NCAA: Cindarella’s La Salle en Florida Gulf Coast winnen

Door

La Salle v Ole MissHet NCAA Tournament heeft de derde ronde erop zitten. Het is even tijd om op adem te komen, want er is nogal wat gebeurd in de afgelopen twee dagen. Zaterdag was er de upset van de #9 Wichita State Shockers die de als eerste geplaatste Gonzaga Bulldogs naar huis stuurden. Verder versloeg #12 Oregon Ducks het als vierde geplaatste Saint Louis Billikens. Zondag kwamen daar nog eens twee verrassingen bij. De twee Cinderella’s van het toernooi, #13 La Salle Explorers en #15 Florida Gulf Coast Eagles, plaatsten zich beiden voor de Sweet Sixteen.

De Explorers, die in de tweede ronde van de Kansas State Wildcats hadden gewonnen, namen het in de derde ronde op tegen #12 Ole Miss Rebels. In een spannend duel belandden de Rebels in de laatste minuut net aan de verkeerde kant van de lijn. Met een minuut te spelen en een gelijke stand (74-74) kreeg Ole Miss twee kansen om de voorsprong te nemen. Ladarius White miste echter zijn schot (zonder de ring te raken), maar de Rebels pakten de rebound. Sterspeler Marshall Henderson kreeg vervolgens de bal, maar ook hij miste (zonder de ring te raken).

De schotklok verstreek voor de Rebels en Ole Miss verspeelde de bal zonder score en 32 seconden te spelen. La Salle deed het vervolgens een stuk beter toen Tyrone Garland de winnende lay-up raakte met nog drie seconden op de klok. In de Sweet Sixteen treedt La Salle, dat de Big Dance binnenkwam via een at-large bid en een plek in de First Four, nu aan tegen Wichita State. Het is voor het eerst in 21 jaar dat de Explorers meedoen in het toernooi. La Salle is echter een oud-kampioen, in 1954 werd de titel gewonnen en in 1955 verloor het team de finale.

DUNK-CITY

De andere Cinderella zijn de Eagles. Eerst werden de #2 Georgetown Hoyas verslagen en nu was het de beurt aan de #7 San Diego State Aztecs. Zonder enige twijfel was Florida Gulf Coast te sterk voor de Aztecs: 81-71. Bernard Thompson was de grote man met 23 punten en vijf steals. In de Sweet Sixteen spelen de Eagles nu tegen staatsrivaal #3 Florida Gators voor een plek bij de Elite Eight. Het is de eerste keer in de historie dat een#15 seed tot de Sweet Sixteen reikt en dat er twee teams met een plaatsing van dertien of lager zijn is ook uniek.

Voor de rest lieten de favorieten zich gelden. De #1 Indiana Hoosiers en #1 Kansas Jayhawks plaatsten zich voor de Sweet Sixteen met zeges op #9 Temple Owls (58-52) en #8 North Carolina Tar Heels (70-58). Ook de nummers twee maakten geen fouten. De Duke Blue Devils waren met 66-50 veel te sterk voor #7 Creighton Bluejays,  Ohio State Buckeyes waren nipt te sterk voor #10 Iowa State Cyclones en Miami Hurricanes wonnen in een spannend duel met 63-59 van de Illinois Fighting Illini.

En nog meer van de Florida Gulf Coast Eagles, aangezien we hier bij SportAmerika geen genoeg kunnen krijgen van underdogs en Cinderella’s:

CHICKEN-DANCE

Ook leuk om te lezen