Negatieve credits voor Rex Ryan

Door

Wild Card Playoffs - New York Jets v Indianapolis ColtsWat bezielde hoofdcoach Rex Ryan afgelopen weekend? Hij kon alleen maar verliezen en dat was precies wat gebeurde. Het is moeilijk met een logische verklaring te komen waarom je je beoogde startende quarterback richting het einde van een oefenwedstrijd het veld instuurt achter een aanvallende linie dat bestaat uit tweede en derde keuzes. Dat is vragen om problemen. Achteraf heeft de hoofdcoach waarschijnlijk nog wel drie extra interceptions van rookie Geno Smith over voor een fitte Sanchez. Niet dat Sanchez de gedroomde quarterback van het kritische Jets-publiek is, maar met Smith gaat Ryan de oorlog dit jaar ook niet winnen. Dat is een vrij realistische stelling na drie oefenwedstrijden. Bovendien is de tweede ronde keuze van de Jets ook nog eens niet topfit. De Jets vonden het tijdens de draft noodzakelijker om een cornerback en een defensive tackle te halen, maar zitten nu in een spagaat. Hadden ze niet beter voor EJ Manuel kunnen gaan? De quarterback van de Bills die tot nu toe een goede indruk maakte, ondanks de geplande operatie waarvan hij nu revalideert.

Ik ben geen footballcoach en mis misschien wel meer tijdens een wedstrijd dan ik wel zie, maar ik durf toch echt de stelling aan dat hoofdcoach Ryan van de Jets beter had moeten weten. Wat dat betreft mag hij een voorbeeld nemen aan Packers coach Mike McCarthy. De wedstrijden die de Green Bay Packers spelen zijn het aankijken voor de neutrale toeschouwer nauwelijks waard, maar hij brengt zijn topspelers nimmer in de problemen. Als Aaron Rodgers al speelt is dat achter ervaren spelers die een connectie met hun quarterback hebben. Hetzelfde geldt voor jongens als Peyton Manning en Joe Flacco. De keuze voor Sanchez na rust had niets van doen met competitie. Ryan kent zijn quarterback ondertussen door en door en heeft thuis vast een stapel videobanden van hem liggen waar America’s Funniest Home Videos een compleet offseason mee kan vullen.

Achteraf praten of schrijven is natuurlijk erg makkelijk, maar het blijft voor mij het opvallendste moment tot nu tijdens preseason. Vorig jaar bleef Ryan tot ergernis toe van veel Jets-fans trouw aan zijn quarterback. Zelfs Tim Tebow kreeg geen eerlijke kans. Als Ryan trouw was gebleven had hij Sanchez niet in het pakket gebracht waarin hij nu zit. Dan had hij gewoon direct zijn derde quarterback het veld ingestuurd en was Sanchez tien minuten later onder de douche gestapt. Zonder pijnlijke schouder. Dan had Ryan gewoon rusitg geslapen en waarschijnlijk ergens deze week bekend gemaakt dat de Jets met Mark Sanchez wereldkampioen gaan worden. Laat de NFL ondertussen a.u.b. preseason inperken tot twee duels en eventueel het reguliere seizoen uitbreiden naar negentien speelrondes. Het is niet gezegd dat Sanchez dan niet geblesseerd was geraakt, maar dan hadden we de schuld wel kunnen afschuiven op een falende o-line. Nu zijn die negatieve credits voor Rex Ryan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen