NFL Draft 2015 Preview – Middle Linebackers

Door

Maxx Williams

Op 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. Na de outside linebackers komen we vandaag aan bij een positie waar spelers net niet groot genoeg zijn om op de defensive end of outside linebacker posities te spelen en net niet snel genoeg zijn om als defensive end aan de slag te kunnen. We hebben het natuurlijk over de middle linebackers.

1. Eric Kendricks – UCLA

Eric Kendricks is de kleine broer van Mychal Hendricks die op het moment uitkomt voor de Philadelphia Eagles. Net als zijn broer kan hij goed accelereren en heeft hij een perfect spelinzicht. Zijn belangrijkste kwaliteit is echter zijn uithoudingsvermogen. Kendicks lijkt niet vatbaar voor blessures en ook kan hij alle drie de downs belangrijk zijn voor zijn team. Het wordt dan wel belangrijk dat hij door het juiste team wordt gedraft omdat hij met zijn gebrek aan lengte niet in elke verdediging gaat slagen.

2. Benardrick McKinney – Mississippi State

Benardrick McKinney is een linebacker die beide kanten van de positie snapt. Hij kan de pass verdedigen en hij kan ook achter de quarterback aan gaan. Deze veelzijdigheid gaat het heel interessant maken voor teams in de tweede ronde die een middle linebacker nodig hebben.

Het grootste manco voor McKinney is dat hij zijn bouw niet snapt. Hij is vaak te veel bezig om op basis van finesse langs een blocker heen te gaan in plaats van dat hij zijn grote frame en snelheid gebruikt om een blocker te overklassen. Als hij dat niet leert dat wordt hij een solide linebacker, maar nooit een ster in de NFL.

3. Stephone Anthony – Clemson

Als je op een bord uit moest tekenen hoe de ideale middle linebacker er qua bouw uit zou zien dan zou je aardig in de buurt komen door een silhouet te tekenen van de schaduw van Stephone Anthony. De man heeft brede schouders en een middenrif waar running backs van schrikken. Hij snapt de nieuwe manier van tackelen en kan routes goed genoeg lezen.

Het grootste probleem van Anthony is zijn concentratie en zijn agressie. College quarterbacks zijn nog niet heel ervaren in het ‘faken’ van een pass, maar in de NFL zal Anthony bespeeld worden als een instrument als hij tegen quarterbacks als Aaron Rodgers of Andrew Luck komt omdat hij té graag voor de grote play wil gaan. Voeg daar aan toe dat hij zichzelf niet kan beheersen en je hebt een mogelijk gevaar op het veld als het gaat om penalties en mismatches. Dat bleek ook tijdens de Bowl Season toen hij de eerste helft aan de kant zat na een schorsing voor ‘targeting’ tegen South Carolina.

4. Denzel Perryman – Miami (FL)

Denzel Perryman wordt in Miami gezien als de reïncarnatie van Ray Lewis. De speler uit Coral Gables, Florida is vier centimeter kleiner als de toekomstig Hall of Fame linebacker die ook ooit uit kwam voor de Miami Hurricanes. Dat verschil in lengte maakt Perryman goed door goed de ogen van de quarterback te lezen en daarmee snel in te kunnen spelen op de routes van een tight end of running back. Hij mist af en toe de snelheid om mee te gaan met een deep route receiver, maar daar zullen ze hem in de NFL niet gebruiken.

5. Paul Dawson – TCU

Paul Dawson speelde een goed seizoen bij TCU, maar op de combine bleek al snel dat het systeem van TCU niet uitdagend genoeg is om middle linebackers te kweken die goed genoeg zijn om in de eerste ronde te draften. Bij TCU speelde hij in een 4-2-5 systeem die hielp in het omhoog krikken van zijn statistieken, maar niet in het aanleren van het lezen van routes of het anticiperen op een quarterback.

Op de NFL Combine in Indianapolis was Dawson bar slecht. Zijn 28 inch vertical jump was de slechtste van alle linebackers en zijn 4,93 40-yard dash was voor zijn frame ook ondermaats. Voeg daar aan toe dat zijn drills ook niet waren om over naar huis te schrijven en je hebt een speler die qua beelden mogelijk in de eerste ronde had kunnen landen, maar waarschijnlijk pas in de derde ronde gekozen wordt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen