NBA Recap: Wolves halen Hawks neer, Warriors blijven verliesloos

Door

Sacramento Kings v Minnesota Timberwolves

In een beestachtig duel tussen de Atlanta Hawks en de Minnesota Timberwolves, wisten de vierpotige grommers uit het hoge noorden van de Verenigde Staten hun vliegende concurrenten verrassend genoeg te overmeesteren. De Hawks, die zeven overwinningen op rij boekten tot vannacht, gingen in eigen huis ten onder met 117-107.

Toepasselijk genoeg kwam de ‘W’ voor de Wolves voornamelijk op het conto te staan van de speler wiens achternaam ook begint met een ‘w’. Andrew Wiggins was verreweg de beste man op het veld, met 33 punten (15/22 aan succesvolle schotpogingen), 5 rebounds en 4 assists. Met zijn ‘double treys’ evenaarde Wiggins zijn persoonlijk puntenrecord.

Wiggins was al vanaf minuut één in de wedstrijd ontketend, en aan zijn hand overrompelden de Timberwolves de Hawks volledig vanaf de opening. Tot frustratie van coach Mike Budenholzer kwam zijn team in de eerste helft nauwelijks aan het basketballen toe, en was de achterstand bij rust liefst 30 (!) punten. Het verleidde Bill Simmons ertoe om het veelzeggende ‘Wolves’ te tweeten, en het Minnesota-mediateam was natuurlijk maar wat blij om hun nieuwe fan te verwelkomen.

Niet gek veel later werden de hoofdletters door Simmons vervangen voor een vraagteken, want de maximale voorsprong van 34 punten voor Minnesota verdween in het derde kwart als noord-Amerikaanse sneeuw voor de zuidelijke zon. De wisselvalligheid van de Wolves is een van de zwakke punten van de franchise en de zorgen waren dan ook groot toen de Hawks dichterbij kropen. Mochten de mannen van coach Sam Mitchell, die de overleden Flip Saunders voorlopig vervangt, dit zouden verliezen hadden ze de grootste voorsprong in de clubgeschiedenis weggegeven.

Gelukkig voor de fans van Wiggins, Rubio, Towns en Garnett hielden de T-Wolves stand en staan ze nu op plek vier in de Westenr Conference. Vooral op het gebied van de rebounds bleef Minnesota zijn mannetje staan (de Timberwolves plukten de missers 40 keer uit de lucht, de Hawks slechts 27 keer) en dat, samen met de beperkte invloed van Kyle Korver die slechts 5 punten noteerde, was voldoende voor de zege. Oh ja, en eigen doelpunten helpen ook niet, Hawks. Even werken aan de communicatie!

Warriors brengen Pistons tot stilstand
De Golden State Warriors zijn nog altijd de enige ploeg zonder verlieswedstrijd in de NBA. Tegen de Clippers kwam de regerend kampioen al goed weg, en vannacht leek het er lange tijd ook op dat de Pistons voor een verrassing zouden kunnen zorgen. De ontketende ploeg van coach Stan van Gundy verprutste echter het vierde kwart, waardoor de Warriors alsnog vrij gemakkelijk wonnen: 95-109.

8-0. #DubNation

A photo posted by Golden State Warriors (@warriors) on

De Warriors kwamen goed uit de startblokken. Al in het eerste kwart namen Steph Curry en de zijnen een voorsprong van twaalf punten. Ook niet onbelangrijk: de ‘Dubs’ hielden de Speler van de Week van de Eastern Conference, Andre Drummond, nadrukkelijk onder controle. Door toedoen van de defensieve maatregelen van de Warriors wist Drummond geen krankzinnig punten/rebound-totaal te behalen, maar bleef hij ‘steken’ op 14 punten en 15 rebounds.

Wat ook vermeld dient te worden is dat Draymond Green zich inmiddels heeft ontpopt tot rebound- én assistkoning van Golden State. Niet spelverdeler Stephen Curry heeft zijn ploeggenoten het meeste in stelling gebracht, maar de man die bekend staat om zijn verdedigende kwaliteiten. Met 50 assists blijft hij Curry (47 stuks) voorlopig voor. Kennelijk gaat het passen hem erg goed af — zo makkelijk zelfs dat hij het soms niet eens doorheeft dat hij de bal speelt.

Gelukkig draait het bij de Warriors dus niet altijd om Curry, die trouwens geen al te bijzonder avond had. Met 22 punten was hij de tweede man op het veld, achter Klay Thompson (24 punten). Vooral het voor Curry’s doen teleurstellende schotpercentage (slechts 5/17 raak) was daarvan de oorzaak. Wellicht had een en ander te maken met het feit dat de voorman van de Warriors zijn enkel licht verzwikte in de warming up. Desalniettemin speelde hij bijna 39 minuten.

Bij de Pistons was Reggie Jackson iets minder op schot dan een nacht geleden. Hij moest het dit keer doen met 20 in plaats van 40 punten, en deelde de top van de ranglijst bovendien met de sterk spelende bankzitter en rookie Stanley Johnson (20 punten, 7 rebounds), die het optreden van starter Ersan Ilyasova deed verbleken. Lonkt een basisplaats? Of moeten we, net als Johnson zelf, nuchter blijven?

Score Sheet
Orlando Magic @ Indiana Pacers: 84-97
Chicago Bulls @ Philadelphia 76ers: 111-88
Minnesota Timberwolves @ Atlanta Hawks: 117-107
Portland Trail Blazers @ Denver Nuggets: 104-108
San Antonio Spurs @ Sacramento Kings: 106-88
Detroit Pistons @ Golden State Warriors: 95-109
Memphis Grizzlies @ Los Angeles Clippers: 92-94

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen