NBA Recap: Warriors gaan rustig door met winnen

Door

460281712

Afgelopen nacht gingen de Warriors opzoek naar hun veertiende overwinning op rij en stapten de mannen van de Clippers in het vliegtuig richting Indianapolis. NBA spektakel met weer een paar heerlijke – bijna onmogelijke – plays. Maar in de NBA is niets onmogelijk.

Tip-off: Warriors gaan rustig door met winnen
Na 21 wedstrijden staan de Golden State Warriors op 19-2. Het team van Steve Kerr blijft maar winnen. Ook de Houston Rockets – een team waarvan de verwachting toch minimaal een plek in de NBA Finals is – kon niet veel doen tegen de geldingsdrang van de mannen uit Oakland: 93-105. Het moge duidelijk zijn: de Warriors zijn on a mission. Met de overwinning – de 14e op rij voor Kerr & Co – mag rookie coach Kerr zich de eerste noemen die van zijn eerste 21 partijen er negentien weet te winnen. Nu al een legende dus. Kerr heeft de Golden State Warriors tot dè te kloppen ploeg in de NBA gemaakt en is de gedoodverfde kandidaat voor de titel. Al hebben ze natuurlijk nog 61 wedstrijden te spelen. Stephen Curry was goed voor twintig punten, Klay Thompson noteerde er eentje meer.

De Rockets gingen voortvarend van start in de ORACLE Arena. Na het eerste kwart was de stand 30-23. Onder leiding van The Beard (34 punten) lieten de Rockets zien niet enkel als kanonnenvoer naar Oakland afgereisd te zijn. In het tweede en derde kwart ging het spel gelijk op, maar in het vierde kwart hadden de Rockets niks meer in te brengen tegen de Warriors: 17-32. Volgens James Harden lag het vooral aan te grote ruimtes in de eigen verdediging. Maar een verdediging uit elkaar spelen, is natuurlijk ook een verdienste van het winnende team.

De winnende en record brekende coach Steve Kerr was er weer eens erg rustig onder. 19-2, dat deed geen enkele eerste jaars NBA coach hem na. “Dat betekend dat ik de gelukkigste coach ben in de NBA geschiedenis”, aldus Kerr. “Want ik erfde een team dat al ontzettend goed was.” Credits van de coach voor zijn team – en Mark Jackson (oud-coach) dus.

Tip-off: Clippers weten niet van ophouden
Ook de Los Angeles Clippers weten niet van ophouden. In Indianapolis tegen de plaatselijke Pacers wonnen de Cips vrij eenvoudig met 103-96. In het laatste kwart kwamen de Pacers nog wel een beetje in de buurt, maar lang niet genoeg om het de Clips lastig te maken. Doc Rivers is er meer-en-meer van overtuigd dat zijn team hoge ogen gaat gooien in de strijd om de titel. Open deur Doc, open deur.

Dat het nog even spannend leek te worden in het laatste kwart lag vooral aan de verdediging van de Clippers, zo nu en dan toch de achilleshiel van het team. In de eerste helft werd een voorsprong van vijftien punten uit handen gegeven en in de tweede helft bijna een voorsprong van maar liefst twintig punten. Willen de Clips het tegen de grote jongens ook goed doen, dan moet die stap dus inderdaad gemaakt worden. Desondanks mogen ze toch hun negende overwinning op rij noteren, een knappe prestatie.

Jamal Crawford was goed voor achttien punten, Griffin voor zeventien, tien rebounds en vijf assists. DeAndre Jordan plukte een seizoensrecord van negentien rebounds van het bord en Chris Paul evenaarde bijna zijn assist record; hij gaf vijftien keer de beslissende pass (afgelopen zaterdag goed voor zestien).

Three Point Play
– Tip-ins, het blijft een apart fenomeen. Nog aparter wordt het als het ook nog eens een game winner is. En nog aparter als het via een inbound pass is. Wizard Bradley Beal (niet voor de eerste keer) wist op deze manier de buzzer te beaten in hun partij tegen de Orlando Magic (91-89), die het de Wizards zeer lastig wisten te maken:

– De San Antonio Spurs had in eigen huis met een ware B-ploeg geen probleem met de New York Knicks, mede dankzij Marco Belinelli zijn 22 punten. Coach Pop gaf zijn vier sterren (Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili en Kawhi Leonard) rust, waardoor de rest van het team een kans kreeg zich te bewijzen. De reserves toonden zich zeer strijdbaar en wisten de Knicks op hun tiende (!) nederlaag oprij te trakteren. Waar blijft het Phil Jackson effect?

Stat of the Night
Steve Kerr: 21 GMS, 19 WIN, 2 LOS

The Paint
Ook James Harden was wederom op dreef: 40 MIN, 34 PTS, 8 REB, 4 AST, 4 STL

Waar gaat het heen met de Knicks als je zelfs van een kreupel San Antonio verliest:

Andrew Wiggins schrijft historie voor zichzelf:

De diepte van de Mavericks in cijfers:

Bulls kunnen niet zonder Rose:


Boxscore
Boston Celtics (7-13) @ Charlotte Hornets 87-96 (6-15)
Los Angeles Clippers (16-5) @ Indiana Pacers 103-96 (7-15)
Washington Wizards (15-6) @ Orlando Magic 91-89 (9-15)
Philadelphia 76ers (2-19) @ Atlanta Hawks 79-95 (15-6)
Brooklyn Nets (8-12) @ Chicago Bulls 80-105 (13-8)
Portland Trail Blazers (17-5) @ Minnesota Timberwoles 82-90 (5-16)
New Orleans Pelicans (10-11) @ Dallas Mavericks 107-112 (17-7)
New York Knicks (4-20) @ San Antonio Spurs 95-109 (16-6)
Houston Rockets (16-5) @ Golden State Warriors 93-105 (19-2)
Miami Heat (10-12) @ Denver Nuggets 82-102 (10-12)

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen