NFL 5-on-5: Conference finals editie

Door

3. Kunnen we bij deze vier teams spreken van duurzame successen?


Chris van Dijk: Bij de Patriots is er natuurlijk het meeste sprake van duurzaam succes. De vraag is hoe lang nog. Brady zal de komende jaren toch een keer met pensioen gaan, al hebben de Patriots het geluk dat ze in de AFC East spelen, met drie van de slechtste franchises in de Amerikaanse sportwereld. Dus grote kans dat zelfs als Brady en Belichick stoppen de Patriots aan kop blijven in hun divisie.

Realistisch gezien is de window voor de Patriots nu echt het kortst. De Saints hebben met Brees ook wel een quarterback op leeftijd, maar op dit moment met Teddy Bridgewater in ieder geval een opvolger in huis. De Chiefs en Rams kunnen nog jaren vooruit met hun quarterback. Het gebeurt nooit dat een sterspeler van club wisselt zonder dat het team daar achter staat, dus dit zal met hen ook niet gaan gebeuren. Dus ja, ik verwacht dat de Chiefs en Rams nog jaren vooruit kunnen.

Jurian Ubachs: Ja, en op verschillende manieren. De Patriots is een duidelijk verhaal: nooit was er een betere, succesvollere dynastie als die van Brady en Belichick. Die dynastie is in zijn nadagen belandt, maar niemand durft te wedden dat de Patriots volgend jaar niet gewoon weer in de AFC Championship game zullen staan. De Chiefs zijn ook een vaste naam in de AFC-playoffs en hebben in Mahomes hun franchise quarterback gevonden. Als Mahomes niet dit jaar in de Super Bowl komt, zal dat komende jaren zeker een keer wél gaan gebeuren. Ook bij de Rams zien we een solide basis voor meer succes, al zijn daar meer problemen in zicht. Los Angeles wordt de komende twee jaar geconfronteerd met belangrijke spelers die free agents worden en moet in 2021 Goff betalen. Voorlopig is de basis stabiel, maar de Chiefs lijken wat dat betreft net wat meer ‘toekomstbestendig’. In New Orleans zien we eigenlijk hetzelfde als in New England: een oude quarterback en de vraag hoe lang die door zal spelen, met als verschil dat de Saints niet net zo dominant zijn als de Patriots. Blijft Brees spelen, dan staat niets hernieuwd succes in de weg in de Big Easy.

Neal Petersen: Bij de Patriots absoluut. De Saints wellicht ook, gezien de SB die ze gepakt hebben onder leiding van Brees & Payton, maar voor die andere twee teams is er de komende jaren meer nodig om over duurzaam succes te mogen spreken.

Thomas Klink: Dat denk ik wel. Als ik er één moet kiezen die ik volgend jaar zie wegzakken dan zouden dat de Saints zijn. Op zichzelf een goede ploeg, maar we hebben ze wel vaker een beetje up-and-down zien presteren. De Patriots, Rams en Chiefs worden allen goed geleid qua front office en coaching. Die gaan we volgend jaar terugzien in januari.

Toon Aerts: Bij de Patriots alvast wel. Ze doen het nu al twee decennia lang. Het valt natuurlijk wel af te wachten hoe lang Brady nog een degelijk niveau kan blijven halen. En hetzelfde kan gezegd worden van Drew Brees, al lijkt er bij hem weinig sleet op te zitten. Ik vermoed ook dat zowel de Chiefs als de Rams een tijdje contenders zullen blijven. Ze hebben jonge quarterbacks en de meeste sleutelspelers liggen nog even onder contract. Dat lijkt dus op een goed recept voor verlengd succes.

Ook leuk om te lezen