NCAA Preview: The Championship Game

Door

smithHet NCAA Tournament kent vandaag zijn grote climax. De Championship Game staat in Atlanta op het programma. Wie wordt de kampioen van dit jaar en is de winnaar van de overlevingstocht genaamd March Madness? Favoriet Louisville Cardinals of toch de Michigan Wolverines? Een preview op SportAmerika.

Louisville Cardinals (#1) vs Michigan Wolverines (#4)

FW: De beste aanval van deze editie van de Big Dance tegen de beste defensie van het land. Dat is een mooi affiche. Michigan heeft laten zien dat het tegen een goede verdediging kan spelen door Syracuse te verslaan. Maar een zoneverdediging verslaan is wat anders dan de trapping D van Louisville. Natuurlijk hebben de Wolverines prima ball handlers in zijn backcourt. En een scherpe fastbreak. En een dodelijke driepunter. Die kunnen de Cardinals allemaal pijn doen. Maar buiten dat Louisville dit allemaal kan verdedigen met zijn grote guards en shotblockmachine Gorgui Dieng, heeft het team van Hall of Fame coach Pitino óók een aanval die dit kan. En de Wolverines hebben niet de verdediging om dit te matchen.

Natuurlijk neigen we in Nederland meer naar de aanvallende ploeg, hier dus Michigan. Mooi team, met Speler van het Jaar Trey Burke voorop. Kansas verslagen, met Jeff Withey erin, ook een shotblocker. Syracuse gepakt. Dat zijn mooie resultaten. Maar Louisville is mentaal verschrikkelijk goed. Raakt niet in paniek. Dat leert ons de wedstrijd tegen Wichita State in de Final Four. De hele wedstrijd achter. Geen antwoord op de overweldigende reboundkracht en de balvastheid van de Shockers. Tot Pitino helemaal achterop zijn bank een jongen vindt, Tim Henderson, die het hele jaar twee driepunters raak schoot. Hij gooit hem erin en Henderson schiet twee driepunters op rij raak. Luke Hancock doet, ook vanaf de bank met twintig puten de rest. Als je dat kunt als coach en team ben je de absolute beste. Op dat soort truuks heeft Michigan met zijn smalle bank geen antwoord.  Louisville Cardinals

JWZ: De Cardinals zijn niet voor niets de overall #1 seed. Het is de enige ploeg die aan de hooggespannen verwachtingen heeft voldaan en niet viel in de valkuil gegraven door een underdog. Tweemaal was het close, tegen Oregon en tegen Wichita, maar tweemaal werd de overwinning binnengehaald. Nu staat het tegen een getalenteerde groep uit Michigan die de onverslaanbaar geachte defense van de Orange oprolde. Russ Smith vs. Trey Burke, Gorgui Dieng vs Mitch McGarY. Louisville heeft een ijzersterke defense, maar ook een zeer goede aanval. Michigan heeft vooral een goede aanval.

Kortom, het verstand zegt Louisville, het hart Michigan. Ja, ik weet dat goede defenses kampioenschappen winnen, maar een goede defense kan worden verslagen door betere offense. In de Final Four had ik het lef om te twijfelen aan de Wolverines en ging ik voor de verdediging van de Orange. Oftewel, het hangt af van het moment, de aanvallende kracht van Burke, McGary, Hardaway en Robinson. Ik kies met volle overtuiging voor de Wolverines. Let the game begin! Michigan Wolverines

(Na de Final Four is de tussenstand als volgt: FW, 39-17; JWZ, 38-18)

Ook leuk om te lezen