NBA Recap: Oklahoma zinkt verder weg in moeras

Door

San Antonio Spurs v Oklahoma City Thunder - Game Three

We zijn nog maar net begonnen met seizoen 2014/2015 of de winter staat alweer bijna voor de deur. Het gaat met andere woorden hard. Voor de teams die worstelen met hun vorm moet dat een weinig prettige gewaarwording zijn. Als de gang naar de top acht immers niet gevonden wordt, dreigt een kansloos seizoen buiten de play-offs. Werk aan de winkel dus!

Tip-Off: Thunder verliest van Golden State
Het moet ontzettend frustrerend zijn voor Kevin Durant en Russell Westbrook, om hun Oklahoma City Thunder zo te zien stuntelen. Als je een spreekwoord zou moeten plakken op het team dat vorig jaar nog de beste was in de Western Conference, dan zou dat ‘afgaan als een gieter’ zijn. De bank van de Thunder bewijst immers keer op keer dat men machteloos is zonder de sterspelers.

Ook vannacht was het weer prijs. Golden State Warriors, die dit seizoen zeer goed spelen en tweede staan in het westen, had niet eens het beste van het spel nodig om te winnen. In Oklahoma werd het 91-86, en dat terwijl de Warriors op het oog op halve kracht speelden. Veel driepunters – de kracht het team – gingen er namelijk naast: slechts 17.6 % van de lange ballen belandde in het net.

Grote man bij de Warriors was Marreesse Speights. De bankzitter speelde 25 minuten, scoorde 28 punten en pakte 7 rebounds. Daarmee maakte hij de off day van Harrison Barnes enigszins goed, die niet verder kwam 8 rebounds en 2 assists. Geen punten voor Barnes, inderdaad.

Na afloop van de wedstrijd dankte Speights in de media een bijzonder iemand. Niemand minder dan Thunder-speler Kendrick Perkins werd namelijk ‘in het zonnetje gezet’ als dank voor de goede prestatie. Trash talk over en weer, met andere woorden.

He thinks he’s a tough guy, but at the end of the day, his game is terrible. He always has something to say to me, every time we play against each other. It always gets me going, so: ‘Shout out to Perkins’ for helping me get this game.

Perkins liet zich overigens nog van zijn vervelende kant zien. Hij deelde een elleboog uit aan Andrew Bogut, die vervolgens met een blauw oog naar de kant moest. Perkins kreeg er niet eens een flagrant foul voor.

Tip Off: Lakers onderuit in overtime
Na de oorwassing tegen de Dallas Mavericks (140 punten tegen!) was het maar de vraag of de Los Angeles Lakers de rug weer kunnen rechten. Tegen de Denver Nuggets, een team dat nauwelijks kan overtuigen dit seizoen, was de kans daar. Maar toch werd verloren in Staples Center: 101-94.

Zoals gewoonlijk keken de Lakers in de dying seconds van het vierde kwart naar Kobe Bryant om de klus te klaren. De grote man van Los Angeles kwam inderdaad tot een schot, maar de bal stuiterde op het ijzer, en in de overtime werden de Lakers overklast. De Denver Nuggets scoorden 14 punten, de Lakers maar 8.

Veel van de 101 punten van de Nuggets kwamen op het conto te staan van Ty Lawson, een speler die zich sterk heeft verbeterd de laatste seizoenen. Niet zozeer omdat zijn vizier op scherp stond – hij scoorde ‘slechts’ 18 punten – maar wel omdat hij de ene na de andere succesvolle pass uitdeelde. Lawson had na vier kwarten en een verlenging liefst 16 assists achter zijn naam staan. Meer dan de helft van de Denver-punten kwam dus van of via hem.

Bij de Lakers was Kobe Bryant het meest productief met 27 punten. Daardoor is The Black Mamba weer een stapje dichterbij Michael Jordan gekomen, de persoon boven hem op de topscorers aller tijden in de NBA. Volgens de LA Times is dit voor Kobe heel belangrijk.

Three Point Play
– De Memphis Grizzlies trekken lijken niet te stoppen. Ook de Los Angeles Clippers werden vannacht aan het spit geregen en boven een kampvuurtje geroosterd. In de thuishaven Tennessee werd het 107-94. Alleen in het vierde kwart van de wedstrijd konden de Clippers de Grizzlies enigszins bijbenen. Alle andere kwarten scoorde Memphis meer, met name Marc Gasol. Voor de tweede wedstrijd op rij was de Spanjaard goed voor meer dan 30 punten. Geen wonder dat de redactie van SportAmerika gisteren achter de schermen alle moeite had om nadelen van Gasol te benoemen. Zijn die er eigenlijk wel?

– Miami Heat heeft een nipte overwinning geboekt op de Charlotte Hornets. In de laatste seconden van de wedstrijd hadden de Hornets de bal, probeerde Kemba ‘Clutch’ Walker een overtreding uit te lokken (maar kreeg hij die niet) en miste Al Jefferson vervolgens de tip-in die had geleid tot de overwinning. De eindstand van 94-93 in het voordeel van de Heat bleef daarom overeind staan. Vervelend is wel dat de Heat hun getatoeëerde grootheid Chris Andersen kwijt zijn aan een blessure. The Birdman kwam verkeerd terecht en verstuikte zijn enkel. Au!


De Hornets missen de kans op de winst

– De laatste wedstrijd van de avond werd een overwinning voor de Portland Trail Blazers op de Boston Celtics. Vooral in de tweede helft van de wedstrijd namen de Blazers afstand en brachten de eindstand in de TD Garden in Massachusetts op 94-88 in hun voordeel. Ze handhaven zich daardoor in de top van de Western Conference. Maar ja, een wedstrijd in Boston zou geen wedstrijd in Boston zijn zonder wat acrobatische trucjes van Rajon Rondo, de point guard van de Celtics. Kijk mee en geniet van zijn schitterende ball fake.

The Paint
Draymond Green (Golden State Warriors) dacht onderweg te zijn naar een spectaculaire dunk. Maar het lijkt veilig om te concluderen dat we hem niet zullen zien in de Sprite Slam Dunk Contest, maar wel bij Shaqtin’ A Fool.

De Lakers verloren misschien wel (weer), maar een van de mooiste momenten van de avond kwam toch op naam van de ploeg uit Los Angeles. Wesley Johnson liet zien dat hij over de nodige sprongkracht en doorzettingsvermogen beschikt.

Stat of the Night
Marc Gasols goeie vorm zou reden zijn om hem hier te vermelden, maar vanzelfsprekend zetten we de schijnwerpers even op de dominante Ty Lawson, die tegen de Lakers overal op de juiste plek stond.

Box Score
Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies: 91-107
Portland Trail Blazers – Boston Celtics: 94-88
Charlotte Hornets – Miami Heat: 93-94
Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder: 91-86
Denver Nuggets – Los Angeles Lakers: 101-94

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen