NBA Recap: Warriors delen tikje uit aan Hawks

Door

Indiana Pacers v Golden State Warriors

Terwijl we in Nederland niet warm wisten te draaien voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, draait de NBA-motor op volle toeren. Elf wedstrijden in totaal op het programma, met als onbetwiste topper de tweede ontmoeting tussen de Atlanta Hawks en de Golden State Warriors. Zouden de Dubs de stand gelijk kunnen trekken na het verlies begin februari?

Het korte antwoord: ja. In de Oracle Arena in Oakland hadden de Warriors niet bijzonder veel problemen met de Hawks. Ook zonder scherpschutter Klay Thompson, die er een week uit ligt met een enkelblessure, waren er voldoende spelers aan de zijde van Golden State die het scoren voor hun rekening namen. Harrison Barnes legde 25 punten in het netje, Andre Iguodala 21 en Steph Curry noteerde de enige double double van zijn team met 16 punten en 12 assists.

Aan de andere kant kwamen de Hawks maar moeilijk tot scoren. Zonder de nog altijd met een gebroken neus rondlopende Kyle Korver werden DeMarre Carroll en Paul Millsap gedeeld topscorer met slechts 16 punten. Al Horford kwam zelfs niet boven de tien punten uit. Na vier kwarten stond er daarom tot teleurstelling van coach Mike Budenholzer een duidelijke score van 114-95 op de borden.

“Als je tegen teams speelt die een beter record hebben dan jij, dan zal je het moeilijk krijgen. Je hoopt dan dat je je basketball tevoorschijn kunt toveren, dat je er klaar voor bent, maar vanavond waren we niet in goeden doen.”

Budenholzer had een punt. De Hawks zagen er vermoeid uit, en de Warriors bruisten juist van de energie. Stephen Curry schudde de schitterende passjes uit zijn mouwen als nooit tevoren, en de 31-jarige Andre Iguodala kwam op zijn oude dag nog tot twee schitterende dunks.

Voor de fans van de Atlanta Hawks is het natuurlijk jammer dat hun ploeg niet nogmaals Golden State op wist te rollen. Maar voor de neutrale toeschouwer is het juist mooi dat de twee powerhouses in de NBA elkaar in evenwicht hebben gehouden dit seizoen. We hopen op veel vuurwerk in de play-offs (en als ze elkaar tegenkomen in de NBA Finals?)

Tip-Off: Dwyane Wade is terug van weggeweest
Die Dwyane Wade toch. Al jaren wordt er geroepen dat hij als een oude man over het veld beweegt en dat zijn rug versleten is. Maar de afgelopen dagen is Miami, Wade voorop, aan een wederopstanding bezig en vannacht snoerde Wade de criticasters helemaal de mond met zijn optreden: Wade is fitter dan hij in jaren geweest is.

In de wedstrijd tegen de sterke Portland Trail Blazers was Wade ongenaakbaar, en (mede) daarom won de Heat met 108-104. Met 32 punten was Wade de onbetwiste topscorer, en ook Luol Deng (24 punten), Hassan Whiteside (12 punten, 10 rebounds) en de eindelijk weer in zijn vel zittende Goran Dragic (20 punten, 11 assists) waren uitstekend bezig.

LaMarcus Aldridge was de enige Blazer die iets tegen de bloedhete Miami Heat in kon brengen (34 punten, 12 rebounds), en dat leverde de Trail Blazers een voorsprong op toen de tweede helft begon. But that’s when Dwyane Wade happened. Er is weinig wat je tegen dit soort dingen kunt doen, dat weet LeBron James – die de wedstrijd op tv volgde – maar al te goed.

Three Point Play
* Een mijlpaal voor Tim Duncan vannacht. De vriendelijke reus van de San Antonio Spurs, bezig aan zijn zeventiende seizoen in de NBA, scoorde namelijk zijn tienduizendste field goal in de met 114-103 gewonnen wedstrijd tegen de Milwaukee Bucks. Een vernuftige lefty lay-up deed het ‘m uiteindelijk. Hoewel Duncan niet de beste actieve NBA-speler is qua field goals (die eer gaat naar Kevin Garnett) zal hij toch met een voorzichtige glimlach op afgelopen wedstrijd terugkijken. Niet vanwege de winst, maar wel vanwege het feit dat de Spurs zich steeds meer laten gelden nu het einde van het seizoen nadert. Zes spelers (naast Duncan ook Leonard, Green, Parker, Diaw en Belinelli) kwamen in de dubbele cijfers terecht. (En ja, we vergeten die smadelijke verliespartij tegen de Knicks even – dat had niks met basketball te maken)

* De Boston Celtics rijgen de zeges aaneen en hebben nog een kans om de play-offs te halen. Op de redactieburelen van SportAmerika zit alles wat Iers is al enige dagen onbedaarlijk te trillen bij het idee dat de Celtics hypothetisch gezien kampioen kunnen worden, maar zover is het nog lang niet. Zoveel werd vannacht wel aangetoond in de wedstrijd tussen de Celtics en OKC Thunder, die door laatstgenoemde ploeg met 122-118 werd gewonnen. Spannend was het echter wel. Onder andere door zeven turnovers van Russell Westbrook (die overigens ook 36 punten scoorde) hadden de Celtics in het begin de overhand. Voor eigen publiek richtte OKC zich echter op, maar terwijl ze dat deden raakte wéér een speler geblesseerd. Enes Kanter moest met een gekwetste enkel van het veld. Niet veel later kreeg Westbrook bovendien een elleboog in zijn gezicht. Maar gewonnen werd er gelukkig dus wel.

* Zoals verwacht hadden de Cleveland Cavaliers vannacht geen enkele moeite met de Brooklyn Nets. Met twee vingers in hun neus en een duim in hun mond speelde de geel-rode brigade uit Ohio hun tegenstanders van het veld. Duim in de mond? Jazeker. De Cavaliers gedroegen zich in de eerste paar minuten als een stel schoolkinderen, en meester David Blatt moest ze boos toespreken na de zesde turnover in een paar minuten. Pas daarna walste Cleveland over de Nets heen en wonnen LeBron James en de zijnen met 117-92. Los van de winst was het goede nieuws ook dat Kevin Love eindelijk weer een keer mee kon doen. De voormalige ster van de Timberwolves miste de laatste paar wedstrijden met een rugkwetsuur maar had nu een aandeel in de winst. Of hij dat nog lang zal doen is maar de vraag – veel mensen vermoeden dat de ongelukkig ogende Kevin Love naar Los Angeles zal gaan.

Stat of the Night
Even geen individuen in deze ‘Stat of the Night’ maar teamstatistiekjes. Waarom zijn de Hawks en de Warriors de beste ploegen in de NBA? Nou, hierom.

Tweet of the Day
Broederliefde gaat maar zover. De mascotte van de Cleveland Cavaliers, Moondog, nam een momentje met zijn ‘favoriete Lopez-broer Brook’ en dat schoot Robin het verkeerde keelgat in. “Ik hoop dat je stikt in de popcorn.”

The Paint
Russell Westbrook is een venijnig mannetje. Maar dat hij zo hard kan dunken dat zelfs de NBA-camera’s het niet trekken, dat wisten we niet!

We dachten dat Rondo het helemaal kwijtgeraakt was in Dallas, maar kennelijk heeft hij nog wat van de Boston-magie in zijn lijf zitten. (Alhoewel: de bal achterover gooien zonder te kijken getuigt ook van een bepaalde desinteresse)

Over bijzondere momenten bij de Mavericks gesproken: Dirk Nowitzki schoot een driepunter raak in de met 107-102 gewonnen wedstrijd tegen de Orlando Magic, en zijn shooting coach gaat helemaal uit z’n dak… oh nee, die is totaal niet onder de indruk.

Tja, je bent NBA Dunk Champion of niet. Zach LaVine laat met zijn telescooparmen even zien hoe het moet. Helaas verloor zijn TimberWolves wel nipt van de Toronto Raptors, met 100-105.

Box Score
Brooklyn Nets (27-39) @ Cleveland Cavaliers (44-26): 92-117
Detroit Pistons (24-44) @ Philadelphia 76ers (16-52): 83-94
Portland Trail Blazers (44-22) @ Miami Heat (31-36): 104-108
Minnesota Timberwolves (14-53) @ Toronto Raptors (41-27): 100-105
Indiana Pacers (30-37) @ Chicago Bulls (41-28): 86-103
San Antonio Spurs (42-25) @ Milwaukee Bucks (34-34): 114-103
Boston Celtics (30-37) @ Oklahoma City Thunder (38-30): 118-122
Orlando Magic (21-49) @ Dallas Mavericks (44-25): 102-107
Los Angeles Clippers (44-25) @ Sacramento Kings (22-45): 116-105
Atlanta Hawks (53-15) @ Golden State Warriors (54-13): 95-114
Washington Wizards (40-28) @ Utah Jazz (30-37): 88-84

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen