NBA MVP kandidaat (#1) : Derrick Rose

Door

MVP-kandidaat nr.1 Derrick Rose
De gewenste MVP van iedereen

In een Adidas-commercial stelt Derrick Rose bescheiden dat hij er nog lang niet is. Hoewel deze tv-reclame vooral gaat over het pas begonnen leerproces van de 22-jarige met de boodschap dat hij zeker geen held is als Michael Jordan, kan toch ook hij niet meer ontkennen dat hij dé MVP-kandidaat is.

Wie kan het anders worden dan D-Rose? Want everbody loves Derrick. Daarom lijkt het station van gedoodverfd al gepasseerd. Dat hij het wordt is al zo goed als een feit. Al maanden lobbyen fans, teamgenoten, (oud) NBA-spelers en de persmuskieten voor zijn uitverkiezing.

Zelfs de geschiedenis staat in zijn hoek: hij kan de jongste MVP ooit worden en slechts de vierde point guard.

De ene na de andere prominent gaf aan de spelverdeler van de Bulls te steunen. Steve Nash, Jason Kidd, Chris Bosh, Dwayne Wade, LeBron James en Air Jordan himself zeiden bijvoorbeeld onafhankelijk van elkaar dat Derrick hun man is.

Geregeld kwamen de blosjes op de wangen. Als zulke grootheden zich zo over je uitlaten, dan is het moeilijk om bescheiden te blijven. Maar het leidde hem niet af. Rose bleef er nuchter onder en schudde op het veld alle veren weer van zich af.

Dat getuigt van mentale weerbaarheid. Rose is dan ook een man met een missie, namelijk de zoete smaak van victorie en daarin zijn team zo goed mogelijk de weg wijzen. Want hij wil belangrijk zijn.

,,Wat ik vooral in hem respecteer, is dat hij nooit tevreden is. Hij blijft gaan. Wat voor Derrick telt is winnen. Wat hij zelf doet dat houdt hem niet bezig. Het gaat hem om wat het team doet”, stak zijn coach Tim Thibodeau eerder dit jaar de loftrompet.

,,Ik probeer gewoon beter te worden in het leiderschap, verbaal meer aanwezig zijn. Mijn teamgenoten hebben me hierbij geholpen en ik probeer alles langzaam in praktijk te brengen”, meldde Rose, in 2008 de nummer 1 keuze in de draft.

Van langzaam is geen sprake, eerder van een enorme stroomversnelling. Hij is bepalender, beslissender, behendiger, dreigender, krachtiger, atletischer en sneller geworden. Zijn puntengemiddelde is gestegen (25), evenals het aantal voorzetten (7,7). Zijn drives naar de basket zijn onnavolgbaar en zijn afstandsschot is flink verbeterd.

In alle facetten van zijn spel heeft hij reuzensprongen gemaakt. Dat is overduidelijk niemand ontgaan. Daarmee heeft hij de Chicago Bulls een gigantische impuls gegeven met het meest in het oogspringende resultaat: de eerste plek in het oosten. Dat gebeurde 13 jaar geleden voor het laatst.

Nu is de hamvraag of D-Rose zijn team naar een NBA-titel kan leiden. Slechts 13 van de laatste 40 MVP’s slaagden voor die opdracht. Tim Duncan was in 2003 de laatste.

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen