NBA-lockout: vijftig spelers muiten

Door

 

Hoge verwachtingen heeft de spelersvakbond niet van de cao-onderhandelingen die zaterdag weer van start gaan. Maar je kan maar beter in gesprek blijven dan met de armen over elkaar gaan zitten, zeker als een deel van je achterban aan het morren geslagen is.

,,Ik denk niet dat het verstandig is als we veel tijd laten verstrijken. Al weet ik niet of we wat kunnen bereiken”, aldus Billy Hunter die mede namens de spelersunie aan tafel zit.

In de tussentijd hebben hij en president Derek Fisher intern een brandje te blussen, want naar verluidt hebben zo’n vijftig spelers hun onvrede geuit. ,,We hebben geen problemen gehad en dat is de realiteit”, zo drukt Hunter de geruchten over het gebrek aan eenheid de kop in.

Dit lijkt op struisvogelpolitiek. Volgens Yahoo Sports en The New York Times heeft een vijftigtal collega’s van Fisher hun onvrede geuit. De spelersunie heeft genoeg concessies gedaan, zeker wat betreft de verdeling van NBA-inkomsten. Inmiddels zijn de spelers gezakt naar 52 procent. In het oude convenant ontvingen de b-ballers 57 procent.

Beide media maken melding van die ontevreden basketballers een conference call hebben gevoerd met een antitrust lawyer  om de mogelijkheden te onderzoeken op welke vlakken zij de vakbond kan ondermijnen. De groep wil pas in actie komen als Fisher en co nog meer concessies doen in de richting van de clubbazen.

Om inderdaad invloed te krijgen, moet 30 procent van de 440 NBA-spelers een petitie ondertekenen. Vervolgens moet de meerderheid instemmen met de zogeheten decertification of the union.

Morgen gaan de partijen na meer dan een week niet onderhandeld te hebben weer verder. Door het uitlekken van het nieuws kunnen de eigenaren bloed ruiken. De tegenpartij is immers verdeeld. Maar volgens Fisher heeft hij nog altijd alle steun van zijn achterban, ook al zullen individuen nu wel weer aan de slag willen gaan. ,,Onze jongens bevinden zich nog altijd in een situatie dat ze een eerlijke deal willen. Ze hebben ons die macht gegeven.”

Overigens is dit al het tweede publieke geluid dat de spelers verdeeld zijn. Eerder versprak JaVale McGee zich door te stellen dat enkele spelers de lange gang van zaken zat is. Toen kreeg de center van de Washington Wizards een sneer dat hij helemaal niet bevoegd was te spreken en dat er nog altijd sprake was van eenheid.

Foto: cartoonaday.com

 

Ook leuk om te lezen