NCAA: MidWest bracket breakdown

Door

Big East Basketball Tournament - Syracuse v Louisville

Selection Sunday is het hoogtepunt in de aanloop naar March Madness. Het betekent het einde van alle speculaties, die in Amerika bracketology heet. Al is dat meer dan speculeren. Het is een soort wiskunde/wetenschap zonder het exacte einde. Dat exacte einde bepaald namelijk de NCAA selection Committee. Meest opvallende afwezige: kampioen Kentucky Wildcats.

In de als eerste bekend gemaakte MidWest sectie van het bracket hebben we te maken met een zogenaamde First Four. Teams die de bubble, het punt van net wel/net niet in het NCAA Tournament spelen, zelf mogen bepalen middels een wedstrijd. North Carolina A&T treft daarin Liberty. De andere matchup is Middle Tennessee vs St Mary’s.

Louisville Cardinals is No.1 seed in de MidWest. Zij spelen tegen de winnaar van First Four matchup NC A&T vs Liberty. Het deel van het schema van de Cardinals lijkt niet zo heel zwaar. Colorado State (8) treft Missouri (6), De confrontatie tussen Oklahoma State Cowboys (5) en de Oregon Ducks (12) lijkt een interessante, Oregon heeft het in zich om een goed team te laten struikelen. In de finale van het Pac-12 Tournament werd UCLA Bruins verslagen. Ook Saint Louis Billikens (4) vs New Mexico State Lobos (13) maakt onderdeel uit van Louisville’s deel van het schema.

In het andere deel van de MidWest section Is Duke(2) the team to beat. Albany Great Danes (15), de kampioen van American East Conference Tournament, trapt af tegen de Blue Devils. Vorig seizoen startte Duke vanuit dezelfde positie tegen een No. 15 seed. En verloor van Lehigh…

In de hoek van Duke zitten ook Memphis Tigers (6) en Michigan State Spartans (3). Memphis speelt tegen de winnaar van Middle Tennessee vs St Mary’s. MSU opent tegen Valparaiso (14). De matchup Creighton (7) vs Cincinnati (10) zou een prooi moeten worden voor Doug McDermott en Co. van de Bluejays. Daarna treft het dan normaal gesproken Duke.

Voor Louisville Cardinals is het wel even slikken dat het als No. 1 seed moet afrekenen met of Duke, of Michigan State, of Saint Louis, of Creighton. Dat is nogal pittig ten opzichte van andere No.1 seeds.

Klik hier voor het complete NCAA Tournament 2013 bracket

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen