NCAA recap: Ryan Kelly helpt Duke langs Miami

Door

Miami v Duke

Ryan Kelly was zeven weken geblesseerd. In die periode had Duke het moeilijk. Veel verantwoording lag bij Mason Plumlee. Die kon het niet altijd in zijn eentje bolwerken onder de borden. In die periode verloren de Blue Devils ook bij Miami Hurricanes, de koploper in de Atlantic Coast Conference. Dit weekend kon Miami de titel binnenhalen. Bij Duke. Maar dat had net nu Ryan Kelly terug. En hoe.

Ryan Kelly (Duke) speelde de wedstrijd van zijn leven
Ryan Kelly (Duke) speelde de wedstrijd van zijn leven

Niemand, ook bij Duke niet, had verwacht dat Kelly in staat was tot de dingen die hij liet zien tegen Miami. Het begon met het binnenhalen door de tienduizenden fans van de verloren zoon. Een kippenvel moment. De gedachte was: misschien kan Kelly tien minuten een bijdrage leveren. De 21 jarige vierdejaars forward speelde ruim dertig minuten en scoorde een career high36 punten. De fans, de kenners, de liefhebbers, iedereen keek met open mond toe. Dit kon niet. Kelly kon het zelf ook niet geloven. Lachte verlegen na weer een gescoorde driepunter (7-9). Kelly was het verschil tussen winnen en verliezen voor Duke tegen de boven verwachting goed draaiende Miami Hurricanes.

Miami had geen antwoord op Kelly. Rekende niet op zoveel speeltijd voor hem. De meerderheid aan lengte bij de Hurricanes kwam ook al vroeg in foutenlast. Dat hielp niet. Wat knap was van de mannen van coach Jim Larranaga: ze gaven niet op. Duke greep het initiatief na rust, stond een paar minuten voor tijd met 10 punten voor. Maar Miami, onder leiding van floorleader en sterspeler Shane Larkin, bleef rustig. Maakte fouten, profiteerde van missers vanaf de vrije worplijn bij Duke en kroop naderbij. In de laatste zeven tellen van de wedstrijd, stand 79-76 voor Duke, krijgt Miami twee kansen om aan te leggen voor een driepunter. Larkin en Rion Brown missen. Het kampioensfeest wordt uitgesteld. Miami blijft koploper in de ACC.

Jim Larranaga (Miami) onderweg naar titel coach van het jaar
Jim Larranaga (Miami) onderweg naar titel coach van het jaar

Duke is beduidend sterker met Ryan Kelly in de gelederen. Maar zo goed als tegen Miami kan hij simpelweg niet nog eens presteren. Het was bovenmenselijk goed. Dat maakt de Blue Devils een outsider, en niet meer dan dat, voor de nationale titel. Miami is meer dan dat. Het is een ‘oude’ ploeg, barstensvol ervaring. Sterren heeft het ook. Larkin om te beginnen. Maar ook center Kenny Kadji, 24 jaar al, is NBA material. Hij kan rebounden als een beest en loepzuiver driepunters schieten. En niet te vergeten coach Jim Larranaga. Die moet wel coach van het jaar worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen