NBA MVP kandidaat (#3) : LeBron James

Door

MVP-kandidaat nr.3 LeBron James
De vooraf al kansloze missie

Wie zich de meest waardevolle basketballer van het seizoen mag noemen, dat moet zich openbaren in 82 wedstrijden. Wat laat de speler het gehele jaar voornamelijk zien op de vloer? Zo zou het in de praktijk moeten gaan. Eén speler wist al dat hij kansloos was voor de MVP-titel nog voordat de allereerste tipoff was geweest.

LeBron James weet vanaf 9 juli 2010 dat hij niet hoeft te rekenen op een derde achtereenvolgende uitverkiezing van beste speler van de NBA. Sinds de dag dat hij zijn veelbesproken move naar Miami Heat kenbaar maakte, weet de voormalig leider van de Cleveland Cavaliers dat hij hiervoor niet in aanmerking komt.

Hoe je het ook wendt of keert; de MVP is ook een populariteitswedstrijd. De gunst van het publiek en vooral van de pers speelt hierin een grote rol.

Na zeven jaar ringloos te zijn geweest in Cleveland koos James voor een avontuur in Miami. Met Dwayne Wade en Chrish Bosh zag hij meer perspectief om de NBA-titel te pakken. Verguisd werd hij voor zijn keuze.

Tegelijkertijd waren de verwachtingen van het gereviseerde Miami torenhoog. Te hoog, zo bleek al snel. Iedereen verwachtte een walk-over in het oosten. Met onder meer James in de gelederen zou Heat, evenals de Cavs de afgelopen jaren, zeker 60 partijen winnen.

Dat werd een hele dikke NOT. Miami was geen team. Dat werd bijvoorbeeld al pijnlijk duidelijk in de openingswedstrijd in Boston. En eigenlijk is Heat nog altijd geen team. De ploeg is superafhankelijk van hun Big Three, waarvan James over de hele linie wel de meest constante factor is.

,,Statistisch gezien is dit een van de beste jaren die ik gehad heb”, zei King James eind maart al. Daar slaat de small-forward wel de spijker op z’n kop. Doordat alle aandacht is gegaan naar de trade, de (tegenvallende) prestaties van de Heat en ‘het gevecht’ om het leiderschap van de ploeg met D-Wade zijn de cijfers van de tweevoudig MVP-winnaar naar de achtergrond geschoven.

Vreemd, want wat de nog altijd maar 26 jaar oude James kan in 2010-2011 cijfers voorleggen die absoluut MVP-waardig zijn. Want met een gemiddelde van bijna 27 punten, 7,5 rebounds en 7 assists per wedstrijd heb je gewoon een extreem goed rapport.

Voor het zevende jaar op rij maakte hij meer dan 2000 punten. Tevens schoot hij 51 procent raak van het veld, zo goed deed hij nog niet en je hebt sterke argumenten om de King opnieuw te kronen.

Inmiddels weet LBJ al een tijdje dat wat je buiten het veld doet ook meetelt. ,,We zullen zien, want de media bepalen de uitverkiezing van de MVP”, luidde zijn keurige reactie.

Foto: dailytitan.com

Ook leuk om te lezen