Rockets, Harden

NBA Recap: Verlies-hattrick Rockets, Aldridge helpt oudjes

Door

james-harden

De Houston Rockets hebben een sterrenteam. James Harden, Dwight Howard, coach Kevin McHale: noem de grote namen maar op. Vorig jaar reikte de ploeg met min of meer dezelfde spelers tot de Conference Finals, waarin ze verloren van de ontketende Golden State Warriors. Wedstrijdjes winnen kunnen ze dus wel. Toch?

Niks blijkt dit seizoen minder waar. Zonder de nog niet fitte Howard verloren de Rockets vannacht voor de derde keer op rij, ditmaal met 109-89 van de Miami Heat. Na de eerder verliespotjes tegen de Denver Nuggets (105-85) en de Golden State Warriors (112-92) blijkt het magische getal van de Rockets twintig te zijn: het precieze puntenverschil tussen henzelf en het team dat hen overklast.

James Harden, de grote vedette van de Houston Rockets, maakt zich volgens ESPN geen zorgen om de slechte start van het seizoen. Maar SBNation wijst terecht op het feit dat de Rockets de slechtste seizoensstart ooit hebben. Daar kan je lang en kort over praten, zoals Mr Kardashian … euh… Harden doet, maar het is toch echt een keihard feit.

Harden zelf was, net zoals de twee vorige wedstrijden, geen schim van de bebaarde basketballgoeroe die hij de afgelopen seizoenen was. Met zestien punten, zes rebounds en zeven assists presteerde hij naar zijn doen uiterst mager. Qua punten moest hij het in zijn team afleggen tegen beduidend mindere god Marcus Thornton (20 punten), terwijl Hassan Whiteside (25 punten, 15 rebounds) en Dwyane Wade (20 punten) zich beter profileerden én minder minuten speelden. Onderstaand is een treffende samenvatting van Hardens avond.

Het leek er gek genoeg lang op alsof de Rockets de wedstrijd winnend af gingen sluiten. Miami begon uiterst stroef aan de wedstrijd, miste meerdere kansen, en stond halverwege met negentien punten achter. Toen rechtte de ploeg van coach Erik Spoelstra echter de rug en werd Houston vakkundig opgerold. De grote vraag die wij ons nu stellen: moeten we net als Reddit een heuse ‘panic thread opzetten en roepen om het ontslag van Kevin McHale of zijn de Texaanse rapen nog niet gaar genoeg?

Aldridge helpt Spurs-veteranen aan record
Aan de hand van nieuwkomer LaMarcus Aldridge hebben de San Antonio Spurs vannacht de Boston Celtics verslagen. In een uiterst vermakelijk duel in de TD Garden, waarbij de groengekleurde brigade uit alle macht probeerde gelijk te komen in het vierde kwart, werd het uiteindelijk 95-87. Belangrijker dan de score was echter het feit dat dit de 541e zege was voor het Spurs-trio Parker-Duncan-Ginobili.

De oude bokken van San Antonio hadden zelf geen gigantisch aandeel in de overwinning. Parker scoorde slechts zes punten (en slechts één assist!), Duncan moest het met zeven punten stellen en bankzitter Ginobili kwam tot dertien stuks. Voormalig Trail Blazer LaMarcus Aldridge had het gelukkig wél op z’n heupen. Met 24 punten, 14 rebounds en 5 assists leidde hij de oude Spurs-veteranen aan de hand en zorgde hij ervoor dat San Antonio weer positief op de ranglijsten staat met twee overwinningen en één verliespartij.

Geen wonder dat Gregg Popovich na afloop van de wedstrijd tegenover reporters grapte over hoeveel moeite hij had gedaan om Aldridge naar San Antonio te krijgen. Tot nu hield Coach Pop zich op de vlakte over zijn inmenging in het verleidingsproces, maar kennelijk heeft hij zelfs zijn kinderen ter beschikking gesteld.

Je zou zeggen dat tegenover het geweld van Aldridge weinig te beginnen is, maar de Boston Celtics weerden zich in eigen huis kranig. Liefst vijf spelers scoorden tien punten of meer (Amir Johson, Jared Sullinger, Isaiah Thomas, Marcus Smart en Avery Bradley), waarbij vooral Bradley met achttien punten in positieve zin opviel.

Samen met Marcus Smart, die met een schitterende driepunter de Celtics tot binnen vier punten bracht met nog 2:45 te spelen, was Bradley de hoofdverantwoordelijke voor de comeback van Boston. Zeker aangezien laatstgenoemde het publiek op de banken kreeg — altijd handig als je probeert een achterstand ongedaan te maken — met een weergaloze dunk, waarbij Tim Duncan maar nét de poster wist te vermijden.

De Spurs hielden echter nipt stand. Als kers op die toch moeizaam tot stand gekomen taart hadden ze naast de overwinning en de eerder aangehaalde 541 zeges gelukkig ook nog wat extra’s te vieren. De (magere) zeven punten van Tim Duncan waren namelijk genoeg om de magische grens van 26.000 punten te passeren.

Als ‘The Big Fundamental’ nog 391 punten weet te maken dit seizoen kan hij zomaar John Havlicek passeren en opschuiven naar plek 13 op de lijst. Zou gezien zijn gemiddeldes goed moeten komen!

Score Sheet:
Atlanta Hawks @ Charlotte Hornets: 94-92
San Antonio Spurs @ Boston Celtics: 95-87
Houston Rockets @ Miami Heat: 89-109
Milwaukee Bucks @ Toronto Raptors: 87-106
Orlando Magic @ Chicago Bulls: 87-92
Denver Nuggets @ Oklahoma City Thunder: 93-117
Dallas Mavericks @ Los Angeles Lakers: 103-93

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen