NCAA basketball: Oranje recaps

Door

Iedere week maken we een rondje langs de enigszins Oranje gekleurde velden van het NCAA basketball. Hoe doen de Nederlanders het dit jaar? Lees het hier!

 

Shane Hammink kan bij Louisiana State University op ongeveer 20 minuten per wedstrijd rekenen. Dat blijkt uit de eerste week van Hammink, waarin hij eerst 20 minuten speelde Santa Barbara Gouchos (77-32 winst) in het Pete Maravich Assembly Center in Baton Rouge. In de tweede wedstrijd, ook thuis, tegen McNeesy State Cowboys kreeg Hammink 19 minuten van coach Johnny Jones.

In beide gevallen kwam Hammink van de bank. Coach Jones gebruikt graag veel spelers. Tegen de Gauchos was Hammink (10PT, 4-8 2PT, 2-3 3PT 1RB 1AST) onderdeel van een negenmans rotatie. De belangrijkste speler van LSU Tigers, Johnny O’Bryant III raakte 8 minuten voor rust geblesseerd aan zijn knie.

Het hield O’Bryant ook tegen McNeesy aan de kant. In die wedstrijd noteerde Hammink 6PT, 2-3 2PT 1-2 3PT 4RB 2AST. Er valt nog wel wat te verdienen voor onze 18-jarige forward. Op de school waar zijn vader, Geert Hammink, furore maakte aan de zijde van Shaquille O’Neal. Geert vertelde voor de zomer al aan SportAmerika, tijdens een vier uur lange US sport special op Radio 1, dat hij het prachtig vond dat Shane voor dezelfde school koos als hij had gedaan. LSU wordt algemeen gezien als een sleeping giant. Al zal dat er dit jaar nog niet uitkomen. Onder coach Jones zou dat de komende jaren zomaar kunnen lukken.

 

Charlon Kloof is net als vorig jaar een starter in het backcourt van de Bonnies. St. Bonaventure werd vorig jaar kampioen van de Atlantic 10 en haalde de 2e ronde in het NCAA Tournament. Na jaren van doffe ellende als het gaat om basketball bij de Bonnies, zijn ze officieel terug aan het front in de NCAA. Ook al is sterspeler Michael Davenport vertrokken. Ook Matthias Runs uit Hilversum studeert op St. Bonaventure. De PF/C traint alleen mee en mag volgend jaar als tweedejaars speler aansluiten bij de groep. Runs is red shirted omdat er meer dan een jaar tussen zijn middelbare school opleiding en zijn aanmelding bij St Bonaventure zit.

De Bonnies openen het seizoen 2-0, na zeges op Bethune Cookman Wildcats (65-55) en bij Cornell Big Red (72-68). Tegen de Wildcats scoorde St Bonaventure 21 punten uit turnovers van Cookman. Kloof tekende voor twee rake vrije worpen, maar was 0-2 2PT en 0-1 3PT van het veld. Wel gaf hij 3 asissts.

Dat Kloof een fouldrawer kan zijn, bleek tegen Cornell. Hij was 6-11 van de vrije worplijn, maar scoorde opnieuw niet van het veld (04 2PT, 0-3 3PT). Wel griste hij 3 rebounds weg onder het bord, gaf 2 assists, tekende voor 2 steals en een blocked shot.

 

Kevin van Wijk is een vast waarde bij Valparaiso. De 23-jarige vierdejaars forward was vorig seizoen al belangrijk voor de Crusaders. ValParaiso won zijn eerste titel in de Horizon League met Kevin van Wijk als starter. Samen met Ryan Broekhoff (een Australiër) bleek Van Wijk een bijzonder sterk frontcourt te vormen. De Hoofddorper had na het seizoen rugklachten, maar trainde hard door in de zomer en is fit. Met Van Wijk keren ook de vier andere starters terug. Een nieuwe titel lonkt.

De Crusaders openden met twee thuiswedstrijden die beiden werden gewonnen. Georgia Southern (85-54) moest 13 driepunters slikken. Van Wijk is geen driepuntskanon, maar onder het bord heel moeilijk af te stoppen. Hij kwam tot 16 punten tegen 62% 2PT. Een paar dagen later werd Northern Illinois verslagen met 69-46. Ook nu schoten de Crusaders met scherp 13-24 3PT, al kwam Van Wijk wat minder uit de verf. Hij had 4 punten en 2 rebounds.

Gisteren ging Valparaiso verrassend onderuit bij Nebraska Cornhuskers. Zo makkelijk als de driepunters erin vlogen de eerste wedstrijden, nu lukte het voor geen meter (2-15 3PT). De Crusaders waren ijskoud, maar kwamen een paar tellen voor tijd op 2 punten dankzij twee rake vrije worpen van Van Wijk (20PT, 6RB). De nood driepunter in de buzzer ging echter mis.

 

Tweedejaars powerforward Kadeem Panthoplet uit Tiel mocht starten voor de Duquesne Dukes tegen de Albany Great Danes. De Dukes konden lang mee, en ook geloven in de winst bij de Great Danes. Acht keer wisselde de leider op het scorebord na rust, maar een dunk op 47 seconden voor het einde zette het verschil definitief op het bord. Duquesne verloor met 69-66. Panthoplet maakte 5 punten en pakte 1 rebound in 21 minuten.

De tweede wedstrijd van de Dukes was een pittige. Georgetown Hoyas lijkt weer terug op weg naar de top van het NCAA basketball. De Dukes boden nog heel behoorlijk tegenstand, maar verloren toch, 61-55. Nu moest Duquesne een 8-0 run toestaan halverwege de tweede helft, het was ineens 45-35 en daar hadden de Dukes niet van terug. Panthoplet scoorde niet, maar pakte wel 4 rebounds

 

Chaed Wellian en zijn Tennessee State Tigers hadden mooie gedachten bij de start van het seizoen. Doorgroeien onder de nieuwe coach, Travis Williams. Combo forward Wellian, hij kan uit de voeten op de 3 en 4 positie, zal ook iets anders verwacht hebben toen hij van Atlanta Metro College overkwam. De Amsterdammer krijgt amper speeltijd en het team kan de behoorlijk hoge verwachtingen bepaald nog niet waarmaken. Tegen Brigham Young Cougars werd met 81-66 verloren. De Tigers schoten tegen slechts 31% gemiddeld en Wellian speelde vijf minuten.

Tegen South Dakota State Jackrabbits was het niet veel beter. Wellian speelde niet, het schotpercentage was nog steeds mager (37%) en de Tigers maakten 24 persoonlijke fouten, tegen 15 van de Jackrabbits. Tegen de sterke Minnesota Golden Gophers zakten de Tigers compleet door de ondergrens. Met 4 minuten voor Wellian, die ook nu puntloos bleef, schoot Tennessee State nu tegen 24% 2PT en 18% 3PT. Zelfs het vrije worp percentage was om te huilen, 52%.

 

 

Olaf Schaftenaar gaat net als zijn broer Roeland (2007-2010) zijn basketball geluk zoeken bij Oregon State Beavers.Olaf doorliep school en de jeugdopleiding bij Den Bosch en kreeg in de eerste drie wedstrijden tot nu in  totaal 4 minuten speeltijd. Tegen Niagara Purple Eagles werd met 102-83 gewonnen. Schaftenaar scoorde in zijn vier minuten niet. Daarna won Oregon State van New Mexico State (71-62) en verloor het van Alabama Crimson Tide (65-62) zonder speeltijd voor Schaftenaar. In de Conference van Oregon State, de Pac 12, zijn UCLA en Arizona favoriet.

 

Jito Kok mag wat verwachten bij de San Diego Toreros. Zijn coach, Bill Grier, was blij hem binnen te hengelen (St Bonaventure wilde Kok ook hebben). Kok is atletisch, kan schoten blocken en defensief dus iets toevoegen aan de Toreros. Om onmisbaar te worden, moet hij aanvallend ook impact krijgen.

Speeltijd zal het probleem niet worden in zijn eerste jaar. Tegen San Diego Christian Hawks (91-58 winst) scoorde de Wageninger 5PT, 8RB en 3BLK. Ook in de tweede wedstrijd speelde Jito ruim een kwartier. In die tijd, tegen Northern Kentucky Norse (65-61 winst) nu goed voor 7PT, 2RB, 1BLK. Het hoogtepunt tot nu bij de Toreros was wedstrijd nummer drie, tegen Cal State Northridge Matadors. Ondanks de nederlaag (74-71) dan. Jito Kok kreeg 31! minuten vanaf de bank en scoorde voor het eerst dubbele cijfers, 10PT, 4RB, 2BLK. Kok lijkt potentieel double-double materiaal als hij gewend is aan het trainen-spelen-leren schema…

Ook leuk om te lezen