NBA Play-offs: nog honderd wedstrijden

Door

Golden State Warriors v Miami HeatMet nog honderd wedstrijden te spelen is drie vierde van het speelveld in het naseizoen bekend. In het oosten zijn zeven teams al zeker van de play-offs, Boston Celtics plaatste zich deze week als één-na-laatste deelnemer, in het westen zijn vijf ploegen zeker van verlenging van het seizoen. Met het laatste duel slechts twaalf dagen weg werpen we een blik op welke beslissingen nog moeten vallen.

Eastern Conference:

#1 Miami Heat [58-16]: Met overmacht de sterkste in het oosten, zoals verwacht. Enige spanning voor de Heat zit hem nog in de overall eerste plek, die recht geeft op thuisvoordeel tot en met de NBA Finals.

#2 New York Knicks [48-26] / #3 Indiana Pacers [48-27]: Nek-aan-nek-race tot aan het einde van het seizoen. Op 14 april spelen de teams tegen elkaar in New York. Daar kunnen de Knicks het lot van de Pacers beslechten.

#4 Brooklyn Nets [43-32] / #5 Chicago Bulls [41-33] / #6 Atlanta Hawks [42-34]: Het gevecht om de middelste plaatsen. Het thuisvoordeel voor de nummer vier is van groot belang. De Hawks zullen er in dit geval niet rouwig om zijn om als zesde te eindigen, aangezien dat ervoor zorgt dat ze in een eventuele tweede ronde Miami ontlopen. Een eerste ronde tegen de Pacers is echter ook niet wat ze willen. Deze drie teams hebben nog genoeg om voor te vechten.

#7 Boston Celtics [39-36] / #8 Milwaukee Bucks [36-38]: Het moet wel heel raar lopen willen de Celtics niet op plaats zeven eindigen en Milwaukee de eerste tegenstander wordt van de Miami Heat. Een serie in de eerste ronde tussen de Celtics en Heat zou natuurlijk reuze intrigerend zijn, maar de Bucks lijken met nog acht duels te spelen niet in staat een winstreeks neer te zetten. Milwaukee is het enige team dat met een winstrecord van minder dan vijftig procent aan het naseizoen mag denken.

Western Conference:

#1 San Antonio Spurs [56-20] / #2 Oklahoma City Thunder [55-20]: De nederlaag tegen de Thunder van afgelopen nacht betekent dat de Thunder de tiebreaker hebben. De onderlinge serie staat op 2-2, maar OKC heeft een beter record tegen teams in de conference. Bij een mogelijke confrontatie zullen de Spurs liever het thuisvoordeel hebben, dan vier keer naar OKC te moeten reizen. De Heat achterhalen voor de eerste plaats overall lijkt onbegonnen werk.

#3 Denver Nuggets [52-24] / #4 Los Angeles Clippers [50-26] / #5 Memphis Grizzlies [51-24]: De Clippers hebben duidelijk de minste papieren van dit drietal. Das niet prettig voor Chris Paul en co, want zowel de Grizzlies -verdedigend ijzersterk- als de Nuggets -hooggelegen stadion, met Heat beste thuisrecord en winstreeks van 19 duels in Denver- zijn in eigen huis bijna onverslaanbaar. De Nuggets en Grizzlies zullen echter beiden liever tegen de Warriors aantreden. De Clippers komen overigens nog op bezoek in Memphis.

#6 Golden State Warriors [43-32] / #7 Houston Rockets [42-33]: Liever tegen de Nuggets of tegen de Spurs/Thunder? De Rockets vs Nuggets levert een mooi spektakel op met weinig defense, veel aanval en nog meer dunks. De Warriors verrasten in 2007 op de achtste plaats door het als eerste geplaatste Dallas te verslaan. Alles kan, maar in deze vorm (Warriors verloren negen van laatste dertien duels) als nummer zeven winnen van de Spurs of Thunder is een zo goed als onmogelijke opgave.

Nash Howard Kobe#8 Los Angeles Lakers [39-36] / #9 Utah Jazz [39-37]: De spannendste strijd. Vooral omdat het hier om alles of niets gaat. Je doet mee of je ligt eruit. De Jazz hadden alles de afgelopen weken in eigen hand, maar stapelden de ene nederlaag op de andere en nu moeten ze hopen dat de Lakers ergens een misstap maken. Geen van beide teams verdient het eigenlijk, maar een confrontatie in de eerste ronde tegen de Thunder betekent toch meteen einde verhaal. Uitstel van executie dus.

*#10 Dallas  Mavericks [36-39]: Een duel onder 0.500 en dan verlies je kansloos van je naaste concurrent en rivaal Los Angeles Lakers en laat je de winst door de vingers glippen op bezoek bij de Denver Nuggets. Dan verdien je het ook niet. Sorry Dirk (die baard kan er nu wel af).

 

Ook leuk om te lezen