NCAA: Coach Mike Rice ontslagen na mishandeling

Door

Big East Basketball Tournament - Villanova v RutgersRutgers University heeft basketball headcoach Mike Rice ontslagen. Reden is de nationale verontwaardiging die ontstond toen ESPN een video uitzond met daarop een scheldende, aan spelers trekkende en duwende coach. Daarnaast schold hij zijn spelers voortdurend uit en gooide hij ballen naar spelers als hij kwaad werd, van enkele meters hard richting het lichaam en soms zelfs hoofd.

De misdragingen van Mike Rice waren al bekend in november, toen een assistentcoach met de videoband naar de athletic director ging. Deze liet de band op echtheid checken en strafte Rice vervolgens door hem in december drie duels te schorsen. De directeur van Rutgers University was het eens met deze lichte straf.

Tot de ‘Bully tape’ openbaar werd gemaakt en de nationale tendens bleek dat iedereen dit zag als geestelijke en lichamelijke mishandeling. Vooral omdat er sprake was van een machtsverhouding gedurend de woede uitbarstingen van Rice. Het hele land viel over de directeur en athletic director heen omdat ze Rice er te gemakkelijk van hadden laten afkomen. Naast de drie duels schorsing moest Mike Rice $50.000 boete betalen en een ‘anger management’ cursus volgen.

Beelden van lichamelijke en geestelijke mishandelingen tijdens de trainingen

Rice was drie jaar in dienst bij de Rutgers Scarlett Knights. In die periode was hij bepaald niet succesvol. Hij stond al bekend om zijn exorbitante gedrag aan de lijn bij wedstrijden. Het was drie jaar geleden een reden voor zijn voormalige Universiteit, Fordham, om hem niet in dienst te nemen.

Mike Rice heeft inmiddels voor de camera spijt betuigd voor zijn wandaden. Rest de vraag wat er gaat gebeuren met de eindverantwoordelijken op Rutgers, de directeur en athletic director. Zij zijn tenslotte niet in staat gebleken de situatie in november op waarde te schatten.

Mike Rice betuigt spijt

Foto: Getty’s Images

 

Ook leuk om te lezen