NFL 5-on-5: Conference finals editie

Door

1. Jonge hond vs. Veteraan – Deel 1: Mahomes vs. Brady, wie (wiens team) trekt aan het langste eind? En gaat de legacy van Mahomes die van Brady overvleugelen?


Chris van Dijk: Niemand zal ooit de legacy van Brady overvleugelen. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit nog een quarterback komt die zo lang mee gaat en zo succesvol is. De start van Mahomes is veelbelovend en hij gaat een van de quarterbacks van de toekomst worden, maar geen Brady.

Desondanks denk ik dat de Chiefs zondag gaan winnen. Het is al 12 jaar geleden dat Brady en de Patriots een play-off uitwedstrijd wisten te winnen. Nu spelen ze er ook niet zo veel. Sterker nog, Brady heeft meer Super Bowls gespeeld dan uitwedstrijden in de rondes voor de finale, namelijk acht om zeven. Maar de laatste drie keer dat de Patriots op bezoek moesten bij de nummer 1 seed verloren ze dit duel ook. De Chiefs lijken het verlies van Kareem Hunt redelijk goed op te vangen en dat gecombineerd met het thuisvoordeel maakt de Chiefs voor mij de favoriet in dit duel. De Patriots zullen een flink aantal vangballen van Gronkowski nodig hebben om te winnen.

Jurian Ubachs: Het is dat er een government shutdown aan de gang is en iedereen zich afvraagt hoe lang die gaat duren, anders was dít de belangrijkste vraag in het leven van een doorsnee Amerikaanse NFL-fan. Niets ten nadele van Goff – Brees, maar dit is ‘de GOAT’ versus de MVP. Groter en beter wordt het niet. Mahomes en zijn 50 touchdowns spreken voor zich. De manier waarop de Patriots de Chargers naar huis stuurden – die een week eerder de Ravens nog volledig kansloos lieten – doet dat ook. Er is dan ook geen makkelijk antwoord, maar vooruit: de Patriots trekken aan het langste eind.

Waarom? Tsja, goede vraag… daar is dus geen enkele historische basis voor. Als het tag team Brady-Belichick iets bewezen heeft, dan is het wel dat de Patriots buiten het eigen stadion een stuk minder dominant zijn. Arrowhead is daarbij een van de luidste stadions om in te spelen, wat onherroepelijk voor enkele penalties zal zorgen aan New England-zijde. En toch is dat niet het einde van het verhaal. Het verhaal bevat ook de staat van dienst van de Chiefs en Andy Reid in de playoffs, het speelt ook mee dat sinds het gedwongen vertrek van Kareem Hunt, de beste running back nu aan de kant van de Patriots speelt (Michel). Met Gronk als extra blocker kwamen Bosa en Ingram er niet aan te pas. Als Dee Ford en Justin Houston op vergelijkbare wijze onschadelijk worden gemaakt en er weinig durk op Brady komt, zal de Kansas City-verdediging ten prooi vallen aan hetzelfde dink-en-dunk-spelletje dat Brady & co. tegen Los Angeles speelden. Dat put een verdediging uit en dat zorgt voor gaten en fouten, met open receivers tot gevolg.

Of Mahomes de legacy van Brady kan overvleugelen is een vraag die uiteraard veel te vroeg gesteld wordt, maar dan is het antwoord dus per definitie ‘ja’. Élke goede, jonge quarterback kan in theorie Brady evenaren en overvleugelen. Het kan. Of het gaat gebeuren is vraag twee. Fysiek zijn er geen vragen: elke jonge QB kan de worpen en acties doen die Brady doet. Mentaal… dat is iets wat zal moeten blijken. Wat gebeurt er met Mahomes als het even niet loopt? Want als hij geen deep threat als Hill meer heeft? Vragen die de komende jaren zullen worden beantwoord.

Neal Petersen: Deze vind ik erg lastig. Gevoel en hoop zegt Brady, terwijl alles wijst op een zege van Mahomes en de Chiefs. Laten we hopen dat Belichick wederom zijn zaken zo goed op orde heeft dat de Patriots kunnen verrassen in Arrowhead. Overigens voorzie ik een fantastische loopbaan van Mahomes, maar hij gaat nooit de status van Brady overtreffen.

Thomas Klink: Ik ga voor de veteraan. In de eerste plaats omdat gokken tegen een gedreven Brady nooit verstandig is, maar ook omdat ik denk dat de Patriots een completer team hebben. De Chiefs doen twee dingen heel goed: passing offense en passrushen. Dat eerste zal wel lukken, maar voor dat tweede zal Brady de bal te kort vasthouden. Al met al denk ik dat het gameplan en de ervaring van de Patriots de doorslag gaan geven.

Verder geloof ik niet dat Mahomes de legacy van Brady gaat overvleugelen. Brady zal 5 a 6 ringen hebben wanneer hij ze aan de wilgen hangt. Het is absurd om te denken dat Mahomes dat ook ooit haalt, hoewel hij op papier Hall of Fame potentie lijkt te hebben.

Toon Aerts: Ik denk dat de ervaring het haalt van het jeugdig geweld. De Patriots-machine draait weer net op tijd op volle toeren en Bill Belichick is nog steeds de allerbeste coach in de NFL en hij zal ongetwijfeld een plan klaar hebben voor de driehoek Mahomes-Kelce-Hill. Mahomes lijkt stevig op zijn benen te staan, maar nu kijkt hij Tom Brady in de ogen. Overigens denk ik niet dat er ooit een legacy komt die die van Brady zal overvleugelen. Hij is de GOAT en gaat mogelijk naar zijn negende Super Bowl. Veel succes aan eenieder die dat wil evenaren.

 

Ook leuk om te lezen