NCAA: West bracket breakdown

Door

WCC Basketball Tournament - Championship Saint Mary's v Gonzaga

Selection Sunday is het hoogtepunt in de aanloop naar March Madness. Het betekent het einde van alle speculaties, die in Amerika bracketology heet. Al is dat meer dan speculeren. Het is een soort wiskunde/wetenschap zonder het exacte einde. Dat exacte einde bepaald namelijk de NCAA selection Committee. Meest opvallende afwezige: kampioen Kentucky Wildcats.

De West section is de hoek van Gonzaga Bulldogs(1). De Zags hebben een fantastisch seizoen gedraaid. Maar wel in een minder sterke Conference. De Zags zijn diep, vooral in het frontcourt. Onderweg naar de Final Four zijn er genoeg teams die Gonzaga kunnen stoppen.

Wichita State (9) is moeilijk te verslaan, als het tenminste zelf van Pittsburgh (8) weet te winnen. In de eerste fase van het toernooi wacht dan eventueel nog Wisconsin (5) dat dan moet afrekenen met Ole Miss (12) en dat is niet zomaar even gedaan. De Rebels zijn raar en het maakt de vreemdste bokkensprongen dit seizoen. Onder aanvoering van vreemde snoeshaan Henderson zou dat een verrassing op kunnen leveren. Kansas State (4) zit ook nog in het vroege deel van het Gonzaga schema.

In het ‘onderste’ deel vinden we No.2 seed Ohio State Buckeyes. De Buckeyes zijn in vorm, dat bewijzen de goede uitslagen in het slot van de competitie en het door Ohio State gewonnen Big Ten Tournament. Zij openen tegen Iona Geals, een op de aanval gericht team met een echte topscorer aan boord. Maar of zij een team in vorm kunnen stoppen? Iowa State (10) vs Notre Dame (7) is een lastige matchup, maar niet voor Ohio State, als ze doorgaan. In de rest van het vroege deel van het bracket voor Ohio State zitten niet de moeilijkste teams. New Mexico Lobos en Arizona moeten echt een paar stap[pen zetten om competatief te zijn de komende weken.

Het zou dus zomaar kunnen dat No.1 seed Gonzaga niet de Final Four haalt. Ohio State heeft een goede kans om dat te voorkomen.

Klik hier voor het complete NCAA Tournament 2013 bracket

 

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen