NBA Week in Review: Lillard toch een All-Star, Griffin voorlopig aan de kant

Door

Portland Trail Blazers v Houston Rockets

In de Week in Review zet SportAmerika wekelijks de belangrijkste zaken van de afgelopen NBA-week op een rijtje. Deze week onder andere Damian Lillard wordt toch geselecteerd voor de All-Star game en de blessure van Blake Griffin.

Blake Griffin is voorlopig uitgeschakeld. De power forward van de Los Angeles Clippers bleek een infectie te hebben in zijn rechterelleboog. Maandag onderging hij een operatie. Griffin was bezig aan een sterk seizoen en werd eind januari dan ook verkozen tot één van de starters voor de All-Star game. Hij noteerde dit seizoen gemiddeld 22,5 punten, 7,5 rebounds en 5,1 assists per wedstrijd. Het herstel van Griffin duurt ongeveer twee tot zes weken.

Damian Lillard
NBA-baas Adam Silver besloot zondag dat Damian Lillard hem vervangt. De point guard van de Portland Trail Blazers was vorige week nog erg gefrustreerd dat hij niet was verkozen. Lillard is dit seizoen gemiddeld goed voor 21,6 punten, 6,3 assists en 4,6 rebounds per wedstrijd.

“I am thankful. I feel bad for Blake (Griffin), but I’m thankful for the opportunity to be there.”

Nick Collison verlengde deze week zijn contract bij de Oklahoma City Thunder. De power forward gaat de komende twee jaar bijna acht miljoen dollar verdienen. Collison noteert dit seizoen gemiddeld 3,6 punten, 3,4 rebounds en 1,2 assists in 15,5 minuten.

Russell Westbrook had de week van zijn leven. De point guard van de Thunder was twee wedstrijden op een rij goed voor minstens 45 punten. Vrijdagavond noteerde hij een career-high 48 punten tegen de New Orleans Pelicans. Daarnaast had hij elf assists en negen rebounds.

James Harden
James Harden en de vijf basisspelers van de Atlanta Hawks werden deze week verkozen tot ‘spelers’ van de maand. Het was de tweede keer op rij dat de shooting guard van de Houston Rockets de prijs won. De speler is nu samen met Yao Ming, Hakeem Olajuwon en Moses Malone de enige speler van de Rockets die de prijs meerdere keren won. Harden scoorde in januari gemiddeld 25,8 punten per wedstrijd. Ook was hij gemiddeld goed voor 6,7 assists, 4,7 rebounds en 2,2 steals. Mede dankzij de shooting guard wonnen de Rockets elf van de zeventien wedstrijden in de maand.

In de Eastern Conference werden de vijf basisspelers van de Atlanta Hawks verkozen tot ‘speler’ van de maand. De Hawks wonnen alle zeventien de wedstrijden met gemiddeld 11,9 punten verschil in januari. Alle starters noteerden gemiddeld tien punten of meer. De ‘slechtste’, DeMarre Carrol, had gemiddeld 12,3 punten per wedstrijd. De beste, Paul Millsap, noteerde 18,3 punten per duel.

Overwinningsreeksen over
Deze week kwam er echter wel een einde aan de overwinningsreeks van de Hawks. Op 2 februari verloor de club met 115-100 van de New Orleans Pelicans. Atlanta raakte maar 31,8 procent van achter de driepuntlijn en had daarnaast twintig rebounds minder dan de tegenstander (52-32). Gisteren werd er opnieuw verloren. In eigen huis waren de Memphis Grizzlies met 94-88 te sterk. De Hawks staan nog wel steeds ruim eerste in de Eastern Conference. Het team heeft een voorsprong van zeven wedstrijden op de nummer twee, de Toronto Raptors.

Ook aan de reeks van overwinningen van de Cleveland Cavaliers kwam deze week een eind. De ploeg van onder andere LeBron James had twaalf wedstrijden achter elkaar gewonnen, maar ging vrijdagavond onderuit in Indianapolis. De Indiana Pacers waren met 103-99 te sterk. C.J. Miles (26), David West (20) en George Hill (20) blonken uit aan de kant van Indiana.

Straffen
Los Angeles Clippers-speler Chris Paul kreeg dit weekend een boete van 25.000 dollar. De point guard leverde kritiek op de vrouwelijke scheidsrechter Lauren Holtkamp na het verloren duel met de Cavaliers (105-94) op donderdagavond. In de wedstrijd kregen de Clippers vijf technical fouls.

Kendrick Perkins werd ook gestraft. Hij gaf in de wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans een kopstoot aan guard Tyreke Evans. Perkins werd daarvoor één wedstrijd geschorst. Zonder de center won Oklahoma City gisteren ruim van de Clippers (131-108). Rookie Mitch McGary blonk uit. Hij noteerde een double-double met negentien punten en tien rebounds. McGary raakte acht van zijn negen schoten.

Coach Jacque Vaughn werd donderdag ontslagen door de Orlando Magic. Hij was tweeënhalf jaar werkzaam bij de club. Vaughn is de tweede coach, die dit jaar ontslagen wordt. Eerder werd Mike Malone weggestuurd door de Sacramento Kings. Orlando won achttien van de 52 wedstijden dit seizoen onder de coach.


De kans dat er in de toekomst meer spelers meedoen met de All-Star game is groot. Dat zei Silver afgelopen week. De komende tijd gaat hij praten met de spelersvakbond om te kijken wat er mogelijk is. Ook zei de NBA-baas dat de NBA gaat kijken naar de selectieprocedure. Silver is blij met hoe het nu is, maar sluit toch niet uit dat de spelers in de toekomst mee gaan beslissen.

Dean Smith
Dit weekend overleed de succesvolle basketbalcoach Dean Smith. Smith leidde onder andere het Amerikaanse basketbalteam naar een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal. “Hij was mijn mentor, mijn professor en mijn tweede vader”, twitterde de legendarische Michael Jordan. Smith was degene die Jordan opleidde.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen