NBA MVP kandidaat (#4) : Kobe Bryant

Door

MVP- kandidaat nr. 4 Kobe Bryant
De last van altijd goed zijn

Ieder jaar kan je de naam van Kobe Bryant op de shortlist zetten. Bryant is jaar in, jaar uit een zekerheid. Hij is de meerwaarde van de Los Angeles Lakers. Bryant is een constante factor op een zeer hoog niveau. Staat er altijd als dat nodig is en kan steeds iets extra’s brengen, vooral in de slotfases van wedstrijden. Maar toch is hij in deze als een acteur bij de Oscars; veel nominaties, weinig podiumgangen.

Nee, het is niet zo dat deze prestigieuze award niet prijkt op het palmares van the Black Mamba. In 2008 erkenden de media zijn buitengewone prestatie en kenden hem de MVP-titel toe. Het was tot nu toe de enige keer in zijn loopbaan. Uiteraard is het etiket van MVP veel vaker op hem geplakt. Zo was hij al vier de beste man in de All Star Game, zoals afgelopen februari in het eigen Staples Center. En in 2009 en 2010 werd hij bijvoorbeeld bestempeld als meest waardevolle speler van de NBA-finals.

Door zijn prestaties en absolute geldingsdrang – de man heeft een bloedhekel aan verliezen – scoort Bryant al 14 jaar hoge ogen. Zijn gemiddeldes zijn dit seizoen opnieuw goed: 25,3 punten, 5,1 rebounds en 4,7 assists in de bijna 34 minuten die hij per wedstrijd maakt. Mede hierdoor zijn de Lakers als tweede geëindigd in het westen en uiteraard zijn zij wederom een van de titelfavorieten.

Met zijn staat van dienst zou je denken dat de 13-voudig All Star meer MVP-titels op de schoorsteen heeft staan. Tot nu toe is het er bij één gebleven. Waar schort het dan aan?

Het antwoord moet je volgens deskundigen toch zoeken in zijn constantheid, al zakken de percentages wat. De 32-jarige Bryant heeft de pech dat hij voortdurend op hoog niveau presteert dat het als ‘gewoon’ wordt beschouwd. Ieder seizoen is hij goed, ieder jaar levert hij the goods, iedere keer heeft hij goede scores en al jaren maken zijn Lakers waar een serieuze contender te zijn. Ofwel de ruimte voor een uitschieter wordt kleiner.

Dat is bijvoorbeeld het grote voordeel van Derrick Rose op Bryant. D-Rose is in vergelijking met het afgelopen seizoen explosief gegroeid qua percentages, leiderschap en spel. Daarom gaat voor Bryant het rare MVP-adagium op: ‘goed, maar niet goed genoeg’.

Waarschijnlijk ligt de 1,98 meter lange leider van de Lakers er niet wakker van als hij geen MVP wordt. It’s all about winning voor hem. Individuele erkenning is mooi meegenomen, maar wat voor hem telt is de enige echte prijs die er in juni te pakken is: de NBA-titel. En daar heeft hij er al vijf van.

Foto: erlandhanne.blogstie.com

Ook leuk om te lezen