NFL 3-on-3: Wat is de plaats van Brett Favre?

Door

150718_brett-favre-hall-of-fame
Brett Favre is opgenomen in de Hall of Fame van de Packers. Favre heeft nog altijd de meeste overwinningen en meeste passing-yards in de geschiedenis van de NFL. Waar staat Favre in de hierarchie van beste Qb’s ooit?

Sander Baarsma (SB): Ik zou bijna willen zeggen dat Brett Favre de beste quarterback ooit is, alleen heeft hij in mijn optiek te weinig Super Bowls gewonnen om aanspraak te mogen maken op die titel. Zonder meer kunnen we natuurlijk niet ontkennen dat Favre statistisch gezien de beste quarterback is die in de NFL heeft gespeeld, met nog altijd een dozijn aan records die tot op heden door niemand anders verbroken zijn. Moet ik hem toch een plek in een hiërarchie geven, dan zet ik hem op de tweede plaats. Gewoon omdat het kan. De beste? Die mag jezelf invullen.

Chris van Dijk (CvD): Brett Favre was een fantastische quarterback, maar veel van zijn records zijn gebaseerd op het feit dat hij niet geblesseerd raakte en lang door kon gaan. Als het puur om de kwaliteit gaat dan denk dat Favre ergens tussen plaats vijf en tien uit zal komen in de geschiedenis. Manning (Peyton uiteraard) en Brady van de huidige quarterbacks zijn beter, en dan hebben we het nog niet over legendes als Joe Montana, Johnny Unitas of John Elway gehad. Ik schat dat Favre daar net iets onder zit, ondanks zijn grote hoeveelheid aan records. Uiteindelijk gaat het om het winnen van de Super Bowl en dat heeft hij in al die jaren net iets te weinig gedaan.

Matthias Galle (MG): Eerlijk gezegd vind ik dit een moeilijke vraag. Ten eerste omdat ik teveel goede QB’s in de NFLgeschiedenis niet bewust heb zien spelen. Ten tweede vind ik dat je spelers niet altijd even makkelijk kan vergelijken en al zeker niet doorheen 50 jaar NFL. Het spel verandert namelijk nogal in snelheid van uitvoering, regels veranderen, het aantal matchen die gespeeld worden in een seizoen etc. Bovendien heeft niet elke speler dezelfde spelers rondom zich. Een QB kan dan al eens sterker lijken doordat hij een sterkere WR heeft die moeilijkere passes ook weet te vangen… Wat wel vast staat is dat het indrukwekkend is dat Favre zoveel wedstrijden na elkaar wist te spelen, wat toch aantoont hoe fysiek sterk hij was… Dit verklaart dan weer wel mede waarom hij eerste staat in het aantal passing yards: hij speelde namelijk heel wat meer wedstrijden (slechts 6 spelers speelden meer wedstrijden dan Favre in de NFL!) dan verschillende van zijn collega’s… Als je naar het ultieme succes in een NFLcarrière kijkt, het aantal Super Bowls, dan lijkt Favre net wat minder indrukwekkend… Hij speelde er (maar) twee en won er daar één van. Soit, dit antwoord is al lang niet meer kort te noemen, maar vast staat dat voor mij Favre in de top-5 aller tijden hoort.

Ook leuk om te lezen