NBA: Power Rankings West (4)

Door

 

De NBA gaat om meer dan winnen en verliezen. Het gaat ook over status, aanzien, hot streaks, cold streaks, blessures… Al deze factoren spelen mee in de strijd om dat felbegeerde ticket voor de playoffs. Daarom houdt Sport Amerika wekelijks Power Rankings bij waarin de beste acht teams per conference onder de loep genomen worden. 

WESTERN CONFERENCE

De NBA blijft een interessante competitie, waar bijna niets zeker is voor een lange tijd. In het Westen steken al heel twee ploegen boven de rest uit. De Thunder en de Spurs lijken kwalitatief net iets beter dan andere teams, hoewel dat nog moet blijken in de playoffs. Denk maar aan het verlies van de Spurs, het beste team in het reguliere seizoen, in de eerste ronde tegen de Grizzlies tijdens de 2011 playoffs. En laat het net die Memphis Grizzlies zijn die een grote stap voorwaarts maken in de Power Rankings van deze week, samen met de verrassende Minnesota Timberwolves.

1. (1) OKC Thunder | 31-8 

Het jonge trio van Kevin Durant, Russell Westbrook en James Harden blijft ontzettend sterk spelen en verstevigt zijn toppositie in het Westen. De Thunder spelen al heel het seizoen erg sterk in de eigen Energy Arena want ze verloren er tot nu toe slechts één wedstrijd. Het was daarom ook geen verrassing dat ze er na de All-Star Break zowel de Dallas Mavericks als de Phoenix Suns versloegen. Maar ze tonen ook meer en meer de kwaliteiten om buitenshuis te zegevieren. Ze verloren wel in Atlanta na een minder vierde kwart maar wonnen zowel in Orlando als in Philadelphia, twee teams die meedraaien aan de top van het Oosten. De Thunder zijn samen met de Heat en de Bulls de topfavorieten voor de titel.

2. (2)  San Antonio Spurs | 26-12

De oude garde van San Antonio kon wekenlang de jongelingen van Oklahoma City vrij goed volgen. Maar sinds de All-Star Break hebben ze de rol enigszins moeten lossen. Ondanks vier thuiswedstrijden en slechts één uit, waren de Spurs goed voor drie gewonnen wedstrijden en twee verloren. Vreemd genoeg kwamen de twee verliezen tegen de Bulls en de Nuggets…in San Antonio. Een paar dagen ervoor hadden ze nochtans de Nuggets geklopt in Denver. Ondertussen waren de Bobcats ‘no match’ voor de Spurs en verloren ook de Knicks in Texas. Bovendien is Manu Ginobili terug van een nieuwe blessure en kan hij deze keer hopelijk vrij blijven van nog meer tegenslagen.

3. (7) Memphis Grizzlies | 23-15 

Sinds de All-Star Break is er nog maar één team ongeslagen en dat zijn de Grizzlies, nog steeds zonder Zach Randolph. Met de thuiszege tegen de Sixers van voor de Break erbij gerekend, wonnen ze namelijk vijf wedstrijden op een rij. Ook de Grizzlies spelen vooral thuis erg sterk want buitenshuis verloren ze meer wedstrijden dan ze er wonnen. Maar in de reeks die ze momenteel neerzetten, zitten ook twee overwinningen buitenshuis, namelijk tegen de Raptors en de Warriors. Thuis wonnen ze van de Mavericks en de Pistons, vooral door sterke ‘defense’. Het is afwachten hoe sterk ze zijn mét Zach Randolph.

4. (5) LA Clippers | 22-15

‘Lob City’ wint deze week een plek maar dat heeft meer te maken met de zwakte van de concurrentie dan met de eigen prestaties. De Clippers verloren namelijk vier van hun zes wedstrijden sinds de All-Star Break. Ze verloren twee maal van de Timberwolves en konden ook niet zegevieren tegen de Suns en de Nets. Ondertussen werd wel gewonnen van de Kings en, na verlengingen, van de Rockets. Als excuus kunnen Blake Griffin en zijn ploeggenoten wel aanhalen dat vijf van de zes wedstrijden buitenhuis gespeeld moesten worden.

 5. (4) LA Lakers | 23-16

De Lakers verloren tot nu toe slechts twee thuiswedstrijden. Logisch dan ook dat ze hun drie wedstrijden in het Staples Center wonnen. Ze versloegen eerst comfortabel de opkomende Timberwolves (Kobe 31 punten), daarna vrij eenvoudig de Kings (Kobe 38 punten) en daarna zelfs de Heat (Kobe 33 punten). Maar zo goed als ze thuis speelden, zo slecht speelden ze buitenshuis. De Lakers verloren namelijk eerste na verlengingen in Detroit tegen de Pistons en dan zelfs in Washington tegen de Wizards, ondanks opnieuw 30 punten van Kobe Bryant. Het wordt afwachten wat de ‘trade deadline’ brengt voor onder andere Pau Gasol.

6. (NR) Minnesota Timberwolves | 21-19 

Dat de Timberwolves een mooie toekomst voor zich hebben, spreekt voor zich. Maar dat ze dit seizoen al mee zouden doen voor een plaats in de playoffs konden weinig mensen voorspellen, tenzij enkele gekke fans van het team uit het koude Minnesota. De Wolves wonnen vier van hun zes wedstrijden sinds de All-Star Break, waaronder een aantal mooie overwinningen tegen sterke tegenstanders. Ze hadden wel twee mindere partijen tegen de Lakers in LA en de Suns in Phoenix maar daarnaast waren de Wolves, en vooral Kevin Love, ‘outstanding’. Ze klopten de Clippers in LA, de Blazers in Portland en wonnen ook thuis van deze twee ploegen. De Wolves moeten nog werken aan hun efficiëntie maar dat ze nu al dit niveau bereiken, doet de hele club en haar fans goed.

7. (3) Dallas Mavericks | 23-18

De verdedigende kampioenen maken een wisselvallig seizoen mee. Na een slechte start konden de Mavericks vrij snel de aansluiting maken met de top van het Westen. Maar sinds de All-Star Break hebben de Mavericks het erg lastig om wedstrijden te winnen. Ze begonnen de twee helft van het seizoen met drie verliezen op een rij. Eerst thuis tegen de Nets, dan in Memphis tegen de Grizzlies en vervolgens zelfs in New Orleans tegen de Hornets. Nadien werd ook nog verloren in OKC en in Phoenix. Gelukkig konden de Mavericks wel winnen tegen de Knicks en de Jazz. Maar met een blessure voor Brendan Haywood zitten de Mavericks met de handen in het haar en moeten ze op zoek naar een hernieuwd zelfvertrouwen om niet te ver achterop te raken in de strijd om de playoffs.

8. (NR) Denver Nuggets | 22-18

De Nuggets beleven een raar seizoen. Ze volgen erg goede prestaties op met middelmatige en soms zelfs erg slechte wedstrijden. Maar momenteel zitten ze in een positieve spiraal met vier gewonnen wedstrijden en slechts één verlies sinds de Break. De Nuggets klopten achtereenvolgens de Blazers, de Rockets, de Spurs en de Kings. Daarna werd thuis nipt verloren van de Cavaliers, na een game-winner van Kyrie Irving. De Nuggets zijn buitenshuis niet te onderschatten en doen daarom opnieuw volledig mee voor de playoffs, enigszins verrassend na het verlies van drie belangrijke spelers tijdens het voorseizoen en een aanslepende blessure voor Nêne.

Uit de lijst: Portland Trail Blazers, Houston Rockets

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen