NBA: Power Rankings West (8)

Door

 

De NBA gaat om meer dan winnen en verliezen. Het gaat ook over status, aanzien, hot streaks, cold streaks, blessures… Al deze factoren spelen mee in de strijd om dat felbegeerde ticket voor de playoffs. Daarom houdt Sport Amerika wekelijks Power Rankings bij waarin de beste acht teams per conference onder de loep genomen worden. 

WESTERN CONFERENCE

Het blijft ontzettend spannend in het Westen als het gaat om de tickets voor de play-offs. Zelfs voor de eerste plaats is er opnieuw spanning door de blijkbaar onklopbare San Antonio Spurs. Daarachter staan heel wat ploegen dicht bij elkaar en dus blijven de meeste wedstrijden erg competitief. Een paar verliezen op een rij betekent dat de play-offs in het gevaar zijn. Deze week komt er nog eens een nieuw team de lijst binnen met de Houston Rockets, wat verdiend is op basis van hun sterke resultaten.

1. (1)  San Antonio Spurs | 38-14

Er wordt altijd gesproken over de Thunder als dé titelfavoriet in het Westen. Daar zit natuurlijk waarheid in maar er moet wel degelijk rekening gehouden worden met de Spurs, hoewel de rol van ‘underdog’ hen op het lijf geschreven is. De Spurs wonnen afgelopen week hun drie wedstrijden: thuis tegen de Pacers, in Cleveland en in Boston.  Telkens was een andere speler de topscorer, waarvan één keer Danny Green en één keer Patrick Mills. Het toont de geweldige ‘team effort’ van de Spurs. Dit team is klaar voor een laatste ‘title run’.

2. (2) OKC Thunder | 38-12

De Thunder voelen de hete adem van de Spurs in hun nek. Ze waren de week nochtans heel goed gestart. De Thunder gingen winnen van de Lakers in LA en versloegen thuis de Bulls met sprekend gemak. Maar daarna volgden twee nederlagen. Eerst waren de Grizzlies te sterk in OKC en ook de ‘clash’ met de Heat in Miami werd verloren. Maar reden tot paniek is er niet. De Thunder blijven sterk spelen en één van de grootste kanshebbers om dit jaar de titel te pakken.

3. (4) LA Clippers | 33-22

De Clippers zetten hun goede vorm deze week gewoon door. Ze wonnen namelijk vier van hun vijf wedstrijden. Er werd thuis gewonnen van de Blazers en de Jazz, en uit van de Mavericks en de Kings. De enige nederlaag kwam er ‘thuis’ tegen de Lakers. Het toonde datgene waaraan de Clippers nog moeten werken om mee te doen voor een titel: constante ‘defense’. De 36 punten van Andrew Bynum waren er veel te veel. Gelukkig voor de fans verzorgde Blake Griffin de show met twee ‘nasty dunks’ over Pau Gasol (hoewel de tweede een offensieve fout was).

4. (5) Memphis Grizzlies | 30-23

De Grizzlies blijven goed meedraaien in de top van het Westen en dat ondanks een erg moeilijk programma. Ze wonnen deze week drie van hun vijf wedstrijden, een knappe prestatie gezien de tegenstand. De Grizzlies begonnen met een verlies in Houston. Daarna volgende drie overwinningen op een rij: in Milwaukee, in OKC (!) en thuis tegen de Warriors. De week werd afgesloten met een verlies in Dallas. De Grizzlies zijn een gevaarlijke outsider voor de play-offs.

5. (3) Dallas Mavericks | 31-24

De Mavericks tuimelen deze week twee plaatsen naar beneden. Bovendien moeten ze blijven knokken om hun ticket voor de play-offs veilig te stellen. Maar de verdedigende kampioenen zijn bezig aan een wel erg moeilijk programma. Ze sloten de week af met een balans van 2-2 maar dat is gezien de tegenstand zeker niet slecht. Er werd gewonnen in Orlando tegen de Magic en thuis van de Grizzlies. Verloren deden ze in Miami en thuis tegen de Clippers. Een titelfavoriet zijn ze niet maar de Mavericks onderschatten zou een vergissing zijn.

6. (6) LA Lakers | 35-20

Als een team vier van zijn vijf wedstrijden wint, verwacht je een stijging. Wel, met de Lakers is dat deze week niet zo. Kobe Bryant en zijn ploeggenoten hadden namelijk een vrij makkelijk programma af te werken. De Lakers begonnen met een thuisnederlaag tegen de Thunder maar wonnen daarna vier keer op een rij: thuis tegen de Hornets, Warriors en Nets, en ‘uit’ tegen de Clippers. De Lakers zullen zich dus nog wat meer moeten bewijzen maar een team met Pau Gasol als derde optie, is altijd kandidaat voor een titel.

7. (8) Phoenix Suns | 28-26

De Suns blijven meedoen voor een plaats in de play-offs. Ze wonnen deze week namelijk hun drie wedstrijden. Er werd thuis makkelijk gewonnen van de Hornets, en dat vooral door een goede ‘defense’. Daarna werd in Sacramento gewonnen van de Kings na een sterk vierde kwart. Tot slot werd rechtstreekse concurrent Utah verslagen na een zoveelste  ‘clutch performance’ van Steve Nash.

8. (NR) Houston Rockets | 29-25

De Rockets zijn al vaak net naast de top acht gevallen maar deze week is hun ranking dik verdiend. Ze wonnen twee van hun drie wedstrijden, allen tegen kwalitatief sterke teams. De Rockets wonnen eerst thuis van de Grizzlies door een sterke Goran Dragic. Dan werd na één verlenging verloren van de Pacers in Indianapolis. Dit verlies werd echter dubbel en dik goedgemaakt door een overwinning tegen de Bulls…in Chicago. De Rockets kunnen een gevaarlijke klant worden in de eerste ronde van de play-offs.

Uit de lijst: Utah Jazz.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen