NCAA Preview: Mountain West Conference; change name of the game

Door

In de aanloop naar de seizoenstart in college hoops nemen we dagelijks een top Conference onder de loep. Vandaag de op 4 na sterkste Conference in NCAA basketball: de Mountain West Conference.

In MWC zitten teams die in naam nietszeggend zijn. Maar in deze kleine Conference plaatsten afgelopen seizoen vier teams zich voor het NCAA Tournament. New Mexico, Colorado State, San Diego State en University of Nevada Las Vegas.

Bovenstaande teams blijven allemaal actief in MWC, terwijl de Conference aan verandering onderhevig is. Dit seizoen is Texas Christian University vertrokken naar de Big 12. Nieuw zijn Fresno State en Nevada. MWC is dit jaar een 9 team Conference. Volgend jaar vertrekken San Jose State en San Diego State naar de Big West. San Jose State en Utah State komen daar dan voor terug.

Mike Moser en zijn double-double season keren terug bij UNLV

Het duizelt al hè? Dat overkomt de overblijvers in MWC ook. Het is de sterkste Conference in het westen. Dus deze teams moeten wel wat kunnen. Wat het meest in het oog zal springen: In MWC zit een berg aan talent in het backcourt.

Grappig dat dit bij het op papier beste team, UNLV, nou net het ‘probleem’ is. In het frontcourt is Nevada Las Vegas opgewassen tegen alle grote scholen van het land. Mike Moser keert, met zijn double-double season van vorig jaar, terug. Hij was goed voor 14 punten en 10.5 rebound per wedstrijd gemiddeld over het hele seizoen. Aangevuld met Khem Birch en eerstejaars vijf sterren talent Anthony Bennet (hij liet Kentucky lopen voor Las Vegas) zit het wel goed met de kracht onder het bord. Het vraagteken is in eerste instantie de pointguard positie. Verder moet de chemie groeien. Er zijn veel nieuwkomers bij UNLV.

Pointguard Jamaal Franklin moet San Diego State leiden.

San Diego State University maakt al een paar jaar naam met een sterk backcourt. SDSU heet een ‘perimeter team’ te zijn. Driepunters knallen dus. Dat is prettig als je ook een inside game hebt. Ziedaar het probleem. Dat heeft coach Steve Fisher al jaren niet. Er zijn vier opties onder het bord. Daarvan moeten er twee de handschoen oppakken, dan zou het goed kunnen komen. Anders moeten pointguard Jamaal Franklin 17 punten en 8 assists per game en scorers Chase Tepley en Xavier Thames het doen.

Coach Larry Eustachy krijgt een draaiende machine onder zijn hoede in zijn eerste seizoen bij Colorado State. Van de zes topscorers afgelopen seizoen, keren er vijf terug. Dat helpt. Verder hebben de Rams er een paar goede transfer spelers bij alsook een paar eerstejaars spelers uit de Top 100 van beschikbare spelers. Nu is het de vraag of het genoeg is om de two horse race tussen UNLV en San Diego State te verhinderen…

TOP 5 Mountain West Conference:

1 UNLV Runnin’ Rebels

2 San Diego State Aztecs

3 Colorado State Rams

4 New Mexico Lobos

5 University of Nevada Wolfpack

Ook leuk om te lezen