NBA 2013-2014 preview: Oklahoma City Thunder

Door

Miami Heat v Oklahoma City Thunder ? Game TwoKevin Durant is de Joop Zoetemelk van de NBA. Hij werd als tweede gekozen in de draft, hij eindigde al drie keer als tweede in de MVP-verkiezing en verloor natuurlijk al eens de Finals. KD is één van de beste spelers van zijn generatie. Maar niet de beste. Dat is ene LeBron James. Durant legt zich er echter niet bij neer. Beter gezegd, een groot deel van zijn motivatie haalt hij uit het feit dat hij niet de beste is. Vorig jaar schaarde hij zich als zesde speler in de geschiedenis bij de illustere 50-40-90 club.  Dit jaar wil hij zijn naam aan het rijtje Finals MVP’s toevoegen. Maar is zijn team daar wel klaar voor?

russhurt

Belang van Westbrook
De Thunder kenden vorig jaar een uitstekend regulier seizoen. Ze werden het beste team in de Western Conference (60-22) en begonnen vol vertrouwen aan de play-offs met als doel zich te revancheren op de verloren Finals van het jaar daarvoor. Een ongelukkige botsing tussen Patrick Beverly en Russell Westbrook maakte echter snel een einde aan de droom van Thunder-fans. De point guard, die nog geen wedstrijd in zijn loopbaan had gemist, raakte ernstig geblesseerd aan de knie. Durant bleek het niet in zijn eentje te kunnen en een teleurstellende uitschakeling tegen de Memphis Grizzlies (4-2) was het gevolg. Het werd duidelijk hoe belangrijk de invloed van Westbrook (23.2 punten en 7.4 assists) was.

Jacksonen Lamb

Reggie Jackson maakte indruk als vervanger voor Westbrook en de derde jaars prof zal dan ook de eerste weken van het seizoen starten, tot de All-Star volledig is genezen. Naar verwachting is hij over een maand fit, maar met knieblessures is het tegenwoordig afwachten (ik kijk naar jou Derrick Rose). In de onderstaande clip laat Jackson in ieder geval zien veel naar zijn collega te hebben gekeken.

De selectie van vorig jaar bleef vrijwel geheel in tact. Big man Steven Adams werd als twaalfde gekozen in de draft en kan een nuttige rol vervullen als reserve. De franchise verloor alleen zesde man Kevin Martin aan de Minnesota Timberwolves, waardoor de ploeg voor het eerst geen duidelijke derde scorer in de gelederen heeft op shooting guard. Het ziet er naar uit dat de jonge Jeremy Lamb, onderdeel van de James Harden-trade, die rol nu mag invullen. Vorig jaar kwam hij tot 23 wedstrijden waarin hij gemiddeld 6.4 minuten speelde. Bij de Summer League maakte de 21-jarige  indruk met gemiddeld 18.8 punten.

Conclusie
De Thunder hebben met Durant en Westbrook twee van de beste spelers in de league in huis en Serge Ibaka is één van de beste verdedigers en goed voor zo’n drie blocks per wedstrijd. Samen is dit drietal goed genoeg om bovenaan in de Western Conference te eindigen. Er kunnen echter vraagtekens worden geplaatst bij de rest van de selectie. Is Lamb klaar voor het echte werk?  Kan rookie Adams de plaats van Kendrick Perkins gedurende het seizoen innemen? Zal de GM een trade maken?

Het is wel zeker dat Durant er alles aan gaat doen om kampioen te worden. Het is een eng idee dat hij nog beter gaat spelen dan vorig jaar, maar het is wel de verwachting. Hij zal wel moeten. Hij kan in ieder geval zeggen dat hij als eerste schoenen heeft in de kleuren van zijn favoriete snack.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers / 27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves / 21. Portland Trail Blazers / 20. Philadelphia 76ers / 19. Toronto Raptors / 18. Dallas Mavericks / 17. Utah Jazz / 16. Milwaukee Bucks / 15. Boston Celtics / 14. Chicago Bulls / 13. New York Knicks / 12. Los Angeles Lakers / 11. Atlanta Hawks / 10. Golden State Warriors / 9. Denver Nuggets / 8. Memphis Grizzlies / 7. Indiana Pacers / 6. Los Angeles Clippers / 5. Houston Rockets / 4. Brooklyn Nets

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen