NCAA: Cardinals, Wolverines naar Final Four

Door

De Louisville Cardinals en Michigan Wolverines hebben zich geplaatst voor de Final Four in het NCAA Tournament. De overall #1 Cardinals, voor het tweede opeenvolgende jaar naar de halve finale, hadden opvallend weinig moeite met #2 Duke Blue Devils: 85-63. De #4 Wolverines, voor het eerst sinds 1993 weer bij de beste vier ploegen van het land, hadden het met een 79-59 zege evenmin moeilijk tegen #3 Florida Gators.

Duke v LouisvilleDe Cardinals kregen in de eerste helft een klap te verwerken toen Kevin Ware verkeerd terecht kwam en zijn rechterbeen brak. Een emotioneel Louisville putte echter kracht uit het incident en liet in de tweede helft niets heel van Duke, dat slechts 37 procent van zijn schoten raakte. Russ Smith was goed voor 23 punten en twee steals, terwijl Gorgui Dieng een double-double (14 punten, 11 rebounds -en 4 blocks-) noteerde.

De Wolverines zetten hun indrukwekkende reeks door tegen de Gators. Al bij rust was het verschil zeventien punten en Florida kwam nooit meer in de buurt. Tussen alle sterren was het guard Nik Stauskas die de hoofdrol voor zich opeiste met 22 punten en drie assists. Tim Hardaway jr. had een offnight (3-13 FG) en ook Trey Burke schoot slecht (5-16 FG), maar hij had naast zijn 15 punten wel nog acht rebounds, zeven assists en drie steals. Dat was teveel van het goede voor de Gators.

Wichita State v Ohio StateZaterdag hadden Syracuse Orange (#4) en Wichita State Shockers (#9) zich al geplaatst voor de Final Four. De Orange rekenden gedecideerd af met de Marquette Golden Eagles. Met hun ijzersterke defensie hielden ze #3 Marquette op slechts 39 punten, tegen 55 gescoorde punten. De Orange treden nu aan tegen de Wolverines voor een plek in de finale.

De Shockers verrasten vriend en vijand met een zege op #2 Ohio State Buckeyes. De Buckeyes waren een van de favorieten voor de titel en leken vrije doorgang naar de Final Four te hebben, maar hadden buiten Wichita gerekend, dat de ploeg in vorm met 70-66 naar huis stuurde. Nu wacht een duel tegen de grote favoriet Louisville.

De Final Four staat komende zaterdag in Atlanta op het programma. De maandag erop spelen de winnaars in de Championship Game om de NCAA-titel.

Ook leuk om te lezen