NFL, eerder een degelijke tight end.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen