NBA Recap: Pistons blijven maar winnen

Door

Detroit Pistons v Dallas Mavericks

Druk, druk, druk: slechts vier NBA-teams kwamen vannacht niet in actie. Alleen in Miami, Portland, Toronto en San Antonio mochten de beentjes omhoog. Dat betekent dat we in de dagelijkse recap van SportAmerika een krankzinnig vol schema van dertien wedstrijden doorspitten en de Nederlandse fans het mooiste daaruit voorschotelen. Geen tijd te verliezen daarom!

Tip-Off: Pistons stomen door
Stan ‘the Man’ van Gundy. De bebrilde en besnorde hoofdcoach van de Detroit Pistons verdient die bijnaam inmiddels wel. Want hoewel vrijwel niemand voorafgaand aan het wegsturen van Josh Smith dacht dat het tot een ommekeer zou leiden, staan de Pistons inmiddels na de zege vannacht op de Dallas Mavericks (108-95) op een winning streak van zeven en krijgt Van Gundy zijn gelijk.

Het brein achter de ‘form a fucking wall-defense‘ blijft echter diplomatiek en geeft Josh Smith geen schop na. Het gaat volgens Van Gundy om de inzet tijdens de trainingen. Specifieker nog de trainingen vlak voor kerst. Toen viel kennelijk het kwartje. (Volgens de redactie van SportAmerika omdat Josh Smith de trainingen niet langer verziekte)

Ook Chandler Parsons (Dallas Mavericks) was op zijn zachtst gezegd verbaasd over de goede vorm van de Pistons. Twee weken terug won hij immers nog relatief eenvoudig met 117-105 van de ploeg uit Detroit, en nu kreeg hij in eigen huis een pak op de broek van de mannen uit Michigan.

“Night and day. It’s all confidence. They obviously always had the talent, same coach, same players, same system, but they’re playing free and they’re playing confident right now.”
— Chandler Parsons

Daar was nog niet alles mee gezegd. Het vizier van de Pistons stond scherper afgesteld dan dat van de Mavericks (met name op driepuntsgebied: 47,3 % om 27,3 %), qua vrije worpen haalde het team uit Motor City een voor hun doen belachelijk hoog percentage (85,7 %) en met liefst 60 rebounds gaven ze de Mavericks ook rond de basket het nakijken.

De twee belangrijkste mannen op offensief gebied bij de Pistons waren Greg Monroe (27 punten) en DJ Augustin (26 punten). Eerstgenoemde voegde daar ook nog eens achttien rebounds aan toe, en mocht zich daarom met recht de ‘most valuable player’ van de avond noemen. Brandon Jennings was, anders dan de wedstrijd tegen de Spurs, niet echt op dreef met veertien punten en zes assists.

Bij de Dallas Mavericks haalde niemand een double-double en kwam ook niemand boven de twintig punten uit. Dirk Nowitzki was nog de beste met negentien, en Rajon Rondo, die als point guard voor de nodige inspiratie moet zorgen, presteerde veruit ondermaats. De voormalig speler van de Celtics kwam niet verder dan een schamele zes punten en acht assists – en zou naar verluidt zelfs een vertrek overwegen in de zomer.

Dankzij de winst van vannacht staan de Detroit Pistons op 13 gewonnen en 23 verloren partijen. We vinden ze inmiddels terug op plek twaalf in de Eastern Conference, binnen bereik van de nummer negen, de Indiana Pacers. Gaan ze opeens de play-offs halen? De redactie van SportAmerika durft inmiddels geen voorspellingen meer te doen. Gelukkig is er één troost: zelfs Pistons-guard Brandon Jennings heeft het door de plotselinge ommekeer niet allemaal meer op een rijtje.

Three Point Play
* Als de Pistons niet gewonnen hadden vannacht, dan had de Utah Jazz zeker de spotlights gekregen van SportAmerika. Vannacht swingde de ploeg de pan uit tegen de Chicago Bulls, en dat in een uitwedstrijd. Met liefst twintig punten verschil (97-77) ging de nummer drie van het oosten onderuit. Derrick Favors was de belangrijkste man aan de zijde van Utah, met twintig punten en elf rebounds. Ook Rudy Gobert haalde een double-double met elf punten en veertien rebounds. Klinkt niet bijzonder indrukwekkend? Dat kan kloppen. Maar Chicago was nog een stuk minder goed bezig. Derrick Rose kwam in een half uur tot zeven punten en twee assists. Dat is niet alleen een vormcrisis, maar ook de verdienste van het harde werken van Utah.

* Waar de Pistons de goede vorm hebben te pakken sinds het einde van het jaar, lijken de Grizzlies het een beetje kwijt te zien. De ploeg had een uitstekend begin van het seizoen in de maande september, oktober en november, maar sindsdien is het wat wisselvalliger geworden. In de topper tussen de leider in het oosten (de Atlanta Hawks) en de nummer drie in het westen (de Grizzlies) gingen de Hawks er met de winst vandoor: 96-86. Het is al de zesde zege op rij voor de ploeg uit Georgia, en wie gezegd had dat de Hawks in dit stadium op 25 winstpartijen en slechts 8 keer verlies zouden staan was in september voor gek verklaard. Maar ze zijn gewoon heel goed. En dus is het geen wonder dat een ploeg met deze vorm in Atlanta zal blijven. Voorlopig nog geen Supersonics. (Snik.)

* Zou SportAmerika-redacteur Mike Tibbert, de man met de grootste OKC-sticker op de auto van iedereen, zich al zorgen beginnen te maken? Wij denken het wel. Zijn Thunder ging vannacht namelijk onderuit tegen de Sacramento Kings, en dat is nou niet bepaald een hoogvlieger. Ook de eindscore (104-83) is veelzeggend over de wisselvalligheid van de Thunder. Met 24 punten liet Durant zich nog wel redelijk zien, maar Westbrook was nagenoeg onzichtbaar met 10 punten en 4 assists. Het probleem schuilt volgens schrijver dezes echter voornamelijk in de dramatische productiviteit van de rest van het team. De Thunder zijn gewoon niet zo goed. Mag dat inmiddels hardop gezegd worden? Hoe dan ook scoorden de Kings er lustig op los (Gay: 28 punten, Collison: 24 punten, Cousins: 23 punten) en blijft OKC voorlopig op de tiende plek staan. Er moet wat gebeuren!

Stats of the Night
Met zoveel wedstrijden is het natuurlijk vragen om problemen in het rubriekje ‘Stat of the Night’. Daarom bij hoge uitzondering twee statistiekjes. De eerste eer gaat naar John Wall, die zich in de relatieve luwte lijkt te ontwikkelingen tot een van de beste point guards in de geschiedenis van de NBA. Kijk even naar het rijtje waar hij zich bij schaart!

En dan die andere fantastische jonge point guard: Steph Curry. We hebben het nauwelijks over hem gehad deze recap, maar Curry is nog altijd een van de beste kandidaten dit seizoen voor de titel ‘most valuable player‘. Zeker nu hij vannacht in de gewonnen wedstrijd tegen de Indiana Pacers (117-102) de snelste speler ooit (!) is die duizend driepunters heeft gemaakt. The guy’s just magic.

Tweet van de Dag
J.R. Smith blijft een rare kwibus. Met een motto als dat van hem kan het niet lang goed gaan in Cleveland. Zelfs niet als handdoekenwasser of waterdrager.

The Paint
Eén ding is zeker: money can’t buy you dance moves. Niet meer doen, Steve, niet meer doen. Zelfs als je ploeg de Battle of Los Angeles wint met afgetekende cijfers (114-89).

Harrison Barnes doet niet zomaar aan putback slams. Hij maakt er gelijk maar een windmill van. Of zoals de commentator zegt: “That is a Michael Jordan spike!”

Zelden een speler zo tekeer zien gaan tegen zijn coach als Marcus Morris tegen Jeff Hornacek. Als dat geen geldboete oplevert…! En het gekke is dat de Suns de wedstrijd wonnen!

Hè, hè, daar is-ie eindelijk weer! Kemba ‘Clutch’ Walker (Charlotte Hornets) is back! Eén seconde voor het einde van de wedstrijd gooit hij met een onmogelijke bal zijn ploeg op voorsprong (en naar de uiteindelijke winst van 98-94 op de New Orleans Pelicans). Heerlijk.

Last but not least: het lek is nog lang niet boven in Cleveland. Vannacht was het weer een foutenfestijn van jewelste in de met 105-93 van de Houston Rockets verloren wedstrijd. Duidelijker dan dit Shaqtin’ A Fool-momentje wordt het niet. Passing ‘skills’. Er is wel weer versterking op komst. De Cavs haalden namelijk center Timofey Mozgov in huis. In ruil sturen ze twee beschermde first round picks richting Denver.

Box Score
New Orleans Pelicans – Charlotte Hornets: 94-98
Houston Rockets – Cleveland Cavaliers: 105-93
Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers: 97-77
New York Knicks – Washington Wizards: 91-101
Memphis Grizzlies – Atlanta Hawks: 86-96
Boston Celtics – Brooklyn Nets: 89-81
Utah Jazz – Chicago Bulls: 97-77
Detroit Pistons – Dallas Mavericks: 108-95
Orlando Magic – Denver Nuggets: 90-93
Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves: 113-111
Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings: 83-104
Indiana Pacers – Golden State Warriors: 102-117
Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers: 89-114

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen