NCAA: play-offsysteem voor College Football

Door

College Football is een van de weinige (Amerikaanse) sporten zonder play-offsysteem. De toewijzing van teams aan bowlgames (kampioenschappen) ging normaliter altijd via stemmen van journalisten en andere niet-spelers, maar vanaf 2014 kan daar verandering in komen.

De BCS commissarissen en de atletisch directeur van Notre Dame hebben vandaag (woensdag 20-6-2012) het plan voor een vier team play-offsysteem goedgekeurd.

Enige obstakel dat deze verandering nog tegen kan houden is dat het plan op 26 juni aanstaande niet word goed gekeurd door de hoogste commissie van de BCS. SEC commissaris Mike Slive beschrijft het proces tot deze verandering als een marathon: “Mijn hoop is dat wij al 42 kilometer hebben afgelegd en dat wij nog maar 195 meter te gaan hebben.”

Wat de verandering inhoudt: De teams worden niet direct toegewezen tot een bowlgame, maar er zullen nu vier teams worden gekozen, naar aanleiding van onder andere de sterkte van het speelschema, de W-L record en sterkte van de conference.

Deze vier teams zullen strijden om de nationale titel, BCS Championship. De titelstrijd gaat gevoerd worden in, naar goed Amerikaans gebruik, de stad die het meeste, denk aan dollars, te bieden heeft.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen